انواع قرض ( قسمت دوم : قرض حسن ( قرض الحسنه )

29 مهر 1403 - خواندن 8 دقیقه - 29 بازدید

بسم الله الرحمن الرحیم 

در یک تقسیم کلی می توان قرض را به چهار قسم تقسیم کرد که در اینجا به تبیین هریک از این اقسام سه گانه می پردازیم.

2 ) قرض حسن ( قرض الحسنه )

برخلاف قرض ربوی ( که یک رفتار ظالمانه و نابود کننده ی فضایل انسانی است )، قرض حسن یا قرض الحسنه ، یک عمل نیک و مورد سفارش موکد قرآن کریم است ، که نه تنها در حل بسیاری از مشکلات و گرفتاری های مالی و اقتصادی جامعه کمک می کند ؛ بلکه به عنوان یک فضیلت انسانی و اسلامی ، در خود سازی و شکوفایی ارزشهای فردی و اجتماعی نیز ، نقش برجسته دارد.

چنانکه معلوم است ، آنچه در عرف جامعه مرسوم است اصطلاح « قرض الحسنه » است ، در حالی که همه آیاتی که در قرآن کریم در مورد قرض وارد شده است به صورت « قرضا حسنا» یعنی کلمه «حسن» بدون الف و لام و تاء است. اینکه کدام اصطلاح درست است «قرض الحسنه » یا « قرض حسن » بستگی به این دارد ، که حسن صفت برای قرض باشد یا مضاف الیه ، اگر صفت باشد باید بدون تاء آورده شود ، به صورت : « قرض حسن » یا « القرض الحسن » ؛ اما اگر مضاف الیه باشد ، به همین شکل مرسوم صحیح است .( ربا و بانکداری اسلامی، ص: 127 ، پاورقی) .

هرچند اصطلاح « قرض الحسنه» معروف و مرسوم شده است ؛ ولی تلفظ دقیق تر و صحیح تر آن ، همان قرض حسن است ؛ زیرا هم بر اساس اصطلاح قرآنی است ، و هم به صورت صفت و موصوف می شود ، که معنای دقیق تر و ظریف تر را می رساند.

در مورد کلمه ی قرض که در قرآن کریم در آیات متعدد ذکر شده است ، سه نکته از همه بیشتر جلب توجه می کند : الف ) متصف شدن کلمه قرض به وصف «حس» ؛ ب ) در خواست قرض از جانب خدای سبحان ؛ ج ) به صورت امر نیامدن مطالبه ای قرض بلکه با بیان های دیگر مانند استفهام ، شرط و ... آمده است.

الف ) کلمه ی قرض در قرآن کریم ، همه جا به صورت موصوف و همراه با صفت حسن بیان شده ، یعنی به صورت « قرضا حسنا ، قرض نیکو» آمده است . در این که مراد از قرض حسن و نیکو چیست ؟ سخنان زیادی بیان شده است ، بعضی می گوید قرض حسن آن است ، که قرض دهنده نه منتی بگذارد و نه توقعی از قرض گیرنده داشته باشد و برای ریا و سمعه یا جلوگیری از حق و امثال اینها هم نباشد .( اطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج12، ص: 425 ).

برخی براین نظر است که « قید «حسن» ظاهرا مفید آن است ، که انفاق از مال پاک و با نیت پاک و با قصد قربت باشد و بعدا پشیمان نگردد و با منت و اذیت بعدی توام نباشد » به نظر این محقق ، برخی از جملات آیات 262 و 265 سوره بقره مانند« لا یتبعون ما انفقوا منا و لا اذی- ... ینفقون اموالهم ابتغاء مرضات الله و تثبیتا من انفسهم » بیان «حسن» بودن قرض است .(قاموس قرآن، ج5، ص: 307 ). نظرات دیگری نیز شبیه اینها بیان شده است .

به نظر می رسد ، که جامع همه آنچه که از شاخصه های قرض حسن بیان شده است ، این است که قرض دادن برای خدا و از مال پاک و حلال باشد ؛ زیرا وقتی قرض برای خدا صورت بگیرد ، مقرض نه توقع و چشم داشتی از مقترض دارد تا ربا شود و نه منت و اذیتی از خود نشان می دهد . مخصوصا با توجه به این نکته ، که در همه آیات قرض ، خداوند خودش را مقترض معرفی می کند و قرض حسن می خواهد ، از این تعبیر استفاده می شود که اگر قرض فقط برای خدا باشد ، این می شود قرض حسن و نیکو. همچنین در حسن بودن قرض ، حلال و پاک بودن مال ، نقش برجسته دارد ؛ چرا که خدای سبحان به عنوان یک ملاک اساسی « انما یتقبل الله من المتقین »(مایده/ 27 )، فرموده است .

ب ) در همه جا قرض به خدا نسبت داده شده است ، یعنی خدای سبحان خودش را ، قرض گیرنده معرفی می کند. این تعبیر ، علاوه بر این که اهمیت و ارزش فوق العاده قرض را می رساند ، بیان گر این نکته مهم است ، که پاداش قرض الحسنه آن هم چند برابر ، بر عهده خداوند متعال است. و همچنین قرض خواستن خدای سبحان از مردم ، باعث می شود که فقرا و نیازمندان به قرض ، احساس کنند خداوند خودش را به جای آنان گذاشته و آنها احساس ضعف و ذلت نکنند.

ج ) قرآن کریم در چند آیه به جای دستور دادن به پرداخت قرض ، از جملات استفهامیه و سوالیه « من ذا الذی یقرض الله قرضا حسنا... ، کیست که به خداوند قرض نیکودهد ؟ » (بقره/ 245 و حدید/ 11 )، و شرطیه « ان تقرضوا الله قرضا حسنا... ، اگر به خدا قرض نیکو بدهید »( تغابن /17 )، استفاده میکند تا مردم احساس اکراه و اجبار در خود نکنند ، بلکه با میل و رغبت ، به دیگران قرض دهند.

با توجه به غریزه منفعت طلبی انسان ، خدای سبحان برای تحریک و تشویق او ، از این غریزه استفاده کرده و با بیان های مختلف ، وعده منفعت های زیاد و نیکو می دهد ، یکجا میفرماید: « فیضاعفه له اضعافا کثیره ، پس خدا بیفزاید آن را برایش افزایش بسیار »( بقره/ 245 ) در آیه دیگر می فرماید :« و له / و لهم اجر کریم ، برای او / آنها پاداش نیکو و با ارزش است »( حدید/ 11و 18 ).

با اینکه وجود ما و هرچه داریم از خداوند است ، او آفریننده اصل و فرع وجود ما، و بخشنده تمام نعمتها و مالک اصلی همه ی دارایی های ماست ، در عین حال از ما قرض می خواهد ! و در برابر آن وعده ی اجر مضاعف ( بقره/ 245 . حدید / 11 و 18 . تغابن/ 17 ) و آمرزش میدهد (تغابن / 17 . مایده/ 12 ) ، و نیز از ما تشکر میکند (تغابن/ 17 )، لطف و محبتی بالاتر از این تصور نمیشود، و بزرگواری و رحمت فراتر از این ممکن نیست، ما چه هستیم و چه داریم که به او وام دهیم؟ علاوه بر این چرا اینهمه پاداش عظیم دریافت نماییم ؟! اینها همه بیان گر اهمیت مساله قرض از یک سو و لطف بیپایان و رحمت واسعه ی خدای سبحان در باره بندگان ، از سوی دیگر است .

امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودند: جنود آسمانها و زمین از آن خداست، پس آیه قرض ( که خدای سبحان از شما وام خواسته) برای آزمایش شماست .( نهج البلاغه ، خطبه 183 ).


ادامه دارد ...