طراحی شبکه هوشمند معابر شهری با استفاده از داده های OSM جهت امدادرسانی در مواقع وقوع بحران در محیط GIS (مطالعه موردی: ایستگاه آبرسان مترو تبریز)

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 639

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JTE-10-2_003

تاریخ نمایه سازی: 21 خرداد 1398

Abstract:

یکی از مهم ترین کاربردهای GIS درزمینه مدیریت بحران مدل سازی شبکه معابر شهری است. در این پژوهش با دریافت داده های OSM ابتدا خطا و صحت داده های موردنظر بررسی سپس پایگاه داده هوشمند برای شبکه معابر شهری تبریز جهت تجزیه وتحلیل های شبکه در محیط GIS طراحی شد، و در ادامه موقعیت ایستگاه مترو آبرسان نسبت به مسیرهای بهینه دسترسی مراکز امدادی با استفاده از مدل تحلیل شبکه در GIS مدل سازی شد. هدف پژوهش علاوه بر مشخص کردن قابلیت داده های OSM در ایجاد شبکه معابر در محیط GIS ،کاربرد این شبکه در مدیریت بحران ایستگاه­های مترو نیز مشخص گردید. برای این منظور از انواع داده ها و روش های پردازش اطلاعات مکانی شامل موقعیت مکانی ایستگاه­های آتش نشانی، مراکز فوریت های پزشکی (اورژانس)، بیمارستان­ها و داده های شبکه معابر شهری همچنین داده­های توصیفی مربوط به پایگاه داده شبکه معابر شامل سرعت حرکت، جهت حرکت، درجه معبر، تقاطع­ها در قالب تحلیل شبکه پردازش و استفاده شد. نتایج نشان داد که داده های OSM از قابلیت و دقت بالایی جهت ساخت شبکه در محیط GIS برخوردار هستند. علاوه بر این، ایستگاه مترو آبرسان در موقعیت مناسبی نسبت به مراکز امدادی قرار گرفته است، به طوری که فاصله شبکه­ای نزدیک ترین ایستگاه آتش نشانی و فوریت های پزشکی از ایستگاه مترو آبرسان به ترتیب 2253 و 988 متر و فاصله نزدیک ترین بیمارستان از ایستگاه مترو آبرسان 1308 متر است. همچنین زمان لازم برای طی این مسیرها برای مراکز آتش­نشانی، فوریت های پزشکی و بیمارستان ها به ترتیب 3-1-2 دقیقه برآورد شد، این نتایج با  استاندارهای دسترسی مراکز امدادی در شهر همخوانی و مطابق استانداردهای تعریف شده است.

Authors

سعید سلمانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز ، تبریز، ایران

خلیل ولیزاده

دانشیار، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

بختیار فیضی زاده

استادیار، گروه سنجش ازدور و GIS، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :