انتخاب نقش ونگار،استفاده اززیورآلات در سوزن دوزی، باورهاوفرهنگ مردم سیستان و بلوچستان

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 935

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

IHICONF01_064

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395

Abstract:

گروههای انسانی و اقوام گوناگون که در مناطق مختلف زندگی می کنند، هر یک دارای ویژگی های قومی برجسته ای هستند و تحتعوامل گوناگون از جمله بوم شناسی منطقه قرار دارند، که در همان نگاه اول، قومیت، حوزه زندگی، زبان و سایر مشخصات فرهنگی و اشتغالاتاصلی آنان را در ذهن بیننده تداعی می کند. بدون شک صنایع بومی هر قوم که حاصل سلیقه، ذوق، ابتکار و خلاقیت هنرمندان آن قوم است، ازافتخارات آنها بشمار می رود. باتوجه به آب وهوای گرم و سوزان منطقه سیستان و بلوچستان و عدم یا کمبود رویش گل وگیاه در بسیاری از مناطقفوق الذکر ، زنان بلوچ وسازندگان زیورآلات بومی از نقوش گل وگیاه نمادهای مختلف در طرح های خود به وفور استفاده می نمایند. وبه گفته انسانشناسان، همه عناصر تزئینی دارای نماد خاصی می باشند که این نمادها نیز معانی خاصی را با خود حمل می کند. استفاده از نماد بیان کننده وجودیک نظام مشخص اجتماعی و فرهنگی است. هنرمند بلوچ می کوشد تا واقعیات زندگی، محیط اطراف، مردم منطقه و باورهای قومی خویش را درآثارش منعکس و بدین صورت جاودانه کند. هنرمندان از موجودات و حیواناتی که هر روز با آنان سروکار دارند و جزئی از زندگی آنان محسوب میشوند، نقش می زنند که هر کدام از نقش و نگارها دارای نام و مشخصات جداگانه می باشد. از طرفی بررسی ها نشان می دهد که هنر سوزن دوزیریشه در تاریخ و گذشته هر منطقه دارد و در این بین سیستان و بلوچستان بخصوص از این واقعیت مستثنی نمی باشد. بررسی های انجام شده دراین تحقیق بیانگر این موضوع است که تنوع وگسترده گی بین نقوش در سوزن دوزی، اشکال ، نمادهای مختلف و معنا دار مربوط به مناطقمختلف سیستان وبلوچستان نشات گرفته ازفرهنگ و اعتقادات مشترک این قوم می باشد. با توجه به ناشناخته بودن این هنر اصیل، زیبا و ارزشمند،در این مقاله به بررسی مردم شناختی هنر سوزن دوزی و زیورآلات در پوشاک زنان بلوچ با تاکید بر نقش و نگارهای آن پرداخته می گردد، سعی برمعرفی انواع سوزن دوزی ها و زیورآلات پوشاک زنان بلوچ، بررسی نقوش و نمادهای بکار رفته در آنها، مفاهیم و معانی نقوش، کارکرد آنها درپوشاک زنان این دیارپرداخته خواهد شد.

Authors

فاطمه رضوانی نژاد

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه علوم اجتماعی تهران، ایران

حسین آقاجانی مرسا

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه علوم اجتماعی تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :