ارزیابی اقتصادی طرح ملی شیرین سازی و انتقال آب خلیج فارس به معادن جنوب شرقی کشور: رهیافت مدل تعادل عمومی قابل محاسبه مالی (FCGE)
Publish place: The Journal of Economic Policy، Vol: 13، Issue: 25
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 127
This Paper With 38 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EPYA-13-25_005
تاریخ نمایه سازی: 20 اسفند 1402
Abstract:
هدف از نگارش این مقاله ارائه یک الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه مالی پویا است که بتواند با تاکید بر بخش آب، آثار اقتصادی ساخت، تامین مالی و بهره برداری از پروژه زیربنایی شیرین سازی و انتقال آب خلیج فارس به معادن جنوب شرقی کشور را توسط بخش عمومی یا بخش خصوصی (با شیوه مشارکت عمومی خصوصی) مورد ارزیابی قرار دهد. بعد از طراحی مدل و شبیه سازی سناریوها نتایج حاصل بیان گر این واقعیت است که ساخت و بهره برداری از این پروژه، در صورتی که توسط بخش خصوصی صورت گیرد و تامین مالی آن از محل حذف یارانه آب و انتشار سهام در بازار سرمایه انجام شود، اثر مثبت بالاتری بر تولید ناخالص داخلی و رفاه اجتماعی نسبت به زمانی که توسط بخش عمومی و با تامین مالی از محل انتشار اوراق مشارکت یا وضع مالیات بر محصول آب صورت گیرد، خواهد داشت. به عبارت دیگر ساخت و بهره برداری از پروژه توسط بخش خصوصی از محل حذف یارانه آب و انتشار سهام در بازار سرمایه بدون افزایش بهره وری منجر به افزایش در تولید ناخالص داخلی به میزان ۰۲۲۴/۰ درصد خواهد شد، ولی در رفاه خانوار تغییر محسوسی ایجاد نخواهد کرد؛ اما در صورتی که با افزایش بهره وری همراه باشد، تولید ناخالص داخلی به میزان ۰۷۵۱/۰ و رفاه اجتماعی به میزان ۰۰۱۶/۰ درصد افزایش خواهد یافت. از طرف دیگر در صورتی که ساخت و بهره برداری توسط بخش عمومی و از محل انتشار اوراق مشارکت صورت گیرد؛ باعث افزایش تولید ناخالص داخلی به میزان ۰۱۷۵/۰ درصد و کاهش رفاه خانوار به میزان ۰۰۲/۰ درصد خواهد شد و اگر تامین مالی آن از محل وضع مالیات بر محصول آب باشد، تولید ناخالص داخلی به میزان ۰۱۰۸/۰ درصد افزایش و رفاه اجتماعی خانوار نیز به میزان ۰۰۰۴/۰ درصد کاهش می یابد.
Keywords:
Authors
آذر تابش
دانشجوی دکتری علوم اقتصادی، دانشکده اقتصاد و علوم اداری، دانشگاه اصفهان
مجید صامتی
دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم اداری، دانشگاه اصفهان
سعید صمدی
دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم اداری، دانشگاه اصفهان
مهرداد فرهادیان
Faculty of Engineering, University of Isfahan, Isfahan, Iran
غلامحسین کیانی
استادیارگروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم اداری، دانشگاه اصفهان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :