سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ضرورت بهبود عملکرد بانکها با تاکید بر توانمندسازی سرمایه های انسانی (مورد مطالعه: بانک ملی استان آذربایجان شرقی)

Publish Year: 1397
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 515

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICMBTU02_226

Index date: 9 March 2019

ضرورت بهبود عملکرد بانکها با تاکید بر توانمندسازی سرمایه های انسانی (مورد مطالعه: بانک ملی استان آذربایجان شرقی) abstract

توانمندسازی، سالم ترین روش سهیم نمودن دیگر کارکنان در قدرت است. با این روش حس اعتماد، انرژی مضاعف،غرور، تعهد و خوداتکایی در افراد ایجاد می شود و حس مشارکت جویی در امور سازمانی افزایش یافته، در نهایت بهبود عملکردو رضایت مشتری را به دنبال خواهد داشت. پژوهش حاضر با هدف تبیین تاثیر توانمندسازی سرمایه های انسانی بر رضایتمندیمشتریان بانک ملی استان آذربایجان شرقی انجام گرفته است. در این پژوهش، تاثیر هر یک از عوامل پنجگانه توانمندسازی(خودکارآمدی، معنی دار بودن، خودمختاری، پذیرش پیامد شخصی و اعتماد) بر رضایت مشتریان مشخص گردیده است. روشپژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت است از بانک های ملی سطح استان آذربایجانشرقی و روش نمونه گیری در این پژوهش نیز روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بوده است. شایان ذکر است برای گردآوریاطلاعات از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است که روایی و پایایی آن از طریق روشهای علمی آماری اندازه گیری شدهاست و به منظور تجزیه و تحلیل دادههای بدست آمده از آزمون همبستگی پیرسون، اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره بهرهگرفته شده است. یافته ها براساس نتایج تحلیل رگرسیون، حاکی از آن است که سطح معنی داری متغیر خودکارآمدی بااحتمال (0.273) و متغیر اعتماد (0.126) از ضرایب تاثیر رگرسیون استاندارد شده و معنیدار بر متغیر وابسته (رضایتمندیمشتریان) برخوردار نیستند اما با توجه به سطح معنی داری متغیرهای معنی دار بودن (0.007)، خودمختاری با سطح احتمال(0.014) و پیامد شخصی با سطح احتمال (0.48) از ضرایب تاثیرگذاری بر مدل برخوردار هستند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که متغیرهای معنی دار بودن، خودمختاری و پذیرش پیامد شخصی بر رضایتمندی مشتریان تاثیر دارند و متغیرهایاعتماد و خودکارآمدی بر رضایتمندی مشتریان تاثیری ندارند.

ضرورت بهبود عملکرد بانکها با تاکید بر توانمندسازی سرمایه های انسانی (مورد مطالعه: بانک ملی استان آذربایجان شرقی) Keywords:

ضرورت بهبود عملکرد بانکها با تاکید بر توانمندسازی سرمایه های انسانی (مورد مطالعه: بانک ملی استان آذربایجان شرقی) authors

فاطمه افتخاری

دانشجوی کارشناسی ارشد- مدیریت دولتی گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی

علی کارگرزنجانی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی میانه، مدیریت دولتی

رستم قره داغی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی میانه، مدیریت دولتی

مقاله فارسی "ضرورت بهبود عملکرد بانکها با تاکید بر توانمندسازی سرمایه های انسانی (مورد مطالعه: بانک ملی استان آذربایجان شرقی)" توسط فاطمه افتخاری، دانشجوی کارشناسی ارشد- مدیریت دولتی گرایش مدیریت سیستم های اطلاعاتی؛ علی کارگرزنجانی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی میانه، مدیریت دولتی؛ رستم قره داغی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی میانه، مدیریت دولتی نوشته شده و در سال 1397 پس از تایید کمیته علمی دومین کنفرانس بین المللی مدیریت و کسب و کار پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله توانمند سازی، بهبود عملکرد، رضایت مشتریان، بانک ملی هستند. این مقاله در تاریخ 18 اسفند 1397 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 515 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که توانمندسازی، سالم ترین روش سهیم نمودن دیگر کارکنان در قدرت است. با این روش حس اعتماد، انرژی مضاعف،غرور، تعهد و خوداتکایی در افراد ایجاد می شود و حس مشارکت جویی در امور سازمانی افزایش یافته، در نهایت بهبود عملکردو رضایت مشتری را به دنبال خواهد داشت. پژوهش حاضر با هدف تبیین تاثیر توانمندسازی سرمایه های انسانی بر رضایتمندیمشتریان بانک ملی ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی بانک ملی ایران طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله ضرورت بهبود عملکرد بانکها با تاکید بر توانمندسازی سرمایه های انسانی (مورد مطالعه: بانک ملی استان آذربایجان شرقی) با 18 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.