سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تاثیر انتخاب نوع رویکرد نگهداری روسازی بر شاخصهای اقتصادی با استفاده از HDM-4

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 571

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CAAM08_097

Index date: 9 June 2017

تاثیر انتخاب نوع رویکرد نگهداری روسازی بر شاخصهای اقتصادی با استفاده از HDM-4 abstract

در کشور سالانه هزینههای زیادی صرف راه میشود که بخشی از آن صرف ساخت راه جدید و بخش اعظم آن صرف نگهداری و بهسازی روسازی میشود. انتخاب رویکرد مناسب نگهداری روسازی باید با توجه به وضعیت کنونی روسازی وشاخصهای اقتصادی در چرخه عمر روسازی باشد. در این مطالعه به منظور بررسی تاثیر انتخاب رویکرد مناسب نگهداری روسازی، دو قطعه سهراه قم تفرش و سهراه رازقان خشکرود در استان مرکزی با نرمافزار - - HDM-4 در یک دوره 20سال تحلیل شد. در هر کدام از قطعات رویکردهای نگهداری روزمره، روکش 6 سانتیمتری و اسلاریسیل بصورتجداگانه و همزمان مورد ارزیابی قرار گرفت و شاخص اقتصادی ارزش خالص فعلی) NPV ( در هر کدام از حالات مقایسه گردید. در قطعه سهراه قم تفرش شاخص ارزش خالص فعلی برای رویکرد اسلاریسیل - 5 / 1 و برای رویکرد روکش 6 / 0میلیارد ریال بدست آمد. بنابراین با توجه به سطح سالم و ناهمواری کم روسازی در این محور، اجرای اسلاریسیل مناسب ارزیابی میشود و اجرای روکش در این محور افزایش هزینههای مربوط به متولیان راه را به دنبال خواهد داشت.در قطعه سهراه رازقان خشکرود شاخص ارزش خالص فعلی برای رویکرد روکش - 6 سانتیمتری 8 / 245 و برای رویکرداسلاریسیل 6 / 190 میلیارد ریال میباشد. بنابراین در محور سهراه رازقان خشکرود با توجه به خرابی سطحی و - ناهمواری بالای روسازی، اجرای اسلاریسیل مفید نمیباشد و اجرای روکش تاثیر مثبت بیشتری بر شاخص ارزش خالصفعلی دارد. نتایج این بررسی نشان میدهد با انتخاب رویکرد مناسب نگهداری روسازی علاوه بر بهبود سطح خدمتدهی روسازی، صرفهجویی اقتصادی در هزینههای چرخه عمر راه را به دنبال دارد. همچنین اجرای آسفالت حفاظتی در قطعات مستعد، علاوه بر بهبود وضعیت روسازی باعث به تاخیر انداختن زمان اجرای روکش میشود و اولویت نگهداری باید راههای دارای روسازی سالمتر باشد زیرا تاخیر در اجرای نگهداری باعث افزایش هزینههای راه در سالهای آتی میشود

تاثیر انتخاب نوع رویکرد نگهداری روسازی بر شاخصهای اقتصادی با استفاده از HDM-4 Keywords:

تاثیر انتخاب نوع رویکرد نگهداری روسازی بر شاخصهای اقتصادی با استفاده از HDM-4 authors

ابراهیم شورمیج

کارشناس ارشد راه و ترابری

مجتبی عباس قربانی

دکتری راه و ترابری

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Kunal Jain1, Sukhvir Singh Jain, Mahipal Singh Chauhan, (2013), "Selection ...
Daba S. Gedafa, (2006), "Present pavement maintenance practice: a case ...
Heng Salpisoth, (2014), "Simple evaluation methods for road pavement management ...
Annu, Dharminder, Rahul Grover, (2015), "Role of hdm-4 in future ...
Tewodros Syum, (2014), "Highway development and management model - 4 ...
Mort&H. (2001), "Road development plan vision: 2021, ministry of road ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "تاثیر انتخاب نوع رویکرد نگهداری روسازی بر شاخصهای اقتصادی با استفاده از HDM-4" توسط ابراهیم شورمیج، کارشناس ارشد راه و ترابری؛ مجتبی عباس قربانی، دکتری راه و ترابری نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی هشتمین همایش قیر و آسفالت ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله نگهداری روسازی، بهسازی، ارزش خالص فعلی، HDM-4 هستند. این مقاله در تاریخ 19 خرداد 1396 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 571 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که در کشور سالانه هزینههای زیادی صرف راه میشود که بخشی از آن صرف ساخت راه جدید و بخش اعظم آن صرف نگهداری و بهسازی روسازی میشود. انتخاب رویکرد مناسب نگهداری روسازی باید با توجه به وضعیت کنونی روسازی وشاخصهای اقتصادی در چرخه عمر روسازی باشد. در این مطالعه به منظور بررسی تاثیر انتخاب رویکرد مناسب نگهداری روسازی، دو قطعه سهراه ... . برای دانلود فایل کامل مقاله تاثیر انتخاب نوع رویکرد نگهداری روسازی بر شاخصهای اقتصادی با استفاده از HDM-4 با 9 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.