تحلیل مسائل اجرای خط مشی های اداری
Publish place: Journal of Strategic Management Studies، Vol: 6، Issue: 24
Publish Year: 1394
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 528
This Paper With 29 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_STRA-6-24_003
Index date: 27 August 2019
تحلیل مسائل اجرای خط مشی های اداری abstract
خط مشی گذاری عمومی شامل سه مرحله اصلی تدوین، اجرا و ارزیابی است. در مسیر اجرای کامل خط مشی، عوامل بازدارنده و تنگناهای زیادی وجود دارند که شناسایی عمد ه ترین آنها بهمنظور کارآمد کردن اجرای خط مشی از اهداف اصلی این پژوهش می باشد. از آنجاکه خط مشیگذاری عمومی به طور ذاتی یک حوزه پیچیده تلقی می شود، طبق قانون ضرورت تنوع باید با آن به صورت پیچیده برخورد کرد؛ بنابراین مواجهه با مسائلی که دارای پیچیدگی ساختاری بوده و ذینفعان دیدگاه های متفاوتی نسبت به آن دارند، موجب افزایش به کارگیری روششناسی سیستم نرم در حل مسائل مدیریتی شده است. از سوی دیگر نواقص این رویکرد در فاز مدلسازی، انگیزهای برای بهرهگیری از رویکرد پویایی شناسی سیستم ایجاد کرده است. در این پژوهش با بهره گیری از رویکرد ترکیبی به تحلیل و مدلسازی اجرای خط مشیهای سازمانی پرداخته شده است. پژوهش از نوع کیفی است. نمونه آماری پژوهش متشکل از کارگران و کارفرمایان است. روش نمونه گیری بهصورت ترکیبی از هدفمند قضاوتی و گلوله برفی است. نتایج نشان می دهد در مسیر اجرای خط مشیهای سازمانی موانعی وجود دارد که از سه دیدگاه اداره، کارگر و کارفرما بررسی شده و پس از تشریح این دیدگا ه ها، روابط مذکور در قالب مدلهای مفهومی ارائه شده است. در خاتمه شاخص های مطلوب با شاخص های موجود مقایسه و مشخص شد که امکان اجرای آن برای تمام شاخص ها در طول محدوده زمانی به دلایل فنی و فرهنگی وجود نداشته و مشاهده تغییرات آن باید در بلندمدت صورت گیرد.
خطمشیگذاری عمومی شامل سه مرحله اصلی تدوین، اجرا و ارزیابی است. در مسیر اجرای کامل خطمشی، عوامل بازدارنده و تنگناهای زیادی وجود دارند که شناسایی عمدهترین آنها بهمنظور کارآمد کردن اجرای خطمشی از اهداف اصلی این پژوهش میباشد. از آنجاکه خطمشیگذاری عمومی بهطور ذاتی یک حوزه پیچیده تلقی می شود،طبق قانون ضرورت تنوع باید با آن بهصورت پیچیده برخورد کرد؛ بنابراین مواجهه با مسائلی که دارای پیچیدگی ساختاری بوده و ذینفعان دیدگاههای متفاوتی نسبت به آن دارند، موجب افزایش به کارگیری روششناسی سیستم نرم در حل مسائل مدیریتی شده است. از سوی دیگر نواقص این رویکرد در فاز مدلسازی، انگیزهای برای بهرهگیری از رویکرد پویایی شناسی سیستمایجاد کرده است. در این پژوهش با بهرهگیری از رویکرد ترکیبیبه تحلیل و مدلسازی اجرای خطمشیهای سازمانی پرداخته شده است. پژوهشازنوعکیفی است.نمونه آماری پژوهش متشکل از کارگران و کارفرمایان است. روشنمونهگیریبهصورت ترکیبی از هدفمند قضاوتی وگلولهبرفیاست. نتایج نشان میدهد در مسیر اجرای خطمشیهای سازمانی موانعی وجود دارد که از سه دیدگاه اداره، کارگر و کارفرما بررسی شده و پس از تشریح این دیدگاهها، روابط مذکور در قالب مدلهای مفهومی ارائه شده است. در خاتمه شاخصهای مطلوب با شاخصهای موجود مقایسه و مشخص شد که امکان اجرای آن برای تمام شاخصها در طول محدوده زمانی به دلایل فنی و فرهنگی وجود نداشته و مشاهده تغییرات آن باید در بلندمدت صورت گیرد.
تحلیل مسائل اجرای خط مشی های اداری Keywords:
تحلیل مسائل اجرای خط مشی های اداری authors
وجه الله قربانی زاده
دانشگاه علامه طباطبایی
فتاح شریف زاده
دانشگاه علامه طباطبایی
رسول معتضدیان
دانشگاه علامه طباطبایی
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :