تغییرات سریع در محیط کسب و کار از جمله تغییرات شرایط بازار، رقابت، درخواستهای مشتریان، جهانیشدن و گسترش استفاده از فناوری اطلاعات و شبکههای اجتماعی در سراسر دنیا سازمانها را وادار به ایجاد توانایی برای پاسخگویی سریع به این تغییرات در راستای حفظ بقای سازمان در محیط رقابتی و پیچیده امروزه کسب و کار کرده است.
امروزه صحنه پویا و پیچیده کسب و کارهای جهان، سازمانها را ملزم به تلاش برای بقا در درجه اول و افزایش سودآوری و سهم بازار در مراحل بعدی کرده است. دسترسی به این دو هدف در کسب و کارها نیازمند بهرهگیری از منابع متنوع داخلی و خارجی سازمان میباشد. در عصر حاضر ، دانش یکی از مهمترین منابع داخلی و خارجی سازمان به شمار میرود که سازمانها را در نیل به اهداف خود یاری مینماید. سازمانهای پیشرو، تمرکز خود را بر دستیابی توام به رضایتمندی و دانش مشتری و در راستای دستیابی به اهداف و استراتژیهای سازمانی قرار دادهاند و در واقع سازمانها دریافتهاند که چه بسا مشتریانشان در پاره ای موارد دانش بسیار عمیقی را در اختیار دارند.
مدیریت دانش مشتری یکی از انواع سیستم های مدیریت دانش است که کارگزاران دانشی آن مشتریان هستند. مدیریت دانش مشتری، دانش مشتری و دانش شرکت را مورد توجه قرار داده و در نتیجه شرکتها را قادر به پاسخگویی شرایط متغیر بازار با خلق محصولات و خدمات جدید میسازد. با چنین سیستمی، سازمان میتواند با مشتریان خود به طور موثری تعامل داشته باشد و به مزیت رقابتی نیز دست یابد. دانشی که توسط مدیریت دانش مشتری گردآوری میشود، از منابع مهم برای ایجاد مزیت رقابتی است.
مدیریت دانش مشتری به عنوان یکی از انواع مدیریت دانش، بر خلاف رویکرد سنتی که فقط دانش درونسازمانی را به عنوان یک منبع بالقوه برای پیشبرد اهداف در نظر داشت، به طور همزمان دانش درونسازمانی و دانش برونسازمانی که منبع عمده آن همانا دانش مشتریان است را در نظر میگیرد. مدیریت دانش مشتری امکان کمک به اهداف کسب و کار مانند جذب مشتریان سودآور بیشتر، حفظ مشتریان گذشته، خلق ارزش بیشتر برای مشتری و اطمینان از تطابق تجربه مشتری با خدمات و محصولات پیشنهادی را فراهم می آورد.
مدیریت دانش مشتری بر ارتباط دانشی میان سازمان و مشتریان تاکید دارد که بر همین اساس دارای سه جریان اصلی میان سازمان و مشتریان است. نخست دانش درباره مشتری که سازمان از آن برای شناخت بهتر مشتریانش از طریق اطلاعاتی چون پرداخت و خرید آن ها ، همچنین عادات و تقاضای آنها به دست می آورد. دوم، دانش از مشتریان است که بازخورد و تجربه خرید مشتریان را شامل می شود و دستیابی به این دانش سازمان را در بهبود محصول یا خدماتش و همچنین ارائه ارزشهای جدید کمک می کند.سوم دانش برای مشتری، دانشی است که شرکت برای کمک به مشتریان در تصمیم خرید بهتر و یا اینکه استفاده بهتر از محصولات و خدماتی که شرکت ارائه داده است، به طور هدفمند برای مشتریان خود فراهم می کند و یا میان مشتریان به اشتراک میگذارد.
امروزه، اتخاذ یک راهبرد مناسب به منظور دستیابی به دانش مشتری و پردازش آن در راستای بهرهگیری در آینده، ضروری به نظر میرسد. دانش مشتری بر اساس اثر متقابل اطلاعات مشتری پایهگذاری شده است. این دانشها به نیازهای مشتریهای خاص، ویژگیها و توان ارتباط با مشتری اشاره دارد و اگر به گونهای اثربخش مدیریت شوند، منجر به تسهیل در انتقال و بهره گیری از دانش خاص مشتری میگردند.
رویکرد مدیریت دانش مشتری با ساختار و ویژگی هایی که پیش تر ذکر شد می تواند در ارائه داده های مناسب ،به موقع و درست از مشتریان که از عناصر مهم و تاثیرگذار کسب و کارها می باشند و همچنین در تحلیل های محیطی سازمان به اثربخشی بیشتر هوش تجاری در سازمان ها برای پیشبرد اهدافشان کمک شایانی نماید.
انجمن علمی مدیریت دانش ایران با توجه به اهمیت این موضوع و ایجاد فرصتی برای تبادل اندیشه ها و تجارب در این حوزه نوین مدیریتی، اقدام به برگزاری «اولین کنفرانس بین المللی مدیریت دانش مشتری» نموده است
در این کنفرانس علاوه بر آشنایی با اهداف و راهبردهای مدیریت دانش مشتری، و ایجاد درک مشترک برای دستیابی به دانش مشتری در راستای توانمندی، رقابت پذیری و هوشمندی کسب و کار ، به موضوعاتی چون پایداری اقتصادی و مدیریت دانش مشتری نیز خواهیم پرداخت. با توجه به نقش تولیدات علمی و پژوهشی در پیشبرد این موضوع از اساتید، صاحبنظران، دانشجویان و پژوهشگران و علاقمندان محترم در حوزه مدیریت دانش مشتری درخواست می شود در صورت تمایل به ارائه مقاله ، ارایه کارگاه آموزشی و مشارکت در این کنفرانس از طریق وبسایت کنفرانس به نشانی CKMconf.com اقدام فرمایند
اهداف کنفرانس:
آشنایی با مدیریت دانش مشتری، رویکردها ، مدلها و کارکردها
آشنایی با ابعاد، مولفه ها و شاخصهای مدیریت دانش مشتری
ایجاد درک مشترک و ایجاد فضای مفاهمه جهت بهره گیری از مدیریت دانش مشتری در صنایع کشور
زمینه سازی جهت ایجاد مزیت رقابتی از دانش مشتری در راستای هوشمندی کسب و کار
خلق ارزش بیشتر برای سازمان و مشتری از طریق مدیریت دانش مشتری