مستندسازی فرآیند تولید ارقام بومی برنج در دو روش کاشت رایج و نیمه مکانیزه در استان مازندران
Publish place: Cereal Research، Vol: 7، Issue: 4
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 244
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CRGU-7-4_003
تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1400
Abstract:
مستندسازی فرآیند تولید در کشاورزی شامل تهیه کلیه اطلاعات و فعالیت هایی است که سیر تولید یک محصول از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت را نشان می دهد. هدف از این پژوهش مستندسازی فرآیند تولید برنج در استان مازندارن بود. در این مطالعه، کلیه عملیات مدیریتی انجام شده از مرحله تهیه بستر بذر تا برداشت در ۱۵۰ مزرعه برنج مدیریتشده با دو روش کاشت نیمهمکانیزه و سنتی (رایج منطقه) در همه شهرستانهای استان مازندران از طریق مطالعات میدانی در سال ۱۳۹۳ ثبت شد. بررسیها نشان داد که انجام عملیات زراعی از مرحله شخم اولیه و تهیه خزانه تا برداشت در هر دو روش کاشت از دهه سوم اسفند شروع شد و تا دهه اول شهریور ادامه داشت. در روش کاشت نیمه مکانیزه،مصرف سوخت ۹۵ تا ۱۳۰ لیتر در هکتار و استفاده از ادوات و ماشین آلات ۴۰ تا ۶۰ ساعت در هکتار بیش تر از روش سنتی بود، ولی مصرف بذر و نیروی انسانی در روش سنتیبیشتر از روش نیمه مکانیزه بود. در هر دو روش، حدود ۹۲ درصد از کشاورزان کم تر از ۵۰ کیلوگرم در هکتار کود فسفر خالص مصرف کردند. حدود ۵۰ درصد از کشاورزان در روش کاشت سنتی بین ۴۶ تا ۹۲ کیلوگرم نیتروژن خالص مصرف داشتند. دامنه تغییرات میزان علف کش مصرفی در روش سنتی بیشتر از روش نیمه مکانیزه بود. میانگین مصرف قارچ کش در روش کاشت سنتی و نیمه مکانیزه حدود یک کیلوگرم ماده موثره در هکتار بود. با کنترل بیولوژیک آفات در روش سنتی و نیمه مکانیزه، مصرف آفت کش به ترتیب ۱۴/۱۳ و ۶۴/۱۲ درصد کاهش یافت. میانگین عملکرد شلتوک در کاشت سنتی و نیمه مکانیزه به ترتیب حدود ۴۱۰۰ و ۴۴۰۰ کیلوگرم در هکتار بود و عملکرد شلتوک در کاشت نیمه مکانیزه در مقایسه با کاشت سنتی از ثبات بیشتری برخوردار بود. نتایج این تحقیق نشان داد که کاشت نیمه مکانیزه برنج منجر به کاهش مصرف ۲۰ کیلوگرم در هکتار بذر و حدود ۶۵ درصد نیروی انسانیدر مقایسه با روش کاشت سنتی شده و با مکانیزاسیون بیشترموجب افزایش عملکرد شلتوک شد.
Keywords:
Authors
سلمان دستان
پژوهشگر دوره فوق دکتری، بخش مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
افشین سلطانی
استاد، گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعیگرگان، گرگان، ایران
سید مجید عالیمقام
دانشجوی دکتری، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعیگرگان، گرگان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :