سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی اثرات سمی غلظت های مختلف فلزات روی و مس بر بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)

Publish Year: 1388
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 3,909

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCEH12_197

Index date: 25 November 2009

بررسی اثرات سمی غلظت های مختلف فلزات روی و مس بر بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) abstract

فلزات سنگین از آلاینده های سمی اکوسیستم های آبی محسوب می شوند . هدف از این مطالعه، بررسی اثر سمی فلزات سنگین روی (Zncl2) ، مس (CuSO4) بر روی بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در غلظت های sub lethal و lethal می باشد . تعداد 50 ماهی به طول 7-5 سانتیمتر و وزن 5-4 گرم دریک گروه شاهد و 2 گروه تیمار برای هر فلز در آکواریومهای 150 لیتری قرار گرفتند . گروه های تیمار به ترتیب حاوی 0/5 و1/5 میلی گرم بر لیتر کلرید روی و 5 و 10 میلی گرم بر لیتر سولفات مس محلول در آب آکواریوم بودن د . نمونه ها به مدت 98 ساعت در معرض ماده هر آلاینده قرار گرفتند و سپس هر 24 ساعت نمونه گیری انجام شد، بافت کبد و آبشش در هر تیمار، در محلول بوئن تثبیت گردید و مقاطع μ 5 با روش هماتوکسیل ن -ائوزین و PAS رنگ آمیزی و موردمطالعه قرار گرف ت. در بررسی بافتی آبشش سلول های اپیتلیال دچار هیپرپلازیا شده و با افزایش غلظت فلز میزان هیپرپلازیا افزایشیافته بود . سلول های لاملا اولیه چروکیده شده و در سلول های کلراید نیز تغییر شکل مشاهده شد . این آسیب ها با افزایش غلظت شدت بیشترییافته بود ، بطوریکه در غلظت نهایی میلی گرم در لیتر بیشترین جداشدگی (lifting) در لاملای اولیه و ثانویه دیده شد . در بررسی بافت کبد ، نمونه شاهد سلول های کبدی سازماندهی نرمال داشتند، سلول های هپاتوسیت سیتوپلاسم یکنواخت داشته و هسته ها درشت تقریبا در وسط سلول قرار گرفته بود . در مقا بل بافت پارانشیم کبد ماهیانی که در معرض فلز قرار گرفته بودند حالت ائوزینوفیلی کمتر همراه با سیتوپلاسم واکوئله دیده شد. میزان واکوئله شدن هپاتوسیت ها در غلظت نهایی به بیشترین میزان مشاهده شد و در این غلظت سلول ها دچار نکروز شده بودند . در بررسی مقایسه ای تا ثیر هیستوپاتولوژیک روی از مس شدید تر مشاهده گردید . مقایسه تغییرات پاتولوژیک بافت آبشش وکبد ماهی کپور می تواند بعنوانیک یومارکر مناسب جهت سنجش آلودگی در استخرهای پرورش ماهی ویا محیط های طبیعی مانند رودخانه ها به کار رود که با هزینه بسیار کمی می توان آلود گی محیط و همچنین میزان تاثیر آلودگی را بر روی ماهیان مشخص نمود.

بررسی اثرات سمی غلظت های مختلف فلزات روی و مس بر بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) Keywords:

بررسی اثرات سمی غلظت های مختلف فلزات روی و مس بر بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) authors

آزاده عتباتی

گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت معلم سبزوار، ایران

علیرضا کیخسروی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت معلم سبزوار، ایران

جعفر وطن دوست

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت معلم سبزوار، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Adham K.G., Hamed S.S., Ibrahim H.M & Saleh R.A 2002. ...
Baker J.T.P. 1969. Histological and electron microscopical observations On copper ...
Figueiredo -Fernandes A., Fontainhas -Fernandes A., Monteiro R.A.F., Reis- Henriques ...
Figueiredo -Fernandes A., Fontainhas -Fernandes A., Peixoto F., Rocha E. ...
Hinton, D.E. and Lauren, D.J (1990). Liver structural alterations accompanying ...
Kock G., Triendl M. & Hofer R. 1996. Seasonal patterns ...
Olojo E.A.A., Olurin K.B., Mbaka G. & Oluwemimo A.D. 2005. ...
Pane EF, Haque A, Wood CM (2004) Mechanistic analysis of ...
Pelgrom S., Lamers _ Lock R., Balm P. & Wendelaar ...
Rocha E. & Monteiro R.A.F. 1999. Histology and cytology of ...
Schwaiger J, Wanke R, Adam S, Pawert M, Honnen W, ...
Visoottiviseth P., Thamamaru itkun T., Sahaphong S., Riengrojpitak S. & ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی اثرات سمی غلظت های مختلف فلزات روی و مس بر بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)" توسط آزاده عتباتی، گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت معلم سبزوار، ایران؛ علیرضا کیخسروی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت معلم سبزوار، ایران؛ جعفر وطن دوست، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت معلم سبزوار، ایران نوشته شده و در سال 1388 پس از تایید کمیته علمی دوازدهمین همایش ملی بهداشت محیط پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله کلرید روی، سولفات مس، ماهی کپور معمولی ، (Cyprinus carpio)، بافت کبد ، بافت آبشش، بررسی هیستوپاتولوژیک، بیومارکر ،سنجش آلاینده هستند. این مقاله در تاریخ 4 آذر 1388 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 3909 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که فلزات سنگین از آلاینده های سمی اکوسیستم های آبی محسوب می شوند . هدف از این مطالعه، بررسی اثر سمی فلزات سنگین روی (Zncl2) ، مس (CuSO4) بر روی بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در غلظت های sub lethal و lethal می باشد . تعداد 50 ماهی به طول 7-5 سانتیمتر و وزن 5-4 گرم ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی اثرات سمی غلظت های مختلف فلزات روی و مس بر بافت کبد و آبشش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.