سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بازشناسی اصل سلسله مراتب در معماری مساجد ایران

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,139

This Paper With 10 Page And PDF and WORD Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

BOOMCONF01_067

Index date: 24 January 2017

بازشناسی اصل سلسله مراتب در معماری مساجد ایران abstract

مساجد و فضاهای مذهبی به دلیل موضوعیت خاص معنوی و روحانیشان؛ دارای سلسله مراتبی پیچیده شده اند که علاوه بر سلسله مراتب عملکردی و فضایی و بصری و فرمی و ... که در اکثر ابنیه سنتی و مذهبی جهان قابل شناسایی است و دارای مفاهیم دیگری از سلسله مراتب در بطن خود نیز می باشند که لایه های عمیقتری از وجود آدمی را مورد مخاطب قرار می دهد. اصولی چون سلسله مراتب که متاسفانه بسیاری از مساجد جدید و ساخته شده در دوره معاصر بدلیل عدم توجه بدان، احساس معنوی حضور در یک ساحت قدسی را به گونه ای که در مساجد و بناهای مذهبی گذشته وجود داشته منتقل نمی کنند. هدف این پژوهش بازشناسایی اصل سلسله مراتب به عنوان یکی از عوامل مهم ایجاد احساس معنوی از ابعاد گوناگون در معماری مساجدو ریشه یابی این اصل می باشد که بعنوان تمهیدی است که معماران ایرانی گونه اول آن را بدو ورود انسان به مسجد بکار گرفته اند و گونه دیگر آن ورود به ایوان و گنبدخانه است. در این راستا در نوشتار حاضر با استفاده از روش عمل به نظر ابتدا ابعاد مختلف این مقوله در مساجد ایرانی مورد باز شناسی قرار گیرد و در ادامه با بررسی چند نمونه مختلف، در نهایت چنین نتیجه می شود که تمهیداتی چون سلسله مراتب از اصول معماری مساجد بوده و نه تنها از منظر کارکردی بلکه از منظر تغییر حس مکان و قرارگیری در فضایی مقدس بسیار حائز اهمیت می باشد. به عبارتی دیگر نقش این عامل در پیوند روح و روان آدمی با محیط مسجد بسیار عمیق است و از این روی عدم رعایت آن در معماری مسجد بگونه ای فضای مذکور را فاقد هویت مکانی و سلوک معنوی خواهد نمود. و در آخر ، نتیجه پژوهش را میتوان در عبارت سلسله مراتب؛ اصل گذر از فضای مادی به ساحت قدسی و جلوه ای از سلسله مراتب هستی بیان نمود.

بازشناسی اصل سلسله مراتب در معماری مساجد ایران Keywords:

بازشناسی اصل سلسله مراتب در معماری مساجد ایران authors

رضا سیروس رضایی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد ارومیه

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
امین زاده، ب. حیاط مساجد بررسی تاریخی و سیر تحول، ...
پیرنیا، م. آشنایی با معماری اسلامی ایران، دانشگاه علم و ...
تقوایی، و. نظام فضایی معماری ایران و ساختار آن، نشریه ...
حسینی، س. چیستی شناسی نظام شکل، مجموعه مقالات همایش معماری ...
کیانی، م. تاریخ هنر معماری ایران در دوره اسلامی، اشارات ...
محمدیان، ص. سلسله مراتب محرمیت در مساجد ایرانی، نشریه هنرهای ...
مقصودی، غ. سیر تحول معماری مساجد و مصلاها ا صدر ...
نجفی زیارانی، س. جستجو برای دستیابی به مفاهیم در معماری ...
نساج، م و فرزام فر، گ. گزارش مطالعات مصلی پارس ...
صر، ح. هنر و معنویت اسلامی، دفتر مطالعات دینی هنر، ...
نصر، ح. معرفت و امر قدسی، نشر و پژوهش فرزان ...
نقره کار، ع. معماری مسجد از مفهوم تا کالبد، مجموعه ...
یشمی، ج. ورودی مساجد، مجموعه مقالات همایش معماری مسجد گذشته ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بازشناسی اصل سلسله مراتب در معماری مساجد ایران" توسط رضا سیروس رضایی، دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد ارومیه نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی همایش ملی معماری و شهرسازی بومی ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله مسجد، حریم قدسی، سلسله مراتب، عناصر مسجد، مساجد جدید، سلسله مراتب هستی هستند. این مقاله در تاریخ 5 بهمن 1395 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2139 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که مساجد و فضاهای مذهبی به دلیل موضوعیت خاص معنوی و روحانیشان؛ دارای سلسله مراتبی پیچیده شده اند که علاوه بر سلسله مراتب عملکردی و فضایی و بصری و فرمی و ... که در اکثر ابنیه سنتی و مذهبی جهان قابل شناسایی است و دارای مفاهیم دیگری از سلسله مراتب در بطن خود نیز می باشند که لایه های عمیقتری از ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بازشناسی اصل سلسله مراتب در معماری مساجد ایران با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.