بررسی تاثیر تنش کم آبی بر خصوصیات مورفو فیزیولوژیک گیاه دارویی بالنگو شهری (Lallemantia iberica L.) در سطوح مختلف اسید هیومیک
Publish place: KARAFAN، Vol: 20، Issue: 4
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 34
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_KARFN-20-4_019
تاریخ نمایه سازی: 10 مهر 1403
Abstract:
به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک بر برخی خصوصیات گیاه داروئی بالنگوی شهری تحت تیمارهای مختلف کم آبی، آزمایشی مزرعه ای به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال ۱۳۹۴ اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح آبیاری ۵۰ ، ۷۰، ۹۰ و ۱۱۰ میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر به ترتیب معادل بدون تنش، تنش ملایم، تنش متوسط و تنش شدید به عنوان فاکتور اصلی بود و چهار سطح اسید هیومیک صفر، پنج، ۱۰ و ۱۵ لیتر در هکتار به عنوان فاکتور فرعی بود. نتایج نشان داد ارتفاع بوته، تعداد برگ، تعداد ساقه فرعی، کلرفیل b، کلرفیل کل، غلظت فسفر اندام هوایی، RWC در اثر تنش خشکی کاهش و محتوای سدیم و پتاسیم اندام هوایی و پرولین برگ افزایش یافت. استفاده از اسید هیومیک باعث افزایش شاخص های مورفو فیزیولوژیکی تعداد برگ در ساقه و تعداد ساقه فرعی گردید. همچنین استفاده از اسید هیومیک باعث بهبود محتوای نسبی آب برگ، کارایی استفاده از آب و محتوای پرولین گردید. اثر متقابل تیمارهای خشکی و اسید هیومیک بر نیتروژن اندام هوایی و کلروفیل a معنی دار بود و بیشترین میزان نیتروژن در سطح ۱۵ لیتر در هکتار اسید هیومیک و ۵۰ میلی متر تبخیر وجود داشت. به طور کلی استفاده از اسید هیومیک به ویژه در غلظت ۱۵ لیتر در هکتار باعث بهبود شاخص های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گردید و تاحدود زیادی اثرات تنش خشکی را کاهش داد.
Keywords:
Authors
اکبر سلجوقی
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
مسعود فتاحی
عضو هیات علمی، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران.
سید رضا مرتضوی
عضو هیات علمی، گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :