تاثیر شکل نیتروژن بر ترکیب شیمیایی، غلظت رنگیزه های فتوسنتزی برگ و عملکرد دو رقم ذرت علوفه ای (Zea mays L.) در کشت بدون خاک
Publish place: Journal of Water and Soil، Vol: 37، Issue: 5
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 74
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSW-37-5_007
تاریخ نمایه سازی: 8 بهمن 1402
Abstract:
اطلاعات اندکی در مورد تاثیر شکل نیتروژن بر رشد گیاهان علوفهای از جمله ذرت در کشت بدون خاک موجود است. در پژوهش حاضر تاثیر شکل نیتروژن بر ترکیب شیمیایی، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی برگ و عملکرد دو رقم ذرت علوفهای در کشت بدون خاک مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل نسبت آمونیوم به نیترات محلول غذایی و نوع رقم در چهار تکرار در گلخانه دانشگاه شهرکرد انجام شد. عامل اول نسبتهای مختلف آمونیوم به نیترات محلول غذایی شامل پنج نسبت صفر به ۱۰۰، ۵/۱۲ به ۵/۸۷، ۲۵ به ۷۵، ۵/۳۷ به ۵/۶۲ و ۵۰ به ۵۰ و عامل دوم نیز شامل دو رقم ذرت هیبرید سینگلکراس ۷۰۴ و سینگلکراس ۴۱۰ بود. نتایج نشان داد کاربرد آمونیوم به میزان ۵/۳۷ و ۵۰ درصد کل نیتروژن محلول غذایی به ترتیب در رقم سینگلکراس ۷۰۴ و سینگلکراس ۴۱۰ سبب بیشترین افزایش معنادار در غلظت نیتروژن شاخساره شد. کاربرد آمونیوم در محلول غذایی سبب افزایش غلظت فسفر شاخساره و ریشه در هر دو رقم ذرت نسبت به محلول غذایی فاقد آمونیوم گردید. همچنین در نسبت ۵۰ به ۵۰ آمونیوم به نیترات محلول غذایی کمترین غلظت پتاسیم ریشه در هر دو رقم مشاهده شد. در رقم سینگلکراس ۷۰۴، تغذیه گیاهان با محلول دارای نسبت ۵۰ به ۵۰ آمونیوم به نیترات منجر به ۳۱ درصد کاهش در غلظت کلروفیل a برگ نسبت به گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی ۲۵ درصد آمونیوم شد. غلظت کلروفیل a برگ در رقم سینگلکراس ۴۱۰ با افزایش آمونیوم در محلول غذایی تا ۲۵ درصد روند صعودی و با افزایش بیشتر سهم آمونیوم روند نزولی نشان داد. با افزایش نسبت آمونیوم به نیترات محلول غذایی غلظت کلروفیل b برگ به طور معناداری در مقایسه با گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی فاقد آمونیوم افزایش یافت به طوری که بیشترین غلظت کلروفیل b برگ در گیاهان تغذیه شده با نسبت ۲۵ به ۷۵ آمونیوم به نیترات مشاهده شد. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تازه شاخساره و ریشه در گیاهان تغذیه شده با نسبت ۲۵ به ۷۵ آمونیوم به نیترات و در رقم سینگلکراس ۷۰۴ مشاهده شد. بر اساس نتایج این پژوهش جایگزینی ۵۰ درصد آمونیوم به جای نیترات سبب بروز سمیت آمونیوم و کاهش عملکرد علوفه در دو رقم ذرت شد. بنابراین، کاربرد نسبت ۲۵ به ۷۵ آمونیوم به نیترات در محلول غذایی برای دستیابی به بیشترین وزن تازه علوفه و انتخاب رقم سینگلکراس ۷۰۴ (به دلیل وزن تازه بیشتر نسبت به رقم سینگلکراس ۴۱۰) در کشت بدون خاک در شرایط مشابه این پژوهش قابل توصیه است.
Keywords:
Authors
مریم قربانی
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
شهرام کیانی
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
علی محرری
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
سینا فلاح
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :