معرفی گونه Salsola kerneri در احیای مراتع استپی استان یزد

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 181

This Paper With 5 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

RRMI08_062

تاریخ نمایه سازی: 16 بهمن 1400

Abstract:

با توجه به اهمیت گیاهان در مدیریت اکوسیستم های مرتعی مطالعه نیازهای اکولوژی آن ها موجب دستیابی به دانش لازم برای کاربرد گونه های مرتعی در برنامه های اصلاحی و مدیریتی خواهد شد. برای مطالعه نیازهای اکولوژیک گونه شور البرزی Salsola kerneri (Wol.) Botsch دو منطقه صدرآباد و خرائق به عنوان رویشگاه هیا این گونه انتخاب شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی در داخل پلات های مستقر (تعداد ۳۰ پلات ۲۵ متر مربعی) در امتداد ترانسکت های خطی، انجام شد. با توجه به نتایج به دست آمده، گونه شور البرزی در مناطقی با اقلیم خشک سرد که متوسط بارندگی حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلی متر و متوسط دما حدود ۱۴ تا ۱۶ درجه سانتی گراد باشد رویش دارد. با درنظر گرفتن هر دو رویشگاه گونه شور البرزی در ارتفاع بین ۱۷۵۰ تا ۲۴۰۰ متر از سطح دریا پراکنش دارد. این گ ونه در خاک های لوم رسی- شنی با شوری بین ۰/۷ تا ۴/۵ و اسیدیته ۸/۵-۷/۵ و مقدار ازت ۰/۰۴ رویش دارد. متوسط پوشش تاجی این گونه در رویشگاه صدرآباد و خرانق به ترتیب ۱/۸ و ۱/۳ درصد می باشد. حد بهینه رشد شور البرزی برای عوامل شیب درصد شن، رس، درصد آهک و ارتفاع از سطح دریا به ترتیب ۵۹ درصد، ۱۲ درصد و ۲۲۰۰ متر از سطح دریا بود. نتایج مطالعات فنولوژی گونه شور البرزی نشان داد که زمان رویش این گیاه از نیمه دوم اسفندماه آغاز می گردد. ظهور گل معمولا از اوایل تیرماه آغاز و از دهه سوم شهریور ماه بذرها تشکیل می شوند. ریزش بذر از اواسط آبان ماه شروع و تا هفته اول آذرماه هم زمان با رسیدن مرحله ای بذرها، ادامه دارد. زمان مناسب برای جمع آوری بذرها اواخر آبان ماه می باشد. با توجه به نیازهای اکولوژیک گونه شور البرزی، می توان از این گونه در مدیریت پوشش گیاهی و عملیات اصلاح مراتع در مناطق مشابه، استفاده نمود.

Authors

ص زارع کیا

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد

ح.ر میرداوودی

دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد

ع.ب میرجلیلی

دکتری و محقق، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد.

ع میرحسینی

مربی پژوهش، بخش تحقیقات جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد.