برای دریافت فایل این Research ابتدا در پایگاه سیویلیکا عضو شوید. جهت عضویت اینجا را کلیک نمایید
Authors
Abstract:
بستر رودخانهها نفوذپذیر است. در حالتی که رودخانه نقش زهکشی دره آبرفتی را داشته باشد، بخشی از جریان آب در بستر نفوذ یافته و بهصورت جریان زیرزمینی یا زیر سطحی در میآید. میزان کاهش جریان آب در طول مسیر رودخانه به عوامل مختلفی از جمله، هندسه بازه و مقطع رودخانه، دانه بندی مواد بستری ، عمق سفره آب زیرزمینی در زیر بستر رودخانه، میزان دبی، سرعت و عمق جریان بستگی دارد.
بررسی شدت جریان کاهش آب در طول مسیر آبراهه از چندین لحاظ اهمیت دارد که از مهمترین آنها به: (۱) برآورد میزان تغذیه آب زیرزمینی از طریق رودخانهها، (۲) ارزیابی جریان پایه در رودخانهها، (۳) بررسی میزان آلوده شدن آبهای زیرزمینی از طریق آبهای سطحی آلوده و .... اشاره کرد.
هدف از این بررسی، ارزیابی تاثیر جریان عبوری از رودخانهها، اندازه و تخلخل مواد تشکیل دهنده بستر رودخانه و ضخامت بستر در شدت جریان نفوذی به بستر رودخانه روش تحلیلی و تجربی بوده است.
معادله عمومی جریان بر روی بستر نفوذپذیر در یک مجرای مستطیلی و با دیوارههای صلب با روش حل ریاضی و ابعادی ارائه گردیده است. تاثیر برخی عوامل موثر (نظیر ارتفاع سطح آب، طول و عرض بستر نفوذپذیر و تخلخل مواد بستری) بطور مستقیم در معادله تئوری جریان وارد گردیده است. عوامل موثر معین (نظیر: اندازه مواد بستری، ضخامت بستر، عدد فرود و طول بستر نفوذپذیر) بصورت پارامترهای بدون بعد در ارزیابی ضریب جریان گنجانده شده است. ضریب دبی جریان (Cd) بهصورت پارامتری برای عوامل موثر معین و نیز بهصورت تجربی برای عوامل نامعین مورد ارزیابی قرار گرفته است.
آزمایشات تجربی بر روی بستر نفوذپذیر در فلوم آزمایشگاهی (در آزمایشگاه هیدرولیک گروه مهندسی آب دانشگاه ارومیه) برای محدوده مناسبی از هندسه بستر نفوذپذیر و محدوده وسیعی از شرایط جریان ممکن در فلوم آزمایشگاهی انجام یافته است.
نتایج این بررسی نشان میدهد که: (۱) با افزایش اندازه موثر مواد بستری، میزان دبی انحراف یافته از بستر نفوذپذیر افزایش مییابد؛ (۲) با افزایش دبی و عمق جریان رودخانه، ضریب دبی جریان از بستر نفوذپذیر کاهش مییابد؛ (۳) با افزایش طول سطح بستر نفوذپذیر مقدار ضریب دبی نفوذی کاهش مییابد؛ (۴) با افزایش تخلخل، میزان دبی نفوذ از بستر نفوذ پذیر افزایش مییابد؛ و (۵) با افزایش ضخامت بستر نفوذ پذیر، ضریب دبی جریان از بستر نفوذپذیر کاهش مییابد.
ارزیابی جریان بر روی بستر نفوذپذیر با دانه بندی متنوعتر مواد بستری، طول بیشتر بستر نفوذ پذیر و همچنین تاثیر تغییر شیب بستر جهت بسط نتایج حاضر برای تکمیل مطالعات در آینده پیشنهاد میشود.
Keywords:
Research COI Code
This Research COI Code is . Also You can use the following address to link to this article. This link is permanent and is used as an article registration confirmation in the Civilica reference:https://civilica.com/doc/1393672/
پیش گفتار Research
[این طرح تحقیقاتی در قالب پایان نامه انجام شده است]
بهرهبرداری از منابع آب سطحی و زیرزمینی و انتقال آب از یک مکان به مکان دیگر به منظورهای آبیاری و آبرسانی، به عنوان یک ضرورت حیاتی از آغاز زندگی مورد نظر بشر بوده است. انسان نیز آگاهانه یا ناآگاهانه از قوانین علمی حاکم بر این بهرهوریها تبعیت نموده و از آنها در جهت تجزیه و تحلیل مسایل پیش آمده سود میجسته است. در این راستا علم هیدرولیک به عنوان علمی که رفتار مکانیکی آب، یعنی علمی که سکون، حرکت و تغییر شکلهای آن را تحت تاثیر تنشهای وارده همراه با دخالت شرایط مرزی بررسی میکند، تکامل یافته است.
معادلات اولیه جریان در مجاری روباز از سه قانون بقاء جرم، بقاء ممنتم و بقاء انرژی مشتق شدهاند. به منظور بررسی مسایل جریان میتوان آنها را به صورت سادهتری هم تجزیه کرد. مثلا میتوان از شتاب صرفنظر نمود و یا اینکه فقط شتاب را در یک جهت در نظر گرفت. گرچه در بسیاری از موارد مربوط به حرکت سیال ممکن است این فرضیات منجر به نتایج غیرواقعی گردد، با این وجود به منظور سادگی بررسی جریان معمولا حرکت جریان به صورت یک بعدی فرض میشود.
جریان متغیر مکانی از جمله جریانهایی میباشد که در طبیعت به وفور مشاهده میشود. جریان در کانال با سرریزهای جانبی، جریان در یک کانال با بستر نفوذپذیر، جریان در آبگذر پشتبامها، جریان در کانالهایی که در آنها آبگیر با سرریز جانبی و یا در کف آنها یک آبگذر مشبک قرار دارد، مثالهای از جریان متغیر مکانی هستند.
از موارد بسیار مهم جریان متغیر مکانی نشت آب از کف و کنارههای آبراههها میباشد. این امر به ویژه در شرایط خشک و نیمه خشک اهمیت حیاتی پیدا مینماید. در بعضی از خاکها اگرآبراهه پوشش نشود ممکن است کل آب وارد شده به آبراهه هدر رود.
فهرست مطالب Research
(برای نمایش کلیک نمایید)تهیه کنندگان Research
طرحهای پژوهشی و مطالعاتی کشور
Research Info Management
New Papers
- بررسی رابطه آب معادل برف و مختصات جرافیایی با رهیافت رگرسیون چند متغیره و شبکه های عصبی مصنوعی
- خروج از بحران کم آبی و تامین آب شرب دهستان خانه شور شهرستان ثلاث باباجانی با استفاده از پتانسیل طرح گرمسیری
- Non-carcinogenic health risk assessment induced by paraquat in some streams, wells and drinking water in Guilan province, the Northern Iran
- Carrying Capacity; from weak sustainability to strong sustainability
- استفاده بهینه از روان آب شهری و پساب آب شیرین کن شهر زاهدان به منظور ارتقا منظر شهری
This Papers recently indexed in civilica
New Researchs
- بررسی روشهای برونیابی برآورد بار معلق رودخانه ها در آذربایجان غربی
- کاربرد ژئوسنتتیک ها به عنوان المان آب بند و تقویت کننده پی در سدهای خاکی (مطالعه موردی سدهای کرم آباد و ارس (۲))
- بررسی میدانهای اطلاعاتی صنعت آب و شناخت روابط حاکم بین آنها و قابلیت مکانیزه نمودن آنها (گزارش قسمت اول: بررسی میدانهای اطلاعاتی)
- تهیه مدل ریاضی آبخوان دشت چالدران و بررسی جنبه های مدیریتی آن
- شناسایی کمی و کیفی آبهای گرم معدنی استان و ارزیابی سرمایه گذاری بر روی آنها
This Researchs recently indexed in civilica
Share this page
More information about COI
COI stands for "CIVILICA Object Identifier". COI is the unique code assigned to articles of Iranian conferences and journals when indexing on the CIVILICA citation database.
The COI is the national code of documents indexed in CIVILICA and is a unique and permanent code. it can always be cited and tracked and assumed as registration confirmation ID.