طراحی و اعتباریابی پرسشنامه سنجش توانمندی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی
Publish place: Iranian Journal of Medical Education، Vol: 21، Issue: 84
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 135
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJME-21-84_008
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1401
Abstract:
مقدمه: سنجش تعهد حرفه ای و فرایند یاددهی –یادگیری اعضای هیات علمی مستلزم ابزاری معتبر، متناسب با فرهنگ حاکم است. طراحی و اعتباریابی پرسشنامه سنجش توانمندی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی انجام شد.
روش ها: این مطالعه روش شناسی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز طی ۴ مرحله درسال ۱۳۹۷ انجام شد. ابتدا با استفاده از روش تحلیل محتوا مفهوم توانمندسازی اعضای هیات علمی تبیین شد. جهت ساخت ابزار نتایج حاصل از بررسی متون، ابزارهای اندازه گیری و مصاحبه با مشارکت کنندگان استخراج و عبارات مناسبی که ابعاد مختلف مفهوم را پوشش می داد، تدوین شد. جهت تعیین روایی از روایی صوری، محتوا و سازه استفاده شد. پایایی با بهره گیری از همسانی درونی و ثبات بررسی شد. از تحلیل عامل اکتشافی جهت تعیین ساختار زیربنایی پرسشنامه و برای ارزیابی کفایت تعداد نمونه و تناسب تحلیل برای شناسایی ساختار به ترتیب از شاخص KOM و آزمون بارتلت استفاده شد. تعداد۲۱۰ دانشجو و ۲۰عضو هیات علمی به صورت تصادفی در مطالعه شرکت کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
نتایج: ابتدا ۶۸ آیتم در طراحی پرسشنامه تایید شد و در فرایند روایی و پایایی تعداد گویه ها به ۴۱ مورد رسید. شاخص روایی نسبت و شاخص محتوا ۷۹% و ۹۲% به دست آمد. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد شش عامل (عملکرد جامع در زمینه تدریس، مسوولیت های آموزشی، ارزشیابی توانمندساز، همکاری و ارتباط حرفه ای، عملکرد پژوهشی و فعالیت های مدیریتی- حرفه ای) دارای مقدار ویژه بیش از یک شدند، که ۷۵% واریانس، را تبیین می کند. پایایی ابزار با همسانی درونی (۹۴/۰= α) و ثبات از طریق آزمون مجدد تایید (۹۹۲/۰=ICC) شد.
نتیجه گیری: نتایح دلالت بر استحکام ساختار عاملی، روایی و پایایی ابزار سنجش توانمندی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی دارد. لذا می تواند به عنوان ابزاری معتبر به کار گرفته شود.
Keywords:
Authors
نسرین الهی
Associate Professor , Nursing Care Research Center in Chronic Diseases, Nursing & Midwifery Faculty, Department of Nursing of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.
ندا صیادی
Assistant Professor, Nursing Department, Faculty of Nursing and Midwifery of Ahvaz Jundishapur university of medical sciences, Ahvaz, Iran.
مهرناز مرادی کل بلندی
Assistant Professor, Nursing Department, Faculty of Nursing and Midwifery of Ahvaz Jundishapur University of Medical sciences, Ahvaz, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :