سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال

Publish Year: 1395
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 954

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CAAM08_102

Index date: 9 June 2017

بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال abstract

امروزه نگاه سازمانها و ادارات راهسازی و راهداری جهان، به سمت استفاده از آسفالتهای حفاظتی متمرکز شده است.رویکرد این روشها استفادهی هر چه بیشتر از منابع موجود در جهت کاهش هزینهها می باشد. این نوع روسازیها بهمنظور حفاظت و ترمیم ویژگیهای عملکردی رویههای موجود استفاده میشوند. یکی از انواع روسازیهای حفاظتی، استفاده از آسفالت لایه نازک گرم پلیمری است. این نوع روسازی که در کشورهای اروپایی مانند فرانسه قدمت دارد؛ برای اولین باردر ایران در محور فیروزکوه – دماوند به طول 30 کیلومتر اجرا گردید. در این مقاله ارزیابی آزمایشگاهی و میدانی اینلایهی حفاظتی پس از گذشت دو سال و در قیاس با دیگر رویههای اجرا شده در همان محور انجام شده است. عملکرد این روسازیها با تحقیقات میدانی و شاخص نمرهدهی PCI مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین آزمایشات عملکردی جهتمقایسهی بین آسفالت لایه نازک گرم پلیمری با دانهبندی میانتهی و همچنین آسفالت توپکا با دانهبندی پیوسته انجام پذیرفت. در نهایت پس از بررسی نتایج آزمایشگاهی و میدانی، آسفالت لایه نازک پلیمری نسبت به بقیه روشهای اجرا شده در این محور، از عملکرد بهتری برخوردار بوده است.

بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال Keywords:

بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال authors

سیدحمیدرضا صاحب الزمانی

دانشجوی دکتری عمران مهندسی راه و ترابری، دانشکده فنی دانشگاه تهران

سیدرسول فاضلی

کارشناسی ارشد مهندسی راه و ترابری، دانشکده فنی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
صاحب الزمانی، سید حمیدرضا. (1394) _ طرح اختلاط و عملکرد ...
Labi, S. and K.C. Sinha. 2003. The Effectiveness _ Maintenance ...
Labi, Samuel, Geoffrey Lamptey, Sravanthi Konduri, and Kumares C. Sinha. ...
Labi, Samuel, Geoffrey Lamptey, Sravanthi Konduri, and Kumares C. Sinha. ...
Cooley, Jr., L. Allen and Graham Hurley. 2004. Potential of ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال" توسط سیدحمیدرضا صاحب الزمانی، دانشجوی دکتری عمران مهندسی راه و ترابری، دانشکده فنی دانشگاه تهران؛ سیدرسول فاضلی، کارشناسی ارشد مهندسی راه و ترابری، دانشکده فنی دانشگاه تهران؛ سیدمحمدحسن صاحب الزمانی، کارشناسی عمران نوشته شده و در سال 1395 پس از تایید کمیته علمی هشتمین همایش قیر و آسفالت ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله آسفالت لایه نازک پلیمری، آسفالت حفاظتی، عملکرد آزمایشگاهی، عملکرد میدانی هستند. این مقاله در تاریخ 19 خرداد 1396 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 954 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که امروزه نگاه سازمانها و ادارات راهسازی و راهداری جهان، به سمت استفاده از آسفالتهای حفاظتی متمرکز شده است.رویکرد این روشها استفادهی هر چه بیشتر از منابع موجود در جهت کاهش هزینهها می باشد. این نوع روسازیها بهمنظور حفاظت و ترمیم ویژگیهای عملکردی رویههای موجود استفاده میشوند. یکی از انواع روسازیهای حفاظتی، استفاده از آسفالت لایه نازک گرم پلیمری است. این ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی آزمایشگاهی و میدانی آسفالت لایه نازک پلیمری اجرا شده در محور فیروزکوه – دماوند پس از 2 سال با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.