متاسوماتیسم سدیمی (آلبیتی) و کلسیمی (اکتینولیتی) در سنگ های میزبان کانسار آهن چادرملو (بافق، ایران مرکزی) و ارتباط آن با کانی سازی آهن
Publish place: 4th Conference of Iranian Society of Economic Geology
Publish Year: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 3,587
This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CISEG04_121
تاریخ نمایه سازی: 28 آبان 1391
Abstract:
کانسار آهن چادر ملو در 80 کیلومتری شمال بافق در ایران مرکزی قرار دارد. در ناحیه پیرامون کانسار، سنگ های آذرین و دگرگونی پرکامبرین- کامبرین وجود دارد. از سنگ های آذرین می توان ریولیت، ریوداسیت، گرانیت و دایک های دیابازی را نام برد و سنگ های گرگونه شامل شیست ها و مرمره های آهکی- دولومیتی با پروتولیت رسوبی و آتشفشانی می باشد. سنگ های آذرین و ذگرگونی میزبان کانسنگ، تحت تأثیر چند نوع متاسوماتیسم قرار گرفته اند، که مهم ترین آنها متاسوماتیسم سدیمی (آلبیتی) و کلسیمی (آکتینولیتی) است. ارتباط بین متاسوماتیزم و کانی سازی آهن در چادرملو همواره موضوع بحث برانگیزی بوده است. در این پژوهش، بر پایه ی مشاهدات میدانی در کارگاه استخراج و مناطق پیرامون آن، بررسی توزیع کانسنگ آهن و سنگ های متاسوماتیکی میزبان و ارتباط آنها، مطالعه بیش از 100 برش نازک پتروگرافی و برش های نازک صیقلی و بررسی پاراژنزها و توالی های پاراژنتیکی، متاسوماتیسم آلبیتی و اکتینولیتی و نسبت زمانی آنها با یکدیگر و نسبت به کانی سازی در چادر ملو مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. شواهد میدانی و مطالعات پتروگرافی نشان می دهند که نخست متاسوماتیسم سدیمی (آلبیتی) رخ داده و در ادامه، با ورود سیالی غنی از کلسیم و آهن، متاسوماتیسم اکتینولیتی پدید آمده است. کانی سازی آهن، همزمان با متاسوماتیسم اکتینولیتی و پس از آن رخ داده است، و این با وجود بافت های هم رشدی اکتینولیت- اکسید آهن، و نیز قطع شدگی کانی های آلبیت و اکتینولیت به وسیله اکسیدهای آهن پشتیبانی می شود. طی این مراحل و در عمق های ک متر، دگرسانی ها کربناتی و سیلیسی را مشاهده می کنیم، که نسبت به دو دگرسانی دیگر از شدت و وسعت کمتری برخوردارند. کانسنگ اکسید آهن در چادرملو به طور محلی با آپاتیت همراه است. این کانی به شکل رگه های آپاتیت- اکسید آهن در سنگ های اکتینولیتی و نیز به صورت بلورهای پراکنده در کانسنگ توده ای وجود دارد. مطالعه میانبارهای سیال در این دو نوع آپاتیت، نشانگر دامنه ای گسترده ای از دمای همگن شدن و شوری است که این امر پیشنهاد می کند متاسوماتیزم و کانی سازی آهن در چادرملو، فرآیندی پیچیده بوده و در دوره ای طولانی از برهم کنش سیال- سنگ رخ داده است و / یا سیال هایی با خاستگاه گوناگون در متاسوماتیسم و کانی سای آهن نقش داشته اند.
Authors
حسن حیدریان
دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی دانشگاه شهید بهشتی
سعید علیرضایی
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
فرحناز دلیران
عضو هیئت علمی دانشگاه کارلسروحه آلمان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :