سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

رتبه بندی عوامل موثربر انگیزه کارکنان برای ادامه بکار با استفاده از روش دیمتل (مطالعه موردی : در کارخانه سیمان لامرد)

Publish Year: 1392
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 577

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICPEEE01_0965

Index date: 6 September 2016

رتبه بندی عوامل موثربر انگیزه کارکنان برای ادامه بکار با استفاده از روش دیمتل (مطالعه موردی : در کارخانه سیمان لامرد) abstract

هدف این تحقیق اولویت بندی عوامل موثر برانگیزه کارکنان برای ادامه به کار وتعیین مهم ترین عوامل موثر برانگیزه کارکنان است در این مقاله برای رتبه بندی عوامل موثر برانگیزه کارکنان برای ادامه بکار از روش فرایندتحلیل سلسله مراتبی فازی که یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره است، استفاده شد.در این تحقیق روش میدانی مصاحبه وروش کتابخانه ای برای جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت.نتایج ویافته ها نشان دادند مهم ترین عامل موثر برای ادامه بکار سلامت افراد است. پس از آن وابستگی به کار در درجه دوم اهمیت قرار دارد و عامل موقعیت بد مالی در درجه اخر اهمیت نسبت به سایر عوامل قرار دارد. در این مقاله برای اولین بار عوامل موثر برانگیزه کارکنان برای ادامه بکار رتبه بندی شد. ابزار پژوهش در این پژوهش نرم افزار MS EXCEL و MATLAB 12 می باشد. یافته های تحقیق در تدوین استراتژی های مربوط به حفظ و نگهداری کارکنان برای مدیران منابع انسانی بسیار مفید است یافته های تحقیق قابل تعمیم به سایرسازمان ها نیست، علاوه براین در این تحقیق تنها عواملی که بر انگیزه کارکنان برای ادامه بکار اثر مثبت دارند، رتبه بندی شدند.

رتبه بندی عوامل موثربر انگیزه کارکنان برای ادامه بکار با استفاده از روش دیمتل (مطالعه موردی : در کارخانه سیمان لامرد) Keywords:

رتبه بندی عوامل موثربر انگیزه کارکنان برای ادامه بکار با استفاده از روش دیمتل (مطالعه موردی : در کارخانه سیمان لامرد) authors

علیرضا موغلی

استاد تمام رشته مدیریت دولتی (منابع انسانی) دانشگاه پیام نور

سمیه عالیشوندی

دانشگاه پیام نور رشته مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
مومنی، م. (1385). مباحث نوین در تحقیق در عملیات. انتشارات ...
تصمیم گیری های چندمعیاره، 1385، اصغرپور، محمدجواد، انتشارات دانشگاه تهران. ...
_ and Taylor, R. (2004), Working after State Pension Age: ...
Blekesaune, M. and Solem, P.E. (2005), wWorking conditions and early ...
_ _ " i _ _ _ _ for ...
Ekert, D.J. and DeViney, S. (1993), -Edence for a pre-retirement ...
_ _ _ _ review of recent literature on _ ...
_ _ project using an integration Delphi, dematel _ ...
_ _ -Bmded choices in work al _ Employee ...
Phillipson, C. (2004), Work and retirement transitions: changing sociological and ...
_ _ _ Life: _ Literature, No. 299, Department for ...
Schramm, J. (2006), SHRM Workplace Forecast, Society of Human Resource ...
Personnel reviw, VOL.40 _ No.2 , PP.252-274. ...
Soner. S _ _ _ (2008), Transsh ipment site selection ...
Tzeng, G.H. & J.J., Huagng .(2011). Multiple attribute decision making, ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "رتبه بندی عوامل موثربر انگیزه کارکنان برای ادامه بکار با استفاده از روش دیمتل (مطالعه موردی : در کارخانه سیمان لامرد)" توسط علیرضا موغلی، استاد تمام رشته مدیریت دولتی (منابع انسانی) دانشگاه پیام نور؛ سمیه عالیشوندی، دانشگاه پیام نور رشته مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی نوشته شده و در سال 1392 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس بین المللی حماسه سیاسی (با رویکردی بر تحولات خاورمیانه) و حماسه اقتصادی(با رویکردی بر مدیریت و حسابداری) پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله انگیزه ی ادامه بکار، سلامت فرد،موقعیت مالی،اهمیت کار، تعاملات اجتماعی، وابستگی شغلی هستند. این مقاله در تاریخ 16 شهریور 1395 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 577 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که هدف این تحقیق اولویت بندی عوامل موثر برانگیزه کارکنان برای ادامه به کار وتعیین مهم ترین عوامل موثر برانگیزه کارکنان است در این مقاله برای رتبه بندی عوامل موثر برانگیزه کارکنان برای ادامه بکار از روش فرایندتحلیل سلسله مراتبی فازی که یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره است، استفاده شد.در این تحقیق روش میدانی مصاحبه وروش کتابخانه ای ... . برای دانلود فایل کامل مقاله رتبه بندی عوامل موثربر انگیزه کارکنان برای ادامه بکار با استفاده از روش دیمتل (مطالعه موردی : در کارخانه سیمان لامرد) با 8 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.