سخنرانی در اولین کنفرانس ملی فناوری های نوین در مصرف انرژی و شهرسازی پایدار در مهندسی عمران و معماری
به نام آنکه هستی نام از او یافت، فلک جنبش زمین آرام از او یافت سپاس و ستایش سزاوار پروردگار عالمیان است که از بین میلیاردها ابرخوشه که در هر یک میلیاردها کهکشان و در هر کهکشان میلیاردها میلیارد ستاره و سیاره وجود دارد ما را در یک کره خاکی بدون ستون و شناور بر آسمان آفرید تا ما با گوهر عقل بتوانیم از نعمتهای وافر او استفاده درست کنیم و راه تکامل را در پیش بگیریم و نانی به کف آریم و به غفلت نخوریم. به راستی از دست زبان که برآید کز عهده شکرش به درآید.
سلام و رحمت بی پایان به پیامبر رحمت العالمین و اهل بیت مکرم و خاندان و اصحاب پاکش و علو درجات به شهدای عزیز و امام شهدا و آرزوی سلامتی و موفقیت به محضر رهبر حکیم فرزانه انقلاب اسلامی.
سلام و خیر مقدم به همه پژوهشگران و محققان و مهندسان و اساتید محترم دانشگاه و علاقه مندان به علم مهندسی عمران و معماری و دوستداران کاهش مصرف انرژی در ساختمان که از راه های دور و نزدیک در این کنفرانس شرکت نموده اند و خیر مقدم به محضر همه مسئولین محترم، شهردار و اعضای محترم شورای شهر و مدیران استانی و معاونین محترم اداره کل راه و شهرسازی و همچنین خیر مقدم به مهمانان ویژه جناب آقای دکتر کاری رئیس محترم مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان و سرکار خانم دکتر کرم زاده رئیس محترم گروه تحقیقات معاونت آب وزارت نیرو و همراهان گرامی و همه عزیزان دیگری که شرف حضور دارند. مقدم همه شما عزیزان را در اولین کنفرانس ملی فناوری های نوین در مصرف انرژی و شهرسازی پایدار در مهندسی عمران و معماری که در شهر تاریخی گنبد کاووس و جایگاه دانشمندان بزرگ ایران زمین و محل بزرگترین برج آجری جهان را گرامی می داریم و امیدواریم که برگزاری این کنفرانس همچون کنفرانس ملی هفته پیش که منجر به پیگیری ثبت جهانی شخصیت عنصرالمعالی گردید دستاوردهای بزرگی و خیر و برکت خوبی برای استان و کشور عزیزمان داشته باشد و بهترین خاطرات و لحظات برای شما عزیزات ثبت و ضبط شود. در این کنفرانس بیش از ۱۰۰ مقاله پذیرفته شده است که لازم می دانیم از همه کسانی که در ارائه مقالات همکاری داشتند تشکر و قدردانی کنیم به ویژه اساتید محترم از دانشگاه صنعتی شریف دانشگاه صنعتی امیرکبیر دانشگاه صنعتی شیراز و دانشگاه صنعتی شاهرود و اساتید محترم که در خارج از کشور از کشورهای کانادا و آمریکا استرالیا و ایتالیا مقاله فرستاده اند و دغدغه انرژی در کشور را دارند. باعث افتخار ماست که امروز میزبان شما عزیزان در این کنفرانس با محوریت مهم مصرف انرژی در شهرستان گنبد کاووس باشیم امیدواریم هر چند قدمی کوچک در راستای اعتلای کشور عزیزمان برداریم. آب دریا را اگر نتوان کشید هم به قدر تشنگی باید چشید.
امروزه در جهان، اهمیت تولید انرژی بر کسی پوشیده نیست بخش عظیمی از منابع و بودجه کشور ها صرف تولید انرژی می شود و بار بسیار سنگینی بر دوش دولت ها میگذارد. مصرف بی رویه و اتلاف انرژی سبب تباهی سرمایه های ملی شده و زمینه رشد رفاه جامعه را در بلندمدت از بین می برد در جهان امروز انرژی نقش مهمی در تامین نیازهای انسان داشته و نقش تعیین کننده ای در صنعت، کشاورزی، اقتصاد و حمل و نقل دارد در کشورهای صنعتی اروپایی به دلیل فقر منابع انرژی، مهمترین مسئله برای انجام هر کاری ، توجه ویژه به مسئله تامین انرژی آن است. به همین سبب آنها استانداردهای سخت گیرانه ای در حفظ منابع انرژی و مصرف آن تعیین نموده اند. در ایران سالانه بیش از ۸۰ میلیارد دلار صرف یارانه انرژی میشود که بخش عمده آن در مصرف گاز است مصرف انرژی در بخش خانگی در میان بخش های اقتصادی کشور از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در کشور است و شدت مصرف آن هم روند صعودی دارد به طوری که مصرف انرژی در خانه های مسکونی ایران حدود ۱۰ برابر ساختمان های مسکونی در اروپاست این یک فرآیند بسیار نگران کننده و خطرناک در مصرف انرژی است. گاهی در ایام زمستان مصرف گاز به بیش از ۷۰۰ میلیون متر مکعب در روز می رسد و ما را در رتبه اول شدت مصرف انرژی در جهان قرار می دهد. لذا لازم است برای رهایی از این اسراف بزرگ به نکاتی چند توجه کنیم:
ا. باید بپذیریم که مسئله تامین انرژی و کم بودن آن یک بحران است و هرجا بحران است تهدید هم است و این تهدید نه تنها می تواند اقتصاد و رفاه مردم را دچار مشکل کند بلکه امنیت ملی ما را هم به خطر می اندازد اما اگر ما این تهدید را به دیده فرصت نگاه میتوانیم از دل این فرصت می توانیم دستاوردهای بزرگی به دست بیاوریم. شهید والا مقام حاج قاسم سلیمانی جمله زیبایی دارند که فرموده اند میزان فرصتی که در بحران ها وجود دارد در خود فرصت ها نیست و این بحران بزرگ انرژی می تواند نقطه عطفی برای صاحبان علم و دانش باشد تا با خلاقیت و نوآوری روش های نوینی برای کاهش مصرف انرژی خلق کنند.
۲. توجه به مسئله فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی و مشارکت مردم برای همکاری در مصرف درست انرژی می تواند نجات بخش باشد.
اگر بخواهیم به مقصد اصلی و الگوی درست مصرف انرژی برسیم باید فرهنگ سازی کنیم و سبک زندگی مان را درست کنیم فرهنگ بستری است که تمامی رفتارهای پایدار انسان از آن شکل می گیرد بنابراین اگر بخواهیم رفتار پایدار غلط یک انسان را تغییر دهیم باید در فرهنگ او نفوذ کرده و اثر گذار باشیم اینکه فکر کنیم متولی فرهنگ یک نهاد خاصی است اشتباه بزرگی است در انجام وظایف فرهنگی همه باید مشارکت کنند و تجربه ثابت کرده است که اگر مردم همکاری کنند بسیاری از مشکلات برطرف می شود. وقتی ما پیرو دینی هستیم که پیامبر ما فرموده است بر شما باد صرفه جویی زیرا آن گنجی است تمام نشدنی و در قرآن کریم آمده است که خداوند مسرفان را دوست ندارد و در شعر و ادب فارسی جملات زیبایی در خصوص اسراف کاری بیان شده است.
مردم اسراف کار و بینوا/ می کند سرمایه را دود هوا/ ملت ولخرج می گردد فقیر/ ملتی وابسته محتاج و اسیر
چرا باید از این ظرفیت استفاده نکنیم مردم جهان در مصرف انرژی بسیار مراعات می کنند برای دم کردن قهوه و چای فقط به اندازه آب مصرفی آن را گرم میکنند آن وقت ما موقع مسواک زدن و استحمام کردن شیر آب را ساعت ها باز می کنیم . اگر یاد گرفتیم که موقع خروج از اتاق لامپ را خاموش کنیم و در زمستان دمای اتاق را ۲۵ درجه نگه داریم و لباس گرم بپوشیم می توانیم از این طریق صدها هزار مترمکعب گاز و آب صرفه جویی کنیم اما برای رسیدن به آن باید در آموزش مردم به ویژه نسل کودک و نوجوان اهتمام جدی داشته باشیم.
۳. اصلاح قوانین توسط دولت و مجلس و حمایت از طرح های دانش بنیان.
سیاست های اقتصادی دولت باید به گونه ای باشد که مردم و بخش خصوصی به جای مسابقه در خرید ملک و ماشین که هیچ اثری در رشد اقتصادی کشور ندارند، مسابقه در ثبت طرح های خلاقانه و دانش بنیان و فناور داشته باشند تا بهترین روش ها و کالاها برای حل مشکلات کشور تولید شود و از طریق صادرات به بالا رفتن درآمد کشور و تقویت بنیه پولی ملی کشور کمک کند. یارانه ۸۰ میلیارد دلار که به باد فنا می رود باید در خدمت و حمایت شرکت های فناور و دانش بنیان قرار گیرد تا با تحقیق و پژوهش و توسعه و استفاده از روش های جدید سبب حل مشکلات کشور از جمله انرژی شوند. کشورهای مثل کره ژاپن و چین با اختصاص بودجه های خوب در تحقیق و توسعه و تقویت شرکت های دانش بنیان بیشترین بهره وری را به دست آوردند. انتخاب این مسیر اولش سخت اما عاقبت آن آسایش و آرامش است.
۴. در کنار رعایت همه موارد فوق الذکر باید روش ها و تکنیک های ساخت به سمت کاهش مصرف انرژی هدایت شود.
آنگاه که ۲۵ درصد اتلاف انرژی از سقفها و ۳۵ درصد از دیوارها و مابقی از کف و درب و پنجره هدر می رود باید از طرح ها و نوآوری های صنعت ساختمان در راستای کاهش مصرف انرژی حمایت کرد باید با نصب برچسب انرژی در هنگام پایان کار به ساختمان های برتر امتیاز داد و از سازندگان آنها حمایت نمود. ساختمانی که برچسب انرژی آن پایین است اجاره و فروش آن هم باید با نرخ کارشناسی درستی تعیین قیمت شود. باید از تولید کنندگان مصالح ساختمانی که درصد اتلاف انرژی آنها خوب است حمایت های مالی گردد باید از سازندگان دستگاه سرمایشی و گرمایشی با مصرف انرژی کمتر و راندومان بالا حمایت نمود تا بتوانیم علاوه بر کاهش مصرف انرژی در کشور به محیط زیست و هوای پاک مان کمک کنیم مطمئنا اگر نگاه مسئولانه و دلسوزان مبتنی بر علم و دانش وجود داشته باشد همه این مشکلات برطرف خواهد شد و ما به اهداف خود خواهیم رسید.
همت اگر سلسله جنبان شود مور تواند که سلیمان شود.
والسلام