بررسی اثر زمان نمونه‌برداری، نوع ریز نمونه ، دیوارهای ضدعفونی و هورمون‌های رشد گیاهی بر ریز ازدیادی گیاه دارویی عناب

Publish Year: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 716

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

AGRIBIOTECH03_533

تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1392

Abstract:

در سال‌های اخیر گرایش عمومی استفاده از داروهای گیاهی رو به افزایش می‌باشد. علل این گرایش را می‌توان اثرات داروهای شیمیایی و عوارض جانبی و قیمت گران آن‌ها در مقایسه با ارزانی و بی‌خطر بودن گیاهان دارویی دانست. یکی از مهم‌ترین گیاهان دارویی عناب با نام علمی Ziziphus jujuba از خانواده Rhamnaceae می‌باشد که به عنوان یک گیاه دارویی و با حواس اعضای بالا به صورت تازه و خشک و سرد می‌شود. در این تحقیق اثر زمان نمونه‌برداری، نوع ریز نمونه ، دیوارهای ضدعفونی و هورمون‌های رشد گیاهی بر ریز ازدیادی گیاه دارویی عناب مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در ماه‌های مختلف سال انجام شد . از برگ، جوانه جانبی و انتهایی به عنوان نیز نمونه استفاده گردید. ریز نمونه ها پس از شست‌وشوی سطحی ، با دیوارهای مختلف ضدعفونی استریل شده و سپس در محیط کشت پایه MS با غلظت‌های مختلف هورمون‌های گیاهی کشت شدند. پس از استقرار ریز نمونه و بازار این، شاخه‌های تولیدشده به محیط پرآوری و بعد ریشه زایی منتقل شدند. نتایج نشان داد که خرداد ماه بهترین زمان برای نمونه‌برداری می‌باشد به‌طوری‌که 80% جوانه‌های جانبی کشت شده در این ماه فعال بودند. همچنین نتایج حاصل نشان دهنده این بود که جوان جانبی اسقرار موفق‌ترین نسبت به سایر ریزنمونه ها داشت و پایداری بر رشد گیاه حاصل از آن هم بیشتر بود. از بین دیوارهای ضدعفونی مورد استفاده، تیمار کلرید جیوه 0/02 در صد به مدت سه دقیقه اتانول 70% به مدت دو دقیقه به هیپوکلریت سدیم 30% به مدت 15 دقیقه بیشترین در صد زنده مانی و کمترین در صد آلودگی را نشان داد. محیط کشت MS حاوی 0/01 میلی‌گرم در لیتر IBA + 2 میلی گرم در لیتر BA به عنوان بهترین محیط برای بازاری شناخته شد. نتایج آنالیز واریانس دیوارهای پرآوری نشان داد که هیچ گونه اختلاف معنی داری بین این دیوارها وجود ندارد. همچنین تفاوت معنی‌داری بین دیوارهای ریشه زایی مشاهده شد به طوری که بیشترین ریشه زایی در محیط MS حاوی پنج میلی‌گرم در لیتر IBA اتفاق افتاد.

Authors

بی بی لیلا علمداری

کارشناس ارشد پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شرق و شمال شرق کشور

عباس صفرنژاد

دانشیار پژوهشکده پی تکنولوژی کشاورزی شرق و شمال شرق کشور و مرکز تحقیق

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Al-Sulaiman, M. H. and Najeb, M., 2010. In vitro shoot ...
  • Farsi, M and Zolala, G. 2003. Plant biotechnology. Ferdowsi university ...
  • Feng, J.C . Yu, X. M., Shang, X. L., Li, ...
  • Shirdel, Z., Mahdani, H And Mirbadalzadeh, R. 2008. Effects of ...
  • Zargary, A. 1996. medicinal plants. Tehran university. 923p. ...
  • Zhang, H., Jiang, L., Ye, S., Ye, Y and Ren, ...
  • نمایش کامل مراجع