سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تأثیر کاربرد برون زای آسکوربیک اسید بر برخی از تغییرات فیزیوشیمیایی مرزنجوش (Origanum majorana L.) تحت تنش شوری

Publish Year: 1390
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 469

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_JHS-42-2_006

Index date: 27 February 2017

تأثیر کاربرد برون زای آسکوربیک اسید بر برخی از تغییرات فیزیوشیمیایی مرزنجوش (Origanum majorana L.) تحت تنش شوری abstract

به منظور بررسی اثر آسکوربیک اسید (AsA) به عنوان یک آنتی اکسیدان مهم در کاهش خسارات شوری، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد، روی گیاه مرزنجوش انجام گرفت. غلظت های متفاوتی از AsA (صفر، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر ) به صورت محلول پاشی روی گیاهانی که تحت شرایط صفر، 50، 100 و 150 میلی مولار نمک NaCl قرار داشتند، به کار برده شد. به این ترتیب آزمایش مورد نظر به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در سال 1390، صورت پذیرفت. شوری به صورت معنی داری بر تمامی صفات فیزیوشیمیایی (نشت الکترولیت، محتوای کلروفیل، پرولین، کربوهیدارت کل، فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنولیک ) اندازه گیر شده در گیاه مرزنجوش تأثیر داشت. نشت الکترولیتی از سلول های برگی در غلظت بالای نمک (150mM) به بیشترین مقدار خود رسید. اما کاربرد AsA (200mg/l) ضمن محافظت غشا پلاسمایی از تأثیر منفی شوری، نشت الکترولیتی را در همین سطح از شوری، 52% کاهش داد. آسکوربیک اسید همچنین مقادیر کلروفیل، کربوهیدارت فنولیک گیاه را در مجموع معادل 65، 60 و 38 درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. نتایج آزمایش نشان داد که آسکوربیک اسید می تواند ضمن افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه به بیش از 5 برابر شاهد، به نحو مؤثرتری از فعالیت رادیکال هاغی آزاد تحت شرایط تنش شدید شوری جلوگیری کرده و به این ترتیب بقای بیشتر گیاه را تضمین نماید.

تأثیر کاربرد برون زای آسکوربیک اسید بر برخی از تغییرات فیزیوشیمیایی مرزنجوش (Origanum majorana L.) تحت تنش شوری Keywords:

تأثیر کاربرد برون زای آسکوربیک اسید بر برخی از تغییرات فیزیوشیمیایی مرزنجوش (Origanum majorana L.) تحت تنش شوری authors

یحیی سلاح ورزی

مربی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مرتضی گلدانی

استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

جعفر نباتی

دانشجوی سابق دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

جعفر نباتی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد