بررسی تاثیر درزه های طبیعی بر تغییرات فشار های شکست مشاهده شده در عملیات شکافت هیدرولیکی نسبت به پیش بینی فشار شکست مبتنی بر مدل های ژیومکانیکی در یکی از میادین نفتی جنوب

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 704

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NPGC02_013

تاریخ نمایه سازی: 10 تیر 1396

Abstract:

فرآیند شکافت هیدرولیکی به صورت مرسوم در صنعت نفت در مقیاس جهانی به منظور افزایش تولید نفت در مخازنی همانند کربناته با تراوایی ماتریس کم و نرخ تولید پایین، به کار می رود. در کنار مطالعات زمین شناسی به همراه تحلیل خصوصیات پتروفیزیکی سنگ مخزن، همچنین بررسی ویژگی های ساختمانی مخزن از طریق تفاسیر ژیوفیزیکی، نقش کلیدی در حصول موفقیت در این نوع از عملیات بر عهده مدلسازی ژیومکانیکی میدان نفتی مورد نظر است. در تحقیق حاضر، با توجه به نوپا بودن این تکنولوژی در ایران، به علاوه پیچیدگی های تکتونیکی میادین واقع در کمربند جنوب غربی زاگرس، به منظور پیشبینی فشار شکست سازند مورد هدف جهت طراحی شکافت هیدرولیکی در یکی از میادین نفتی جنوب، مطالعه جامع ژیومکانیکی با استفاده از تمامی اطلاعات و داده های موجود در چهار چاه کاندید قبل از اجرای عملیات شکافت هیدرولیکی،انجام پذیرفت. پس از انجام عملیات شکافت هیدرولیکی در چاه های کاندید، تغییرات معنادار فشارهای شکست مشاهده شده (چه موفق در ایجاد شکاف هیدرولیکی و چه ناموفق)در بازه های انتخابی حاصل گردید. مقایسه فشارهای تجربه شده به همراهتخمین تنش افقی حداقل حاصل از نمودارهای فشار زمان، بیانگر تغییر متغیرهای مذکور در محدوده عدم قطعیت پیش بینی شده در مطالعه ژیومکانیکی از سیستم تنش مبتنی بر گسل امتداد لغز تا سیستم تنش مبتنی گسل معکوس بود. در عین حال، وجود درزه های طبیعی براساس لاگ تصویری در کنار فشارهای مشاهده شده در یکی از چاه های این میدان، نشان دهنده تاثیر این درزه ها بر میزان فشار شکست و همچنین تنش افقی کمینه بوده است. نتیجه این مطالعه نشان داد سیستم تنش این میدان غالبا از نوع مکانیسم گسل معکوس بوده و وجود درزه های طبیعی عامل اصلی تغییرات فشارهای مشاهده شده در موقعیت های مختلف میدان است به طوریکه، وجود آنها در بازه های انتخابی باعث افزایش احتمال موفقیت در اجرای عملیات شکافت هیدرولیکی در سنگ مخزن تحت فشارهای عملیاتی کمتری است؛ در مقابل، عدم وجود آنها، نیازمند اجرای عملیات تحت فشارهای بالاتر و نزدیک به مدل ژیومکانیک میدان بر اساس گسل معکوس برای سنگ سالم است.

Authors

حامد نادری

ژیومکانیک نفت، شرکت خدمات مهندسی نفت کیش

علی کدخدایی

دانشیار، دانشگاه کرتین

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Zoback, Mark D. (2010): "Reservoir geomechanics _ Cambridge: Cambridge University ...
  • _ _ _ _ _ _ of hydraulic _ _ ...
  • Yew, Ching H. (1997): "Mechanics of hydra ulic fracturing , ...
  • National Conference on Petroleum G eomechanics National Iranian Oil Company ...
  • نمایش کامل مراجع