سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مفهوم حرکت جوهری در نقوش اسلیمی و ختایی به کار رفته در معماری مساجد صفوی

Publish Year: 1394
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,990

This Paper With 16 Page And PDF and WORD Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICCRT02_242

Index date: 24 January 2017

مفهوم حرکت جوهری در نقوش اسلیمی و ختایی به کار رفته در معماری مساجد صفوی abstract

هنر اسلامی همواره به هنرهایی اطلاق میشده که ویژگی هایی مبتنی بر رسالت دین بوده و بر معرفتی قائم است که آن را حکمت می نامند. چنانچه مشاهده میشود، هنر اسلامی توجهی به ظاهر اشیاء نداشته و به حقیقت درونی آنها نظر دارد. معماری اسلامی نیز همواره به عنوان یکی از مظاهر هنر اسلامی، ظرفی مناسب برای مطالعه حکمت اسلامی می باشد. از آنجایی که دوره صفویه در ایران همراه بوده با ظهور تفکرات فلسفی و حکمی و توجه ویژه به هنر، این پژوهش قصد دارد با بررسی حرکت نقوش اسلیمی و ختایی منقوش بر کاشیکاری های مساجد این دوره تاریخی و ارتباط آن با حرکت جوهری که ملاصدرا به طرح آن می پردازد، به نقش حکمت اسلامی بر شکلگیری هنر اسلامی تاکید ورزد. هدف از این پژوهش - که به روش توصیفی و تحلیلی انجام گردید – تبیین نظریه حرکت جوهری ملاصدرا بر اساس حرکت دوار نقوش اسلیمی و ختائی بکار رفته در کاشی های مساجد این دوره- می باشد. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که حرکت این نقوش بر روی بناهای اسلامی دوره صفویه میتواند حاکی از درک هنرمند بدون واسطه از مفهوم حرکت در جوهر بوده و این نقوش میتواند بر مخاطب خود نیز تاثیر داشته و او را به مقوله حرکت به سوی تعالی و کمال خواهی یادآوری کند.

مفهوم حرکت جوهری در نقوش اسلیمی و ختایی به کار رفته در معماری مساجد صفوی Keywords:

مفهوم حرکت جوهری در نقوش اسلیمی و ختایی به کار رفته در معماری مساجد صفوی authors

سمیه محمدپور

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، ایران

مصطفی رستمی

استادیار گروه صنایع دستی و پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، ایران

محمود دیانی

استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی، دانشکده الهیات، دانشگاه مازندران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
ابراهیمی دینانی، غلامحسین.(1360)، قواعد کلی فلسفی در فلسفه اسلامی، جلد ...
اردبیلی، سید غنی(1385)تقریرات فلسفی امام خمینی، ج3، تهران: موسسه تنظیم ...
دیجور، مریم.(1389)، نقش حرکت جوهری در شکل گیری هویت انسان، ...
سهروردی، شیخ شهاب الدین(1373)، مجموعه مصنفات شیخ اشراق، ج1(المشارع و ...
شایسته فر، مهناز(1384)، عناصر هنر شیعی، تهران: موسسه مطالعات هنر ...
صدر الدین شیرازی، محمدبن ابراهیم(1389)، حکمه المتعالیه فی الاسفار الاربعه، ...
گدار، آندره(1380)، هنر ایران، ترجمه: بهروز حبیبی، تهران: دانشگاه ملی ...
فرید، امیر(1390)، « جایگاه خط منحنی در نقوش ایرانی»، هنر ...
مطهری، مرتضی(1389)، درسهای اسفار، ج 1، تهران: انتشارات صدرا ...
ممدپور، محمد(1381)، تجلیات حکمت معنوی در هنر اسلامی، تهران: امیر ...
نصر، سید حسین(1389)، هنر و معنویت اسلامی، ترجمه: رحیم قاسمیان، ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مفهوم حرکت جوهری در نقوش اسلیمی و ختایی به کار رفته در معماری مساجد صفوی" توسط سمیه محمدپور، دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، ایران؛ مصطفی رستمی، استادیار گروه صنایع دستی و پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، ایران؛ محمود دیانی، استادیار گروه فلسفه و کلام اسلامی، دانشکده الهیات، دانشگاه مازندران، ایران نوشته شده و در سال 1394 پس از تایید کمیته علمی دومین کنگره بین المللی فرهنگ و اندیشه دینی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله معمار اسلامی، حرکت جوهر ، اسلیمی و ختایی،حکمت اسلامی هستند. این مقاله در تاریخ 5 بهمن 1395 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1990 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که هنر اسلامی همواره به هنرهایی اطلاق میشده که ویژگی هایی مبتنی بر رسالت دین بوده و بر معرفتی قائم است که آن را حکمت می نامند. چنانچه مشاهده میشود، هنر اسلامی توجهی به ظاهر اشیاء نداشته و به حقیقت درونی آنها نظر دارد. معماری اسلامی نیز همواره به عنوان یکی از مظاهر هنر اسلامی، ظرفی مناسب برای مطالعه حکمت اسلامی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله مفهوم حرکت جوهری در نقوش اسلیمی و ختایی به کار رفته در معماری مساجد صفوی با 16 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.