سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

اهمیت و نقش پیاده راه در شبکه حمل و نقل شهر پایدار

Publish Year: 1388
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 9,218

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

TTC09_107

Index date: 27 November 2008

اهمیت و نقش پیاده راه در شبکه حمل و نقل شهر پایدار abstract

شهرها باید نمونه ای از انسجام و هماهنگی زیست محیطی باشند در چهارچوب مفهوم پایداری باید در جستجوی زندگی شهری و شکل شهر بدون اتومبیل بود.شهر پایدار بی هویتی بی روحی و دروی از طبیعت را از شهر می گیرد.و محیط هایی قابل پیاده روی فعال پر تحرک و سرزنده تحویل می دهد.پایداری در شهر برای اینکه از اعتبار و ارزش لازم برخوردار باشد.باید به جنبه های اجتماعی توجه نماید.منظور ایجاد و حمایت از محیط های انسانی فعال فضاهای زنده و شهرهایی است که کیفیت بالایی را برای زندگی شهروندانش فراهم می نماید.در میان تمامی مباحث مربوط به شهر پایدار مبحث حمل و نقل شهری در اولویت قرار دارد.حمل و نقل در واقع موضوعی محوری در زندگی ما و نیز یکی از مشکلات جدی ای است که با آن مواجه ایم.این مقوله از طرق مختلفی (زیست محیطی اقتصادی اجتماعی)زندگی شهری را متاثر می کند.راهکارهای که برای ارتقا کیفیت حمل و نقل شهری در شهر پایدار مطرح شده اند همگی بر لزوم توجه بیشتر به نقش عابر پیاده تاکیددارند و براساس سیستم حمل و نقل شهر پایدار بر مبنای حرکت عابر پیاده شکل می گیرد.پیاده راه حرکت عابر پیاده را در فضاهای شهری تسهیل نموده و موجب می شوند عابر پیاده در فضایی امن و بدور از خود حضور یابد و موجبات ارتقا تعاملات اجتماعی در فضای شهری فراهم شود.در مقاله حاضر ابتدا با مروری بر مفاهیم و تعارف مرتبط به تدقیق اصول اساسی مباحث پایداری و شهر پایدار می پردازیم.سپس اهمیت و نقش پیاده روی و پیاده راه در ارتقا کیفی و کمی شبکه حمل و نقل شهر پایدار مورد بررسی قرار می گیرد و بر این اساس چهار نقش اجتماعی –فرهنگی اقتصادی ادراک محیطی و ارتقا ایمنی و امنیت پیاده راه مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت. .

اهمیت و نقش پیاده راه در شبکه حمل و نقل شهر پایدار Keywords:

اهمیت و نقش پیاده راه در شبکه حمل و نقل شهر پایدار authors

آرش ثقفی اصل

دانشپژوه دوره دکتری شهرسازی واحد علوم و تحقیقات تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
بحرینی، سید حسین، 1376. شهرسازی و توسعه پایدار. رهیافت، شماره ...
بحرینی، سید حسین و مکنون، رضا، 1380. توسعه شهری پایدار: ...
: حبیبی، سید محسن، 1378. مسیر پیاده گردشگری. نشریه هنرهای ...
_ پاکزاد، جهانشاه، 1385. راهنمای طراحی فضاهای شهری در ایران. ...
پاکزاد، جهانشاه، 1385. مبانی نظری و فرآیند طراحی شهری. انتشارات ...
دفتر طرح و برنامه، 1375. تسهیلات پیاده‌روی. سازمان مدیریت و ...
صالحی‌فرد، محمد، 1380. ارزیابی نقش و جایگاه الگوی توسعه پایدار ...
فرای، هیلدر براند، 1383. طراحی شهری، به سوی یک شکل ...
کاشانی‌جو، خشایار، 1385. اهمیت فضاهای پیاده در شهرهای هزاره سوم. ...
مهدی‌زاده، جواد، 1377. مفاهیم ومبانی پیاده‌راه سازی. نشریه شهرداریها، شماره ...
Jong-Jin, k & Brenda, R. 1998. Sustainable Architecture Module: Introduction ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "اهمیت و نقش پیاده راه در شبکه حمل و نقل شهر پایدار" توسط آرش ثقفی اصل، دانشپژوه دوره دکتری شهرسازی واحد علوم و تحقیقات تهران نوشته شده و در سال 1388 پس از تایید کمیته علمی نهمین کنفرانس مهندسی حمل و نقل و ترافیک ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله پایداری ,شهر پایدار ,حمل و نقل شهری, فضای شهری ,پیاده راه هستند. این مقاله در تاریخ 7 آذر 1387 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 9218 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که شهرها باید نمونه ای از انسجام و هماهنگی زیست محیطی باشند در چهارچوب مفهوم پایداری باید در جستجوی زندگی شهری و شکل شهر بدون اتومبیل بود.شهر پایدار بی هویتی بی روحی و دروی از طبیعت را از شهر می گیرد.و محیط هایی قابل پیاده روی فعال پر تحرک و سرزنده تحویل می دهد.پایداری در شهر برای اینکه از اعتبار و ... . برای دانلود فایل کامل مقاله اهمیت و نقش پیاده راه در شبکه حمل و نقل شهر پایدار با 12 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.