سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مدل سازی اسلامی توسعه مبتنی بر دانایی

Publish Year: 1381
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,008

This Paper With 33 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CKBD01_005

Index date: 21 June 2007

مدل سازی اسلامی توسعه مبتنی بر دانایی abstract

بعضی از اندیشمندان اسلامی معتقدند که در صورت پیروی کورکورانه از الگوهای توسعه غربی به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید. و کاری کارشناسی لازم است تا تعاریف و الگوهای توسعه از جانب فرهنگهای بیگانه جای خود را به تعاریف و الگوهای توسعه بر اساس فرهنگ خودی بدهد. یکی از تعاریف توسعه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، تعریف توسعه بر محور عقل یا توسعه مبتنی بر دانایی است. در این تعریف یک دیدگاه محدوده دین و علم را جدا فرض کرده و دیدگاه دیگر آنها را از یکدیگر جدا فرض نم یکند ولی شاخص توسعه را عقل تابع وحی می داند. در دیدگاه الهی هدف توسعه، قرب بیشتر به خداوند، تقویت ارزشهای اخلاقی، رشد هماهنگ نیازهای مادی، پرهیز از دنیاپرستی و حب دنیا، گسترش عدالت اجتماعی و بطور کلی تعقیب توسعه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی بر محور دین و ارزشهای الهی م یباشد. در دیدگاه الهی محور توسعه ابعاد ادراکی، عاطفی و عملی انسان است و دانایی محدود به علم بمعنی ساینس نیست زیرا اگر چنین باشد، نتیجه آن پیشرفت علوم تجربی و بوجود آمدن عالمان سکولار است. در چنین دیدگاهی تولید هم صورت م یگیرد اما هدف نظام جمهوری اسلامی و هدف دانشگاه که بسط عدالت اجتماعی و تربیت انسان عالم و مؤمن است تحقق نم ییابد. لذا باید دانایی را بمعنی اسلامی آن که معادل انسان عاقل یعنی انسانی که دارای خشیت، حلم و صٌمت است تعریف کرد. چنین انسانی قادر خواهد بود که سخنان راست و دروغ را غربال کند نقد سخن کند، عاقبت اندیش و آینده نگر و آزاداندیش باشد. اگر توسعه بر مبنای چنین تعریفی از دانایی باشد، در آن صورت نظام مدیریت، برنامه ریزی، بودجه ریزی و نظارت و کنترل می بایستی به انسانهای شایسته سپرده شود و پرواضح است در آن صورت عدالت اجتماعی محقق میشود. با تعریف دانایی بر مبنای جهان بینی اسلامی نقش محوری توسعه را دانشگاهها و حوزه ها بازی می کنند، اصل شایسته سالاری از شعار به عمل تبدیل م یشود، در امر آموزش اصل مدرک گرایی، ضبط صوت بودن و تقویت حافظه جای خود را به تفکر، خلاقیت، نوآوری، ابتکارو اجتهاد می دهد. پژوهش و تحقیق نهادینه م یشود و به صورت یک فرهنگ در میآید. اساتید علاوه بر تسلط بر موضوعات تخصصی به معارف دینی نیز مجهز م یشوند و لذا همه اساتید می شوند مبلغ دین و در آن صورت وحدت حوزه و دانشگاه تحقق می یابد و برون داد دانشگاهها انسانهای عالم ومؤمن خواهد بود و در این صورت است که ایران اسلامی راه رشد و تعالی و توسعه در ابعاد سیاسی، فرهنگی واقتصاد یر اپ یخواهد نمود واستقلا لهمه جانبه و شعار مستوی علی سوقه تحقق خواهد یافت.

مدل سازی اسلامی توسعه مبتنی بر دانایی authors

عزت اله فرشادفر

استاد و رئیس دانشگاه رازی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
امام خمینی (ره)، «چهل حدیث» مرکز نشر فرهنگی رجاء 1368 ...
سید جعفر مرعشی «نظام فکری» سازمان مدیریت صنعتی، 1377 ...
سیدجعفر مرعشی «توسعه اجتماعی، درآمدی بر مدیریت توسعه اجتماعی»، سازمان ...
سیدجعفر مرعشی «توسعه تفاهم اجتماعی»، سازمان مدیریت صنعتی، 1380 [_ ...
شهریار زرشناس، «توسعه»، کتاب صبح، 1380 ...
شهید مطهری، «تعلیم و تربیت» انتشارات صدرا ...
عبدالکریم سروش، «اوصاف پارسایان» موسسه فرهنگی صراط، 1374 ...
عزت‌اله فرشادفر «خردورزی و دینداری» آماده چاپ 1383 ...
عزت‌اله فرشادفر «خودمدیریتی و خودسازی در اندیشه امام خمینی» مجموعه ...
علی اکبر علیخانی، «توسعه سیاسی از دیدگاه امام علی(ع)» سازمان ...
عیسی ابراهیم‌زاده «فلسفه تربیت» انتشارات دانشگاه پیام نور، 1376 ...
غلامرضا اورعی، «اندیشه امام خمینی (ره) درباره تغییر جامعه» انتشارات ...
ملامهدی نراقی، «جامع السعادات» ترجمه سیدجلال الدین مجتبوی، انتشارات حکمت، ...
میر حاجی صادقی، «چه حاصل؟ دانشگاه، فرهنگ و توسعه از ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مدل سازی اسلامی توسعه مبتنی بر دانایی" توسط عزت اله فرشادفر، استاد و رئیس دانشگاه رازی نوشته شده و در سال 1381 پس از تایید کمیته علمی همایش توسعه مبتنی بر دانایی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله دانایی و عقل، علم نافع، عالم اسلامی، معیار شایستگی، وظیفه آموزش عالی، توسعه همه جانبه، نوآوری و ابتکار، نهادینه شدن پژوهش هستند. این مقاله در تاریخ 31 خرداد 1386 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2008 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که بعضی از اندیشمندان اسلامی معتقدند که در صورت پیروی کورکورانه از الگوهای توسعه غربی به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید. و کاری کارشناسی لازم است تا تعاریف و الگوهای توسعه از جانب فرهنگهای بیگانه جای خود را به تعاریف و الگوهای توسعه بر اساس فرهنگ خودی بدهد. یکی از تعاریف توسعه سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، تعریف توسعه بر محور عقل یا ... . برای دانلود فایل کامل مقاله مدل سازی اسلامی توسعه مبتنی بر دانایی با 33 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.