ارزیابی هم بستگی و قابلیت ترکیب عمومی و خصوصی ژنوتیپ های گندم نان از لحاظ برخی از صفات مورفوفیزیولوژیک تحت تنش و بدون تنش خشکی

Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 368

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ICDAT01_162

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1395

Abstract:

به منظور نعیین وراثت پذیری برخی از صفات مورفوفیزیولوژیک مرتبط با تحمل تنش خشکی در گندم نان، یک تلافی دی الل 5*5 یک طرف در سال 1٬391 در دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل انجام گرفت. بذور F1 حاصل، به همراه والدین در مزرعه و در شرایط مطلوب رطوبتی و تنش خشکی انتهای کشت گردیده و علاوه بر صفات زراعی، صفات تعداد روزنه ها در واحد سطح برگ و محتوای خاکستر اندازه گیری شدن و هم بستگی و قابلیت تأکید عمومی و خصوصی ارقام گندم نان نیز از طریق تجزیه MSTATC مورد ارزیابی و اندازه گیری قرار گرفت. در صفت تعداد پنجه بازو در بوته در شرایط تحت تنش خشکی و نرمال هر دو منبع قابلیت ترکیب عمومی و خصوصی غیر معنی دار گردیدند. در مورد صفت ارتفاع پوسته تحت شرایط تنش خشکی و نرمال منبع قابلیت ترکیب کنونی معنی دار و قابلیت خصوصی غیر معنی دار گردیدکه نقش بیشتر اثرات افزایشی را در کنترل فعالیت این صفت نشان می دهد. در مورد صفت تعداد دانه در سنبله تحت شرایط تنش خشکی منبع قابلیت ترکیب عمومی معنی دار و قابلیت خصوصی غیر معنی دار گردید که نقش بیشتر اثرات افزایشی را در کنترل فعالیت این صفت نشان می دهد و تحت شرایط نرمال هر دو منبع قابلیت ترکیب عمومی و خصوصی معنی دار گردیدند که نشانگر نقش پیش در غالبیت زنی در فعالیت این صفت است. در مورد صفت وزن هزار دانشی شرایط تنش خشکی و نرمال منبع قابلیت ترکیب عمومی معنی دار و قابلیت خصوصی غیر معنی دار گردید که نقش بیشتر اثرات افزایشی را در کنترل فعالیت این صفت نشان می دهد. در مورد صفت عملکرد در واحد سطح تحت شرایط تنش خشکی منبع قابلیت ترکیب عمومی معنی دار و قابلیت خصوصی غیر معنی دار گردید، که نقش پیش تر اثرات افزایشی را در کنترل فعالیت این صفت نشان می دهد و در شرایط نرمال غیر معنی دار گردید. در سمت تعداد روزنه در واحد سطح برگ در شرایط تحت تنش خشکی و نرمال هر دو منبع قابلیت ترکیب عمومی و خصوصی غیر معنی دار گردیدند. در صحت محتوای خاکستر در شرایط تحت تنش خشکی و نرمال هر دو منبع قابلیت ترکیب عمومی و خصوصی غیر معنی دار گردید و. تجزیه هم بستگی عملکرد دانه با اجزای آن نشان داد که در شرایط آبیاری نرمال تعداد دانه در سنبله و مشتری خاکستر بیشترین هم بستگی را با عملکرد دانه داشتند اما در شرایط تنش خشکی ارتفاع بوته و وزن هزار دانه رابطه مثبت و منفی داد و تعداد روزنه در واحد سطح برگ رابطه منفی و معنی دار باش. بر این اساس می توان گزینش ژنوتیپ ها را برای عملکرد بیشتر در شرایط آبیاری نرمال و تنش با استفاده از تعدادی که دارای بیشترین هم بستگی با عملکرد دانه می باشد انجام داد. بنابراین می توانصفات ارتفاع بوته، وزن دانه بر تعداد روزنه در واحد سطح برگ را به عنوان معیار انتخاب ژنوتیپ های برتر در اصطلاح تحمل به خشکی آخر فصل نظر گرفت.

Authors

سیاوش صلحی اندراب

دانشجوی دکتزای اصلاح نباتات دانشگاه آساد اسلامی واحد تبریز

جمال رحیمی

دانشجوی دکترای اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • _ - حسنی، م; ق. سعیدی و _ و رضایی. ...
  • -شهبازی، ح:؛تائب، م .بی همتا، م.1388.وراثت پذبری فعالیت آنزیم آنتی ...
  • طهماسبی، سیروس، محمود خدامباش و عبدالمجید رضایی. 1386. برآورد پارامترهای ...
  • Ahmadi .H .and Bijan Bajelan.2008. Heritability of Drought Tolerance in ...
  • Fischer, R. A, and Maurer, R. 1978. Drought Resistance in ...
  • Gupta, S. and S. Verma, 2000. Variability, heritability and genetic ...
  • Griffing, B :1956. concept of general and specific combining ability ...
  • Haman, B.I, 1954.The theory and analysis of diallel crosses. Genetics. ...
  • Saba1, J ; M _ Moghad dam2, K . Ghassemi2, ...
  • Singh, I and R. S. Parod, 1986. Partia diallel analysis ...
  • Sanjari, A. P and A. Ya zd ansepas.2008. Evaluation of ...
  • نمایش کامل مراجع