ارزیابی کارآیی تکنیکهای مختلف در تعیین تغییرات سطح پوشش جنگلهای زاگرس با استفاده از داده های ماهواره لندست (مطالعه موردی: جنگلهای حوزه آبخیز شمال خرم آباد)

Publish place: Geomatics 1388
Publish Year: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,866

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

GEO88_059

تاریخ نمایه سازی: 8 فروردین 1388

Abstract:

به فرایند شناسایی اختلاف در وضعیت یک موضوع، سطح یا فرایند که توسط مشاهده اختلاف زمانی صورت می گیرد، تعیین تغییرات نامیده می شود. تعیین تغییرات با استفاده از تصاویر ماهواره ای به یکی از زیر شاخه های مهم در علم جنگل داری تبدیل شده است و ابزاری برای نظارت و کنترل انواع تغییرات در اکوسیستم جنگل می باشد. به منظورارزیابی کارآیی تکنیکهای مختلف در بررسی تغییرات سطح گستره جنگل های زاگرس از سال 1991 تا سال 2003 میلادی و همچنین ارزیابی قابلیت تصاویر ماهواره ای مختلف در تهیه نقشه گستره جنگل و نقشه کاربری های مختلف، تحقیقی بر روی جنگل های حوزه آبخیز شمال خرم آباد انجام شد. نقشه های واقعیت زمینی منطقه شامل نقشه جنگل/غیرجنگل، نقشه کاربری های مختلف منطقه با استفاده از برداشت های زمینی با استفاده از GPS، عکس های هوایی و نقشه های رقومی توپوگرافی منطقه حاصل آمد. در این تحقیق پنجره ای از تصاویر سنجنده TM با باندهای طیفی با قدرت تفکیک مکانی 30 متر مربوط به سال 1991 میلادی و همچنین پنجره ای از تصاویر سنجنده ETM+ با قدرت تفکیک 15 متر برای باند پانکروماتیک و 30 متر برای باندهای چندطیفی( به جز باند حرارتی) با استفاده از نقاط کنترل زمینی و DEM منطقه مورد تصحیح هندسی قرار گرفتند. به منظور استفاده تؤامان از قدرت تفکیک طیفی و مکانی تصاویر سنجنده های مختلف، تصاویر چند طیفی هر ماهواره با تصویر Pan همان ماهواره با استفاده از تکنیک خودکار ادغام بر پایه خصوصیات آماری، ادغام و تصویری چند طیفی با قدرت تفکیک مکانی بالا ایجاد گردید. سپس به منظور بررسی تغییرات گستره جنگل منطقه از سه روش شاخص گیاهی تفاضلی نرمال شده ،(Normalized Difference Vegetation Index)، شاخص گیاهی تعدیل کننده اثر خاک (Soil Adjust Vegetation Index ) و روش مقایسه پس از طبقه بندی با استفاده از سه الگوریتم حداکثر احتمال، جعبه ای و حداقل فاصله انجام شد و نقشه های گستره جنگل و نقشه های کاربری های مختلف تهیه گردید. ارزیابی صحت نتایج حاصل از طبقه بندی ها با نقشه های واقعیت زمینی صورت گرفت. بهترین نتیجه طبقه بندی جنگل/غیرجنگل مربوط به روش مقایسه پس از طبقه بندی با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال که صحت کلی برای سال 1991 و 2003 به ترتیب (90/08%و90/50%) و ضریب کاپای (0/78و0/87) را نشان داد. استفاده از روش SAVI و NDVI در اولویت بعدی قرار خواهند گرفت. همچنین نتایج نشان دادند که علیرغم صحت کلی خوب برخی داده های ماهواره ای، به دلیل ضریب کاپای نامناسب، بررسی روند تغییرات با استفاده از تصاویر ماهواره ای نتیجه مطلوبی در بر ندارد و نیاز به تحقیقات بیشتر با داده های سایر سنجنده ها می باشد.

Keywords:

تغییرات سطح پوشش جنگل , واقعیت زمینی , NDVI , SAVI , طبقه بندی نظارت شده , ارزیابی صحت , حوزه آبخیز شمال خرم آباد

Authors

حسن اکبری

عضو هیئت علمی گروه جنگلداری دانشگاه لرستان

امید عبدی

کارشناسی ارشد جنگلداری

جواد سوسنی

عضو هیئت علمی گروه جنگلداری دانشگاه لرستان

علیرضا اسدی

کارشناس GIS معاونت برنامه ریزی استانداری گلستان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • رفعیان، 1.، درویش صفت، ع. و نمیرانیان، م. 1385. تعیین ...
  • سارویی، س.، 1378، بررسی امکان طبقه‌بندی جنگل به لحاظ‌تراکم در ...
  • کرمی، ف. 1383. مطالعه قابلیت داده‌های ماهواره لندست جهت تعیین ...
  • علوی پناه، س. ک. و احسانی، ا.ه. 1382. بررسی بیابان ...
  • Mas, j. f. 1999. Monitoring Land-Cover Changes: A Comparison of ...
  • Sader, S.A., Bertrand, M., Wilson, E.H., 2003. Satellite Change Detection ...
  • Satapathy, D. R., Krupadam R. J., Pawan K. L. and ...
  • Ramachandra, T. V. and Kumar U., 2004. Geografic Resoutces Decision ...
  • Francoismas, J., and Ramirez, I. 1996. Comparison of Land Use ...
  • نمایش کامل مراجع