سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

آنالیز بار حرارتی کابین هواپیمایی با کاربری ویژه و بررسی بهینه سازی انرژی سیستم تهویه مطبوع هواپیما

Publish Year: 1389
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 3,640

This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NIVHC02_038

Index date: 1 February 2011

آنالیز بار حرارتی کابین هواپیمایی با کاربری ویژه و بررسی بهینه سازی انرژی سیستم تهویه مطبوع هواپیما abstract

در این مقاله بارحرارتی کابین هواپیمایی با کاربری خاص نسبت به هواپیمای پایه در بحرانی تر ین شر ایط آنا لیز شده و نهایتاً راهکارهای کاهش انرژی مصرفی سیستم تهوی ه مطبوع هواپیما بررسی شده است. با انجام محاسبات کا بین هواپیم ا با کاربری خاص، در بحرانی ترین شر ایط پرواز ی 8000 وات بار حرارتی در کابین هواپیما مازاد بر ظرفیت سیستم خنک کننده تولید می شود. با توجه به سهم بالای گرمای تولی دی ناش ی از تجهی زات الکترواویونیکی، حذف تجهیزات فرسوده و وسایل الکتریک ی با توان بالا درحد امکان و همچن ین استفاده از سر ی فن ها ی مناسب برای افزایش انتقال حرارت، انرژی مصرفی را در حدود 8 درصد کاهش داد. پیشنهاد استفاده از شیشه هایی (با کاربرد هوایی) با ضر یب جذب و عبور پایین و ضریب انعکاس بالا، استفاده از عا یق با ضریب انتقال حرارت هدایتی کمتر و افزایش فاصله بین عایق ، بارحرارتی مذکور را به مقدار قابل توجهی کاهش داده است . با وجود تأثیر پارامترهای ذکر شده در کاهش بار حرارت ی کا بین و کاهش انرژی مصرفی سیستم تهویه، برای جبران گرمای موجود مازاد بر ظرفیت سیستم سرمایشی، سیستم سرمایشی تراکم بخار (تبرید) هوایی با توجه به محدودیت انرژ ی الکتریک ی مصرف ی طراحی و عملکرد آن مورد بررسی قرار گرفته است

آنالیز بار حرارتی کابین هواپیمایی با کاربری ویژه و بررسی بهینه سازی انرژی سیستم تهویه مطبوع هواپیما Keywords:

آنالیز بار حرارتی کابین هواپیمایی با کاربری ویژه و بررسی بهینه سازی انرژی سیستم تهویه مطبوع هواپیما authors

سیدمحمدرضا افقری

کارشناس ارشد مهندسی هوافضا، شرکت هواپیماسازی ایران

محمدهادی استکی

کارشناس ارشد مهندسی مکانیک، شرکت هواپیماسازی ایران

ستار شهباز

کارشناس ارشد مهندسی مکانیک، شرکت هواپیماسازی ایران،

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
خستو، بهمن، 1370، حرارت مرکزی، تهویه مطبوع و تبرید، ویرایش ...
N.B.Wright., 1955., Engineering Study of Air Conditioning Load Requirements for ...
ASME 1987., J.R.Woolf and L.R.Scott., ASME Paper 56-SA-23. Influence of ...
Gordonjohn, Borgnakke and Claus, 2003. Fundamentas of Thermodynam ics, _ ...
ASHRAE Journal., 1991. Air Quality, Ventilation, Temperature and Humidity in ...
Frank P. Incropera, David P. DeWitt, 1983. Introduction _ Heat ...
IR140 Flight Manual., 1994. General ed. ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "آنالیز بار حرارتی کابین هواپیمایی با کاربری ویژه و بررسی بهینه سازی انرژی سیستم تهویه مطبوع هواپیما" توسط سیدمحمدرضا افقری، کارشناس ارشد مهندسی هوافضا، شرکت هواپیماسازی ایران؛ محمدهادی استکی، کارشناس ارشد مهندسی مکانیک، شرکت هواپیماسازی ایران؛ ستار شهباز، کارشناس ارشد مهندسی مکانیک، شرکت هواپیماسازی ایران، نوشته شده و در سال 1389 پس از تایید کمیته علمی دومین همایش ملی تهویه و بهداشت صنعتی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله بار حرارتی، کابین هواپیما، سیستم تبری د،بهینه سازی، تهویه مطبوع هستند. این مقاله در تاریخ 12 بهمن 1389 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 3640 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که در این مقاله بارحرارتی کابین هواپیمایی با کاربری خاص نسبت به هواپیمای پایه در بحرانی تر ین شر ایط آنا لیز شده و نهایتاً راهکارهای کاهش انرژی مصرفی سیستم تهوی ه مطبوع هواپیما بررسی شده است. با انجام محاسبات کا بین هواپیم ا با کاربری خاص، در بحرانی ترین شر ایط پرواز ی 8000 وات بار حرارتی در کابین هواپیما ... . برای دانلود فایل کامل مقاله آنالیز بار حرارتی کابین هواپیمایی با کاربری ویژه و بررسی بهینه سازی انرژی سیستم تهویه مطبوع هواپیما با 7 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.