مهارت اجتماعی -مسوولیت پذیری و تعهد

29 مرداد 1403 - خواندن 2 دقیقه - 91 بازدید

مهارت اجتماعی- (مسوولیت پذیری و تعهد)

از نظر " کانت" فیلسوف شهیر آلمانی،مسوولیت پذیری و تعهد در دوحیطه« تکالیف و وظایف انسان نسبت به خود» و «تکالیف و وظایف انسان نسبت به دیگران» تعریف می شود. از نظرگاههای حوزه علوم رفتاری و اجتماعی، مسوولیت پذیری انسانها صرفا در ارتباط با وظایف و تکالیف نسبت به خویش تعریف نمی شود بلکه این تکالیف، الزاماتی را در پی دارد که این خود سبب خواهد گردید 

نسبت به دیگران، بی تفاوت و مجهول عمل نکنیم.

تکالیف انسان نسبت به خویش: مجموعه تکالیفی که انسان نسبت به خویشتن دارد در دو طیف قرار می گیرد درطیف نخست؛آگاهی و شناخت انسان نسبت به خویش به عنوان یک موجود حیوانی برای حفظ تن و بدن خویش و درطیف دوم : به عنوان یک موجود اخلاقی برای رسیدن به رشد و تعالی شخصیتی؛ .این تکالیف در درجه اول اهمیت قرار دارند،زیرا بدون آنکه انسان بداند نسبت به خویشتن چه تکالیفی را بر عهده دارد،هرگز نخواهد توانست از شناخت این وظایف نسبت به دیگران آگاه شود.برای تحقق یافتن این دو طیف، اصلی به نام خودداری و تسلط بر خویشتن مطرح می شود که عبارتست از حرمت نهادن به خویشتن و یا حفظ حریم خویش .

حرمت نفس شامل تمام اعتبار و ارزشی است که یک فرد برای تمام ویژگیهای ذاتی و درونی خویش قایل است و همه آنها را محترم می شمارد.به شکلی که اگر خواسته ها و لذات آنی را از دست بدهد، حفظ این ویژگیها،تمام این زیان را جبران می کند و برای انسان تحسین به بار می آورد. دیدگاههای شناختی- اجتماعی از حرمت نفس با نام خودمهارگری یاد می کنند که منجر به خویشتن بانی و خودنگهداری می شود. خود مهارگری و خودکنترلی به معنای توانایی پیروی از درخواست های معقول،تعدیل رفتار مطابق با موقعیتهای مختلف بر اساس منطق درونی شکل گرفته در فرد، و بروز رفتارهای فردی و اجتماعی بدون مداخله و هدایت مستقیم دیگران می باشد.