سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مدیریت ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری (مطالعه موردی سکوی فراساحلی SPD3 پارس جنوبی)

Publish Year: 1393
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 870

This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

KMSU01_179

Index date: 22 November 2015

مدیریت ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری (مطالعه موردی سکوی فراساحلی SPD3 پارس جنوبی) abstract

زمینه و هدف: به منظور پیشگیری از وقوع حوادث، مدیریت ریسک خطاهای انسانی در تاسیسات فراساحلی امری ضروری است. هدف این مطالعه ارزیابی سطح ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری سکوی فراساحلی SPD3 می باشد. روش کار: در این پروژه سه سناریوی نشت گازسمی، حریق و انفجار و برخورد کشتی شناور یا سکو مورد بررسی و فعالیت های تجمع در این سناریوها ازمنظر وقوع خطای انسانی مورد آنالیز واقع گردید. به منظور تعیین احتمال وقوع خطای انسانی در سناریوها از شاخص احتمال وقوع خطای انسانی (HEPI) استفاده گردید و با بکارگیری از ماتریس ریسک، ارزیابی ریسک در هر یک از مراحل تجمع در شرایط اضطراری انجام و بر مبنای نتایج ارزیابی اقدامات کنترلی متناسب توصیه گردید. یافته ها: بیشترین احتمال وقوع خطاهای انسانی در مراحل خروج و ارزشیابی بوده و کم ترین نرخ وقوع خطای انسانی در مرحله بازیابی می باشد، بالاترین سطح ریسک وقوع خطاهای انسانی در سناریوهای حریق و انفجار و نشت گاز سمی مربوط به مراحل خروج و ارزشیابی می باشد. سطح ریسک مراحل تجمع در سناریوی حریق و انفجار بیشتر از سطح ریسک مراحل تجمع در سناریوهای نشت گاز سمی و برخورد کشتی شناور یا سکو می باشد. نتیجه گیری: اقدامات کنترلی از قبیل برگزاری دوره های فنی و تخصصی تعمیر، و نگه داری منظم سیستم ها و تجهیزات هشداردهنده، بازرسی کیفی از تجهیزات و ارزیابی پیامدهای حریق و انفجار و ... به منظور کاهش احتمال وقوع خطاهای انسانی در این فرایندها صورت پذیرد.

مدیریت ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری (مطالعه موردی سکوی فراساحلی SPD3 پارس جنوبی) Keywords:

خطای انسانی , شاخص احتمال خطای انسانی(HEPI) ارزیابی ریسک , سکوی فراساحلیSPD3

مدیریت ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری (مطالعه موردی سکوی فراساحلی SPD3 پارس جنوبی) authors

مهناز صارمی

عضو هیئت علمی دانشکده سلامت، ایمنی محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

فرشاد فروغی نسب

دانشجوی کارشناسی ارشدمهندسی ایمنی صنعتی، دانشکده سلامت، ایمنی، محیط زیست ،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

موسی جباری

عضو هیئت علمی دانشکده سلامت، ایمنی، محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
نسل سراجی ج، رحیمی ش، محمدفام 1، زمستان 1388، ارزیابی ...
قلعه نویی م، اصیلیان مهابادی ح، مرتضوی باقر، تابستان 1388، ...
مصلی نژاد م، رسولی نژاد ر، زمستان 89، بازرسی از ...
توکلی م، توکلی ه، تابستان 1390، مدیریت بحران با رویکردی ...
Meshkati N, 1991, Human factors in large-scale technological systems accidents, ...
Stanton N, Salmon P, 2008, Predicting pilot error on the ...
Mokhtari K , Jun R, 2011, application of a generic ...
Michael J. Taber a, 2 0 1 3, develop ment ...
Amyotte P , khan F , 2005 , development of ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مدیریت ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری (مطالعه موردی سکوی فراساحلی SPD3 پارس جنوبی)" توسط مهناز صارمی، عضو هیئت علمی دانشکده سلامت، ایمنی محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ فرشاد فروغی نسب، دانشجوی کارشناسی ارشدمهندسی ایمنی صنعتی، دانشکده سلامت، ایمنی، محیط زیست ،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ موسی جباری، عضو هیئت علمی دانشکده سلامت، ایمنی، محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نوشته شده و در سال 1393 پس از تایید کمیته علمی اولین همایش ملی توسعه پایدار دریا محور پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله خطای انسانی،شاخص احتمال خطای انسانی(HEPI) ارزیابی ریسک، سکوی فراساحلیSPD3 هستند. این مقاله در تاریخ 1 آذر 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 870 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که زمینه و هدف: به منظور پیشگیری از وقوع حوادث، مدیریت ریسک خطاهای انسانی در تاسیسات فراساحلی امری ضروری است. هدف این مطالعه ارزیابی سطح ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری سکوی فراساحلی SPD3 می باشد. روش کار: در این پروژه سه سناریوی نشت گازسمی، حریق و انفجار و برخورد کشتی شناور یا سکو مورد بررسی و ... . برای دانلود فایل کامل مقاله مدیریت ریسک وقوع خطاهای انسانی فعالیت های تجمع در شرایط اضطراری (مطالعه موردی سکوی فراساحلی SPD3 پارس جنوبی) با 7 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.