سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی میزان نوگرایی در عناصر کالبدی مساجد معاصر تهران نمونه موردی: مسجد الغدیر تهران

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,030

This Paper With 14 Page And PDF and WORD Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

TRADITIONARCH01_008

Index date: 25 April 2017

بررسی میزان نوگرایی در عناصر کالبدی مساجد معاصر تهران نمونه موردی: مسجد الغدیر تهران abstract

تا پایان دوره صفویه، ساخت مسجد در ایران، با تغییر و تداوم همراه بوده است. در دوره قاجار با شروع روابط فرهنگی با غرب، هنر و معماری ایران وارد مرحله جدیدی شده و سنت و نوگرایی با هم آمیخته می شود. در نتیجه تحولاتی در عناصر کالبدی ابنیه و به دنبال آن مساجد صورت می پذیرد. این پژوهش در صدد است تا با بیان رویکردهای تاثیرگذار در معماری مساجد معاصر، به بررسی میزان نوگرایی در کالبد مسجد بپردازد. لذا سوالات مطرح شده در این نوشتار عبارتند از: آیا نوگرایی در کالبد مسجد به عنوان عنصر هویت بخش شهر اسلامی پذیرفته است و اگر پاسخ این سوال آری است با توجه به معانی و مفاهیم هر یک از عناصر، میزان مجاز این نوشوندگی چقدر است روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و مشاهده میدانی است. لذا بر اساس نمونه های تاریخی ، عناصر کالبدی مساجد سنتی ایرانی استخراج شده و حضور و کیفیت وقوع آن در مساجد معاصر دسته بندی می شود. سپس با توجه به این دسته بندی مسجد الغدیر تهران به عنوان نمونه موردی بررسی می شود. نتایج بررسی نشان می دهد اگرچه نوآوری و ابتکار در طراحی مسجدی واقع در یکی از محلات شمال شهر تهران، با توجه به سبک ساختمان های موجود در این محله پذیرفته است، اما حذف عناصر شاخصی چون مناره و ایوان ورودی از کالبد مسجد، تداعی معانی و انتقال مفاهیم مسجد را با مشکل مواجه می سازد و از طرف دیگر نقش مسجد را به عنوان عنصر هویت بخش شهر اسلامی کمرنگ می کند.

بررسی میزان نوگرایی در عناصر کالبدی مساجد معاصر تهران نمونه موردی: مسجد الغدیر تهران Keywords:

بررسی میزان نوگرایی در عناصر کالبدی مساجد معاصر تهران نمونه موردی: مسجد الغدیر تهران authors

نیلوفر زجاجی

کارشناس ارشد معماری، دانشکده معماری، دانشگاه علم و صنعت ایران .

مریم آزموده

دانشجوی دکتری معماری، دانشکده معماری، دانشگاه تهران، تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
- احمدی ملکی، رحمان، (1376) _ فرم ها و نقشهای ...
- ایرجی، جواد، (1388)، مدرنیته در مساجد معاصر، دو ماهنامه ...
- بهزادفر، مصطفی، (1376)، معماری مسجد و نمای شهری، مجموعه ...
- بهشتی، محمد، (1389)، مسجد ایرانی مکان معراج مومنین، تهران ...
- بورکهارت، تیتوس، (1369)، ارزشهای جاودان در هنر اسلامی، ترجمه‌ی ...
- پورجعفر، محمدرضا، (1376)، نقش و جایگاه مساجد در برنامه ...
- حسینمردی، حمید و مروجی، نرگس. (1386)، نگاهی به مساجد ...
- حمزه نژاد، مهدی و عربی، مائده، (1393)، بررسی اصالت ...
- سلیمانی، محمد، (1376، انتزاع نگری در مساجد معاصر ایران، ...
- گرابار، الگ، (1376)، مسجد درجوامع اسلامی معاصر، مترجم :حسین ...
- ملایی، تصومه و پورمحمدی گزستانی، فاطمه، (1389)، بررسی کیفی ...
- مهدوی‌نژاد، محمدجواد، مشایخی، محمذ و بهرامی، منیره، (1393)، الگوهای ...
- نقره‌کار، عبدالحمید، (1393)، ارزیابی و نقد طرح و ساختمان ...
نصر، سید حسین، (1375)، هنر و معنویت اسلامی، ترجمه رحیم ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی میزان نوگرایی در عناصر کالبدی مساجد معاصر تهران نمونه موردی: مسجد الغدیر تهران" توسط نیلوفر زجاجی، کارشناس ارشد معماری، دانشکده معماری، دانشگاه علم و صنعت ایران .؛ مریم آزموده، دانشجوی دکتری معماری، دانشکده معماری، دانشگاه تهران، تهران نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی همایش بین المللی معاصر سازی سنت های معماری اسلامی -ایرانی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله معماری مساجد ایرانی، عناصر کالبدی مساجد، نوگرایی، مساجد معاصر هستند. این مقاله در تاریخ 5 اردیبهشت 1396 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1030 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که تا پایان دوره صفویه، ساخت مسجد در ایران، با تغییر و تداوم همراه بوده است. در دوره قاجار با شروع روابط فرهنگی با غرب، هنر و معماری ایران وارد مرحله جدیدی شده و سنت و نوگرایی با هم آمیخته می شود. در نتیجه تحولاتی در عناصر کالبدی ابنیه و به دنبال آن مساجد صورت می پذیرد. این پژوهش در صدد ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی میزان نوگرایی در عناصر کالبدی مساجد معاصر تهران نمونه موردی: مسجد الغدیر تهران با 14 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.