انواع قرض ( قسمت اول : قرض ربوی )

26 مهر 1403 - خواندن 7 دقیقه - 56 بازدید

بسم الله الرحمن الرحیم

در یک تقسیم کلی می توان قرض را به چهار قسم تقسیم کرد که در اینجا به تبیین هریک از این اقسام سه گانه می پردازیم.

1 ) قرض ربوی

قرض ربوی که مخالف دستور قرآن کریم و نابود کننده روح اخوت و برادری ، ایثار ، فریاد رسی و بسیاری از ارزشهای انسانی و اسلامی است ؛ عبارت است از اینکه : کسی جنسی یا پولی را قرض بدهد ، و در ضمن قرض به عنوان منفعت و سود ، شرط زیاده نماید ، یعنی بیش از آنچه که قرض داده ، از مقترض بگیرد. آن زیاده و منفعت لازم نیست از جنس همان چیزی باشد که قرض داده شده؛ بلکه هرچیزی که زیاده و منفعت صدق بکند موجب ربوی شدن قرض می شود . و به تعبیر روایات : «کل ما یجر نفعا» هر قرضی که سودی را در بر داشته باشد ، ربوی می شود .

دلیل این مطلب روایات متعدد و زیادی هستند که از هرگونه شرط ضمن قرض ، که به نفع مقرض باشد نهی می کنند و اگر چنین شرطی صورت بگیرد ، اعم از مالی و غیر مالی ، در این صورت قرض ، قرض ربوی می شود که در شرع مقدس به شدت از آن نهی شده و مورد مذمت قرار گرفته است . از جمله روایاتی است که تصریح دارد بر اینکه : هرگونه شرطی که به نفع قرض دهنده باشد ، در ضمن قرض ممنوع است. به عنوان نمونه برخی از این روایات را ذکر نموده و مورد بررسی قرار می دهیم .

الف ) در روایتی، در مستدرک الوسایل از امیر مومنان علی علیه السلام نقل شده است که حضرت فرمودند: « من اقرض قرضا ورقا لا یشترط الا رد مثلها فان قضی اجود منها فلیقبل ، اگر شخصی پولی را به عنوان قرض به کسی دیگر بدهد، تنها برگرداندن همانند آن را شرط کند، اما اگر قرض گیرنده (به میل خود) بهتر از آن را داد ، قرض دهنده بپذیرد ».(مستدرک الوسایل ، ج13 ، ص 351 ).

چنانکه مشاهده می شود جمله « لا یشترط الا رد مثلها » که نفی همراه با استثنا است ، به خوبی بیانگر این مطلب است ، که هیچ گونه شرط اضافی در قرض جایز نیست و قرض گیرنده ، فقط باید همان مقداری را ، که به عنوان قرض گرفته است ، برگرداند نه بیشتر .

ب ) محمد بن قیس از امام باقر علیه السلام نقل می کند که حضرت فرمودند :« من اقرض رجلا ورقا فلا یشترط الا مثلها فان جوزی اجود منها فلیقبل و لا یاخذ احد منکم رکوب دابه او عاریه متاع یشترطه من اجل قرض ورقه ، اگر کسی مالی را به دیگری قرض دهد، نباید چیزی جز ادای همان مال را ، شرط کند ، ولی اگر بدون شرط ، ( قرض گیرنده ) بهتر از آن را به او (قرض دهنده) بدهد ، بپذیرد و مانعی ندارد، و نباید هیچ یک از شما سوار شدن بر مرکب ، یا عاریه دادن چیزی را ، به عنوان شرط ، به خاطر قرضی که داده است ، مطالبه کند »!.(تهذیب الاحکام ، ج6 ، ص203 ).

این روایت نیز به روشنی هرگونه شرطی ضمن قرض را ، که به نفع قرض دهنده باشد به جهت ربوی شدن آن ، ممنوع می داند . این نکته هم شایان دقت است که بیان دو مورد از اقسام شرط (رکوب دابه او عاریه متاع ) در این روایت ، به عنوان مثال است و به هیچ عنوان مانع از عمومیت آن ، نمی شود . بنابراین ، مطلق شرطی به نفع قرض دهنده را نفی می کند ، اعم از مالی و غیر مالی .

ج ) در روایتی دیگری که شخصی بنام «خالد بن حجاج» از یکی از معصومین- علیهم السلام- نقل کرده می گوید: « سالته عن رجل کانت لی علیه مائه درهم عددا قضانیها مائه درهم وزنا قال لا باس ما لم یشترط قال و قال جاء الربا من قبل الشروط انما تفسده الشروط ؛ از امام علیه السلام در باره مردی سوال کردم که من صد درهم با شمارش عددی از او طلب داشتم ، ولی او صد درهم به حساب وزن به من پرداخت کرد ( از ظاهر این روایت به دست می آید که گاهی درهمها از حیث وزن بیشتر از معمول بوده ، از این رو ، اگر کسی مطابق وزن دین خود را ادا می کرد ، مقداری بیشتر از آنچه گرفته بود ، پرداخت می کرد ؛ لذا برای بعضی شبهه ای ربوی شدن قضیه به وجود می آمد ) امام علیه السلام پاسخ داد : ضرری ندارد ، سپس افزود: ربا به خاطر شرط سود در متن قرارداد ، به وجود می آید و شرط آن را فاسد می کند ».( الکافی ، ج5 ، ص244 ).

در ذیل این روایت که حضرت می فرماید :« جاء الربا من قبل الشروط انما تفسده الشروط » دو نکته شایان توجه بیشتر است :

الف ) مهم ترین بلکه یگانه عامل ربوی شدن قرض ، شرطی است که در ضمن آن صورت می گیرد ؛ زیرا شرط ضمن قرض علاوه بر ربوی ساختن آن ، باعث فاسد و باطل شدن قرض نیز می شود .

ب ) در روایت فوق کلمه ی شروط مطلق است و هر نوع شرطی را ، اعم از مالی و غیر مالی که باعث جلب و جذب سودی شود ، شامل می شود. مهم تر از آن اینکه ، در ذیل روایت که حضرت می فرماید :« جاء الربا من قبل الشروط انما تفسده الشروط » این سخن حضرت صراحت دارد بر این که شرط ضمن قرض به نفع مقرض ، ربا و حرام است .

بنابراین ، باتوجه به روایات فوق که به عنوان نمونه ذکر شد ، به خوبی روشن می شود که اگر در ضمن قرض شرطی ( اعم از شرط مالی یا غیر مالی ) به نفع قرض دهنده صورت بگیرد ، قرض را ، تبدیل به قرض ربوی می کند.