مثلث عشق

10 خرداد 1405 - خواندن 4 دقیقه - 52 بازدید

سئوال . همسرم همیشه می­گوید تو از نظر عاطفی نه نوازش کلامی داری نه وقت می­گذاری برای من، همیشه کار و کار، من از این نوع زندگی خسته شدم می­گوید کمی عشق خرج زندگیت کن! و من در جواب می­گویم من صبح تا شب کار می­کنم نسبت به شما تعهدم را انجام می­دهم، دوستتان هم دارم عشق یعنی همین؛ دیگر چه می­خواهی از زندگی؟



استرنبرگ معتقد است که عشق از سه مولفه اصلی تشکیل شده است که بسته به شدت و ترکیبشان، انواع مختلفی از عشق را به وجود می آورند.

این سه مولفه عبارتند از:

1.صمیمیت (Intimacy): این مولفه شامل احساس نزدیکی، پیوند، وابستگی و تعلق در یک رابطه است. صمیمیت شامل تمایل به سهیم شدن افکار، احساسات، رازها و تجربیات با طرف مقابل، حمایت از او و احساس امنیت در کنار اوست. این جنبه از عشق، به "احساسات گرم" در رابطه مربوط می شود.

2.شور (Passion): این مولفه شامل انگیزه هایی است که منجر به نزدیکی عاشقانه، برانگیختگی جسمی و هیجانی و میل جنسی در رابطه می شود. شور، همان "جرقه" و کشش قوی در رابطه است که اغلب در ابتدای روابط عاشقانه بسیار شدید است.

3.تعهد (Commitment): این مولفه در کوتاه مدت، شامل تصمیم به دوست داشتن کسی و در بلند مدت، شامل تعهد به حفظ آن عشق و رابطه در طول زمان، حتی در مواجهه با مشکلات و سختی هاست. تعهد، جنبه "عقلانی" و ارادی عشق است.

استرنبرگ با ترکیب این سه مولفه در سطوح مختلف، ۸ نوع عشق را توصیف می کند:

1.عدم عشق (Nonlove): غیبت هر سه مولفه. این وضعیت در اکثر روابط روزمره ما وجود دارد.

2.علاقه اولیه یا دوستی (Liking): وجود صمیمیت به تنهایی. این نوع عشق در دوستی های صمیمی دیده می شود که در آن نزدیکی و درک متقابل وجود دارد، اما شور یا تعهد بلندمدت نیست.

3.عشق خام یا شیفتگی (Infatuated Love): وجود شور به تنهایی. این همان "عشق در نگاه اول" است که با کشش قوی جسمی و هیجانی همراه است، اما فاقد صمیمیت و تعهد واقعی است. این نوع عشق اغلب گذراست.

4.عشق پوچ (Empty Love) وجود تعهد به تنهایی. این نوع عشق در روابطی دیده می شود که شور و صمیمیت از بین رفته، اما طرفین به دلایلی (مانند فرزندان، موقعیت اجتماعی، عادت) در کنار هم مانده اند.

5.عشق رمانتیک (Romantic Love): ترکیب صمیمیت + شور. در این نوع عشق، پیوند عاطفی عمیق و کشش جسمی قوی وجود دارد، اما ممکن است تعهد بلندمدت هنوز شکل نگرفته باشد (مانند روابط اولیه).

6.عشق همراه یا رفاقتی (Companionate Love): ترکیب صمیمیت + تعهد این نوع عشق در روابط بلندمدت که شور اولیه کمرنگ شده، اما پیوند عاطفی قوی و تعهد پایدار وجود دارد، دیده می شود. این عشق بیشتر در دوستی های بسیار عمیق و ازدواج های طولانی مدت (پس از فروکش کردن شور) یافت می شود.

7.عشق پوپولیستی یا حماقت آمیز (Fatuous Love) ترکیب شور + تعهد. این نوع عشق با تعهد سریع و بر اساس شور شدید شکل می گیرد، اما فاقد صمیمیت واقعی است. این روابط اغلب شتابزده و بدون شناخت کافی هستند و احتمال شکست بالایی دارند.

8.عشق کامل (Consummate Love): ترکیب هر سه مولفه: صمیمیت + شور + تعهد. این نوع عشق، ایده آل و هدف بسیاری از روابط عاشقانه است. داشتن هر سه مولفه به میزان زیاد و حفظ تعادل بین آن ها، عشق کامل را می سازد. استرنبرگ معتقد است که رسیدن به این نوع عشق دشوار است و حفظ آن نیز نیازمند تلاش مداوم است.

این نظریه به ما کمک می کند تا؛ روابط خود را بهتر درک کنیم و بفهمیم در کدام مرحله قرار داریم. نیازهای خود و طرف مقابل را در رابطه شناسایی کنیم. درک کنیم که چرا برخی روابط موفق و برخی دیگر شکست می خورند.