ارزیابی آب مجازی و ردپای آب محصولات کشاورزی (مطالعهی موردی: شهرستان قلعهگنج)
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 542
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JARGS-11-41_006
تاریخ نمایه سازی: 3 اسفند 1399
Abstract:
در راستای استفادهی بهینه از منابع موجود آب، بررسی راهکارهای استفادهی بهینهی آب از طریق بازنگری در تخصیص منابع آب و مدیریت آن، امری ضروری است. ازآنجاکه میزان آب مصرفی پایه و ردپای آب هر محصول در هر منطقه تحت تأثیر اقلیم، عملیات کشاورزی و راندمان آبیاری متغیر است؛ توسعهی روشهای مدیریتی کارآمد که بتوان با آن، مقدار آب واقعی مصرفی را محاسبه کرد، امری ضروری است. هدف از این مطالعه، ارزیابی آب مجازی و ردپای آب محصولات کشاورزی در شهرستان قلعهگنج طی سالهای 1390 تا 1395 در جهت بهره-برداری بهینه از منابع آبی موجود در این شهرستان است. با استفاده از سطح زیر کشت و میزان تولید، عملکرد هر محصول محاسبه شده و سپس با توجه به روابط ارائهشده میزان آب مجازی، آب مجازی آبی و سبز، ردپای آب و شاخص بهرهوری آب در محصولات موردبررسی به تفکیک محاسبه شده است. بنا بر بررسیهای انجامشده، بیشترین سطح زیر کشت در شهرستان قلعهگنج در این بازهی زمانی، مربوط به غلات و نخیلات است که درمجموع، بیش از نیمی از سطح 48000 هکتاری زمینهای زیر کشت و بیش از 60 درصد مجموع ردپای آب را شامل میشود، اما عملکرد آنها پایین است. در مقابل، محصولاتی نظیر ذرت علوفهای، پیاز و خربزه درمجموع 5/38 درصد از عملکرد محصولات کشاورزی شهرستان را به خود اختصاص میدهند و بیشترین مقدار بهرهوری آب را دربر دارند. در این مقاله، روند تغییرات ردپای آب در مقابل تولید و سطح زیر کشت کلی محصولات بررسی شده و به نظر میرسد با ارائهی خدمات تخصصی به منظور تشویق کشاورزان در استفاده از روشهای آبیاری نوین و جایگزینی محصولات آب با محصولات دارای بهرهوری بیشتر، ردپای کلی آب در شهرستان را بتوان کاهش داد. در پیشنهاد الگوهای کشت جایگزین باید به اثرات اقتصادی، نیاز بازار و قابلیت اراضی نیز توجه نمود.
Keywords:
Virtual water capacity , Water footprint , Qaleganj County , Net virtual water import , آب مجازی , ردپای آب , قلعهگنج , واردات خالص آب مجازی.
Authors
محمدرضا رحیمیپور انارکی
Islamic Azad University, Science and Research Branch
علی محمدی
Islamic Azad University, Science and Research Branch
مجتبی رفیعیان
Tarbiat Modares University
رضا ارجمندی
Islamic Azad University, Science and Research Branch
سعید کریمی
Tehran University
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :