سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی نقش عوامل طبیعی و انسانی در نحوه استقرار نقاط روستایی با استفاده از GIS مطالعه موردی:بخش چورزق

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 8,416

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

GPACONF02_043

Index date: 14 February 2016

بررسی نقش عوامل طبیعی و انسانی در نحوه استقرار نقاط روستایی با استفاده از GIS مطالعه موردی:بخش چورزق abstract

ناهمانگی در توزیع مکانی جمعیت نواحی معلول عوامل طبیعی و انسانی است این ناهماهنگی در چند دهه ی اخیر تحت تأثیر مهاجرت روستائیان به شهرها و مهاجرت از شهرهای کوچک و متوسط به شهرهای بزرگ تشدید شده است. چه بسیار روستاهایی که تاسیسات و امکاناتی در آنها ایجاد شده ولی بعد از مدتی، روستاها متروک شدهاند، به این دلیل که محیط طبیعی، ظرفیت نگهداری جمعیت را نداشته و یا اینکه داشته ولی به علت عدم شناخت و عدم توجه به آن، ظرفیت جمعیت پذیری خود را از دست داده و ناپایدار گشته است. و برخی اقدامات انسانی از قبیل مکان یابی نامناسب، برای توزیع و ارائه امکانات سبب تشدید وافزایش نابرابری شده و دور باطلی را بوجود آورده که با اهداف توسعه پایدار 2 ناسازگار است. توسعه مناطق روستایی به همراه شناخت قابلیتها و تنگناهای آنها با توجه به تجربه تاریخی فرایند توسعه، یکی از محورهای اساسی برنامه های توسعه و یک ضرورت بنیادی برای توسعه محلی – منطقهای – ملی است در این راستااین پژوهش به دنبال تحلیل نقش برخی ازعوامل طبیعی (توپوگرافی ،شیب، جهت شیب، دما، بارش، شبکه رودخانه ها) وانسانی (خدماتی از قبیل مدارس دبیرستان، خانه بهداشت درمانگاه، تعاونی، راه و مخابرات) در نحوه پراکندگی روستاها و پژوهشی بنیادی برای پژوهش های بعدی در جهت برنامه ریزی برای ثبات و پایداری روستاها در بخش چورزق می باشد. بخش چورزق یکی از بخش های شهرستان طارم واز توابع استان زنجان می باشدکه از دو دهستان (چورزق و دستجرده ) شکل گرفته است در این پژوهش پس از تهیه مبانی نظری (به روش کتابخانه ای) تحقیق، جهت بررسی نقش عوامل اقدام به تهیه نقشه های موردنیاز (از عوامل طبیعی و انسانی) از GIS انسانی و طبیعی در پراکندگی روستاها با استفاده از نرم افزار منطقه مورد مطالعه گردید. پس از تهیه نقشه ها، هرکدام به تفکیک مورد تحلیل قرارگرفت. آزمون فرضیات تحقیق به روش تجزیه و تحلیل توصیفی انجام گرفت و نشان داد که بین توپوگرافی و تعداد روستاها رابطه معکوسی وجود دارد که با کاهش ارتفاع تعداد روستاها بیشتر می شود و جمعیت آنها زیاد و همچنین روستاها به شکل نسبتا فشرده ظاهر می شوند. و نشان داد که بین عوامل انسانی )خدمات ارائه شده( و اندازه روستا ها رابطه معناداری ومستقیمی وجود دارد. و در روستاهایی که خدماتی از قبیل خانه بهداشت، درمانگاه، تعاونی ، مخابرات، راه و دبیرستان ایجاد شده اند اندازه آنها از سایر روستاها بزرگتر و جمعیت انها نیز بیشتراست و همچنیناین روستاها بیشتر به راههای آسفالته وصل می شوند و دسترسی به آنها آسان گردیده، و نقاط روستایی به دور از راه آسفالته و فاقد خدمات یا به دور از روستاهای دارای خدمات به صورت کوچکتر و پراکنده استقرار دارند.

بررسی نقش عوامل طبیعی و انسانی در نحوه استقرار نقاط روستایی با استفاده از GIS مطالعه موردی:بخش چورزق Keywords:

بررسی نقش عوامل طبیعی و انسانی در نحوه استقرار نقاط روستایی با استفاده از GIS مطالعه موردی:بخش چورزق authors

جمشید عینالی

استادیار دانشگاه زنجان

یدالله جمشیدی

کارشناسی ارشدجغرافیا و برنامه ریزی شهری(گرایش آمایش شهری)

سید سلیمان محمدی

کارشناسی ارشدجغرافیا و برنامه ریزی شهری(گرایش آمایش شهری)

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
جداری عیوضی، جمشید؛ 0919، «جغرافیای آبها »، انتشارات دانشگاه تهران، ...
کاویانی، محمدرضا، علیجا نی، بهلول، مبانی آب، J900، وهواشناسی چاپ ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی نقش عوامل طبیعی و انسانی در نحوه استقرار نقاط روستایی با استفاده از GIS مطالعه موردی:بخش چورزق" توسط جمشید عینالی، استادیار دانشگاه زنجان؛ یدالله جمشیدی، کارشناسی ارشدجغرافیا و برنامه ریزی شهری(گرایش آمایش شهری)؛ سید سلیمان محمدی، کارشناسی ارشدجغرافیا و برنامه ریزی شهری(گرایش آمایش شهری) نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی دومین کنفرانس ملی توسعه پایدار در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله توپوگرافی، روستا، توسعه پایدار، چورزق هستند. این مقاله در تاریخ 25 بهمن 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 8416 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که ناهمانگی در توزیع مکانی جمعیت نواحی معلول عوامل طبیعی و انسانی است این ناهماهنگی در چند دهه ی اخیر تحت تأثیر مهاجرت روستائیان به شهرها و مهاجرت از شهرهای کوچک و متوسط به شهرهای بزرگ تشدید شده است. چه بسیار روستاهایی که تاسیسات و امکاناتی در آنها ایجاد شده ولی بعد از مدتی، روستاها متروک شدهاند، به این دلیل که ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی نقش عوامل طبیعی و انسانی در نحوه استقرار نقاط روستایی با استفاده از GIS مطالعه موردی:بخش چورزق با 16 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.