بررسی صفات مرتبط با کارآیی مصرف آب در کنجد (Sesamum indicum L.)، ذرت (Zea mays L.) و لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) با استفاده از تجزیه به عامل‎ها

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 399

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

CFAS01_031

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1397

Abstract:

بهمنظور بررسی اثر مقادیر مختلف آبیاری و محلولپاشی اسیدهیومیک و تعیین عاملهای موثر بر کارآیی مصرف آب کنجد (Sesamum indicum L.)، ذرت (Zea mays L.) و لوبیا (Phaseolous vulgaris L.)، آزمایشی در سال زراعی -941393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه ی بلوک کامل تصادفی به تفکیک برای سه گیاه کنجد، ذرت و لوبیا با سه تکرار انجام شد. سطوح آبیاری 50) و 100 درصد نیاز آبی گیاهان مورد مطالعه) در کرتهای اصلی و کاربرد 6) کیلوگرم در هکتار) و عدم کاربرد اسیدهیومیک در کرتهای فرعی قرار گرفتند.نتایج تجزیه ی عاملی نشان داد که در کنجد متغیرهای عملکرد دانه، عملکرد ماده ی خشک، وزن دانه در بوته، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، فسفر و کارآیی مصرف آب در عامل اول و متغیرهای نیتروژن خاک، پی اچ و شوری خاک در عامل دوم قرار گرفتند. در ذرت، عملکرد دانه با متغیرهای عملکرد ماده ی خشک، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، فسفر، شوری و پیاچ خاک و کارآیی مصرف آب و در لوبیا، با متغیر کارآیی مصرف آب روی یک عامل قرار گرفت. به طورکلی، یافته های این پژوهش نشان داد که شناسایی متغیرهای تاثیرگذار در هر عامل و نام گذاری منطقی آن با توجه به دانش اکوفیزیولوژیکی گیاه زراعی مربوطه، میتواند زمینهساز مدیریت مستقیم متغیرهای موثر در آن عامل در جهت بهبود کارآیی مصرف آب باشد.

Authors

محسن جهان

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد

محمدبهزاد امیری

استادیار مجتمع آموزش عالی گناباد