سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ارایه مدل چندهدفه برای اولویت بندی عملیات بهسازی روسازی راه (PMS) (مطالعه موردی استان تهران)

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,330

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

TTC12_228

Index date: 13 June 2013

ارایه مدل چندهدفه برای اولویت بندی عملیات بهسازی روسازی راه (PMS) (مطالعه موردی استان تهران) abstract

نگهداری راه یعنی کارهای روزانه بر روی جاده که به صورت دستی یا با ماشین آلات و تجهیزات مهندسی انجام میگیرد تا وضعیت راه حفظ شود یا ارتقا یابد. برای رسیدن به این هدف بایستی تمهیدات ویژهای جهت مرمت خرابیها صورت گیرد و یا با بهسازی راه وضعیت آن بهبود بخشیده شود. در پژوهش پیشرو مدلی چندهدفه ارایه شده است که یکی از اهداف آن بیشینه نمودن شاخص شبکه است. این شاخص وابسته به متغیرهای شاخص ارزیابی (PCI)، ترافیک و طول قطعه است. هدف دیگر مدل کمینه کردن هزینههاست که شامل هزینه کاربران و هزینه تعمیر و نگهداری میشود. محدودیتهای این مدل قرار گرفتن شاخص کل شبکه بین مقادیر کمینه و بیشینه، وجود درصدی از شبکه در حالت مطلوب و بودجه هستند. اطلاعات موجود با استفاده از الگوریتم فراابتکاری جستجوی هارمونی (HS) تحلیل گردیده و قطعات اولویت بندی شده اند. نتایج نشان میدهد، توزیع انتخاب بین محدوده های مختلف شاخص الزاما یکسان نبوده و بستگی به شاخص شبکه دارد. مثلا در شبکه های ضعیفتر بودجه قابل توجهی به فعالیتهای پیشگیرانه اختصاص نمییابد. تغییر اندکی در میزان بودجه بویژه در شبکه های ضعیف تر تاثیر بسزایی در اولویت بندی قطعات دارد. از طرفی، تغییر اندکی در میزان شاخص شبکه بر میزان بودجه تاثیر زیادی دارد.

ارایه مدل چندهدفه برای اولویت بندی عملیات بهسازی روسازی راه (PMS) (مطالعه موردی استان تهران) Keywords:

ارایه مدل چندهدفه برای اولویت بندی عملیات بهسازی روسازی راه (PMS) (مطالعه موردی استان تهران) authors

علی اصفهانیان

کارشناس ارشدبرنامه ریزی حمل ونقل،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تح

شیدا روشنخواه

کارشناس مهندسی عمران،دانشگاه بین المللی امامخمینی (ره) قزوین، کارش

بابک میربها

دکتری برنامه ریزی حمل ونقل،معاون پژوهشی پژوهشکده حمل ونقل طراحان پ

علیرضا ماهپور

دانشجوی دکتری برنامهر یزی حمل ونقل،دانشگاه تربیت مدرس، کارشناس ارشد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
گسترش مدل تخصیص بودجه تعمیرو نگهداری راههای برون شهری، پایان ...
سالنامه آمار حمل و نقل جاده ای، سازمان راهداری و ...
ه چارچوب سیستم مدیریت روسازی راهها در ایران، زمستان 1387، ...
نشریه شماره 296 سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، راهنمای بهسازی ...
S. Omar Ghaleb, 2000, "Knowledge Based Expert System Pavemment Management ...
M.Fesanghary, M.Mahdavi, 2008, "Hybridizing harmony search algorithm with sequential quadratic ...
K.S.Lee, Z.W. Geem, " A new meta-heuristic algorithm for cont ...
L. Ningyuan, 1997, "Development of a Probabilistic Based, Integrated Pavement ...
H.Mohamad, 2009, "GIS a tool for pavement management', Master of ...
Guide for Design of pavement Structures, America Association of State ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "ارایه مدل چندهدفه برای اولویت بندی عملیات بهسازی روسازی راه (PMS) (مطالعه موردی استان تهران)" توسط علی اصفهانیان، کارشناس ارشدبرنامه ریزی حمل ونقل،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تح؛ شیدا روشنخواه، کارشناس مهندسی عمران،دانشگاه بین المللی امامخمینی (ره) قزوین، کارش؛ بابک میربها، دکتری برنامه ریزی حمل ونقل،معاون پژوهشی پژوهشکده حمل ونقل طراحان پ؛ علیرضا ماهپور، دانشجوی دکتری برنامهر یزی حمل ونقل،دانشگاه تربیت مدرس، کارشناس ارشد نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله عملیات بهسازی، اولویت بندی، مدل چندهدفه، کیفیت روسازی هستند. این مقاله در تاریخ 23 خرداد 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1330 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که نگهداری راه یعنی کارهای روزانه بر روی جاده که به صورت دستی یا با ماشین آلات و تجهیزات مهندسی انجام میگیرد تا وضعیت راه حفظ شود یا ارتقا یابد. برای رسیدن به این هدف بایستی تمهیدات ویژهای جهت مرمت خرابیها صورت گیرد و یا با بهسازی راه وضعیت آن بهبود بخشیده شود. در پژوهش پیشرو مدلی چندهدفه ارایه شده است ... . برای دانلود فایل کامل مقاله ارایه مدل چندهدفه برای اولویت بندی عملیات بهسازی روسازی راه (PMS) (مطالعه موردی استان تهران) با 13 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.