تبیین مبانی و راهبردهای شهر هوشمند با رویکرد پایداری در حوزه مدیریت بحران (نمونه موردی؛ کلانشهر تهران)

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 367

This Paper With 19 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_DPMK-11-3_003

تاریخ نمایه سازی: 8 شهریور 1400

Abstract:

زمینه و هدف: امروزه شهرهای بزرگ با مسائل و چالشهای عدیده­ای از جنبه پایداری مواجه می­باشند که این موضوع، در مواقع بحرانی و مدیریت پایدار بحران، تبعات منفی بسیاری را به همراه دارد. این مسائل شامل بلایای طبیعی به­ویژه زلزله، سیل، طوفان و نیز چالش­های انسان ساخت مانند اختلالات ترافیکی، زیست محیطی و امنیتی می­گردد. کلانشهر تهران با مسائل متعددی در حوزه بلایای طبیعی به­ویژه زلزله و نیز مسائل ترافیکی، آب و پسماند و انرژی مواجه است که پایداری آن را تهدید می­نماید. در این راستا ایده شهر هوشمند می­تواند با برنامه­ای جامع به عنوان الزامی بی بدیل و کارآمد، برای پایداری شهرها به­ویژه در مواقع بحرانی بکار گرفته شود. از این رو هدف این پژوش، بازشناسی راهبردهای شهر هوشمند از منظر پایداری با تاکید بر مسائل مدیریت بحران می­باشد.  روش: این مقاله با روش تحقیق توصیفی و تحلیل محتوای متون و استدلال منطقی و با استفاده از شیوه­های مطالعات اسنادی و کتابخانه­ای انجام می­گردد. یافته­ ها: رویکرد شهر هوشمند پایدار با مدیریت شهری هوشمند و هوشمندسازی فرآیندها، مزایایی همچون تسریع مدیریت مسائل و خدمات­ رسانی، یکپارچه ­سازی تصمیمات و اقدامات مسئولین و مردم، شفافیت و نظارت و کنترل تخلفات، کاستن از سفرهای غیرضروری، صرفه­ جویی در مصرف انرژی را به همراه دارد. شهر هوشمند با استفاده از برنامه­ جامع و زیرساخت­های فن آوری ­های نوین، نقش مهمی در حل مسائل شهری به همراه چالش­ها و تهدیدهای مربوط به امنیت و حریم فضای مجازی دارد. کلانشهر تهران با داشتن مسائل مهمی همچون ترافیک، زلزله و آلودگی هوا بستر و زمینه مناسبی برای توسعه شهر هوشمند دارد.  نتیجه گیری: شهر هوشمند با بهره­مندی از زیرساخت ­های فن آوری­ های نوین، شهروندان هوشمند، زندگی هوشمند، اقتصاد هوشمند، دولت هوشمند و محیط هوشمند می­تواند پایداری شهرها را ارتقاء دهد. بررسی تجارب موفق جهانی به­ ویژه در شهرهای پیتسبورگ، تویوتا و سئول نشان می­دهد که مسائل ترافیکی، خدمات شهری، زیست­ محیطی و انرژی را می­توان با قابلیت شهر هوشمند حل نمود. کاربست این تجارب در کلانشهر تهران در مدیریت بحران ناشی از بلایای طبیعی و مسائل انسان ­ساخت به ­ویژه زلزله، ترافیک، آلودگی هوا با مدنظر قرار دادن ملاحظات پایداری و مدیریت بحران و پدافند غیرعامل و امنیت فضای مجازی و ملاحظات فرهنگ ایرانی-اسلامی می­تواند به توسعه پایدار کلانشهر تهران منتهی گردد.

Authors

اصغر مولائی

Assistance Professor at Islamic art Tabriz University, iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Chourabi, H. Taewoo, N. Shawn, W. J. Ramon, G.G. SehlMellouli, ...
  • Hall, R. (۲۰۰۰). The vision of a smart city. http://www.osti.gov/bridge/purl.cover.jsp?purl=/۷۷۳۹۶۱-oyxp۸۲/ ...
  • UN, “Our Common Future, Chapter ۱: A Threatened Future,” Clause ...
  • https://smarttogether.ir/ranking-of-smart-cities-in-iran۳۹. http://www.setna.ir/environment۴۰. http://www.smartplanet.com۴۱. http://www.unesco.org۴۲. http://www.pittsburghpa.gov/innovation-performance/resilience۴۳. http://pittsburghpa.gov۴۴. http://resilient.pittsburghpa.gov۴۵. https://www.smartcitygovt.com۴۶. http://analytics.pittsburghpa.gov/BurghsEyeView۴۷. http://greenfieldbridge.otmapgh.org۴۸. ...
  • بهزادفر، مصطفی (۱۳۸۲)؛ ضرورتها و موانع ایجاد شهر هوشمند در ...
  • سنجش و ارزیابی شاخص های شهر هوشمند در کلان‌شهر اهواز [مقاله ژورنالی]
  • مجابی، سید محمد و محمدی، مهدی و فخر، بابک و ...
  • نمایش کامل مراجع