مبلغین سایبری، منزوی ها، فانتزی بازها، هیجان طلب ها، صلیبیون اخلاقگرا، خودشیفته ها و جستجوگران هویت

3 خرداد 1403 - خواندن 5 دقیقه - 113 بازدید

در هزارتوی زیست رسانه ای در فضای غوطه وری 360 درجه پایبندی به تعریف درستی از شناخت و واقعیت و تلاش برای عدم انحراف از روایت اصیل اگر نگوییم ناممکن بلکه بسیار سخت خواهد بود.

انواع مخاطب در فضای بازی وارسازی[1]شده عبارتند از:

1. کاوشگر

کاوشگران بازیکنانی هستند که می خواهند ببینند چه چیزی در بازی وجود دارد. آن ها می خواهند موضوعات نهفته در بازی را کشف کنند.

2. اجتماعی

بازیکنان اجتماعی کسانی هستند که دوست دارند با دیگران تعامل داشته باشند. این افراد دوست دارند بازی چالش هایی را پیش روی آن ها قرار دهد که مرتفع ساختن آن ها مستلزم تشکیل گروه هایی از بازیکنان باشد. بازیکنان اجتماعی طرفدار بازی هایی هستند که شهر یا مجموعه های انسانی دیگری در آن ها وجود دارد. آن ها خواهان داشتن تعامل اجتماعی با دیگران و فرصت هایی برای پیوستن به باشگاه ها و پرداختن به فعالیت های فرهنگی نظیر مراسم عروسی، میهمانی و دیگر رویدادهای اجتماعی هستند.

3. سخت کوش

بازیکنان سخت کوش با این هدف بازی می کنند که چیزی مانند شهر، امپراطوری، ثروت عظیم شخصی و... بسازند. این دسته از بازیکنان خواهان بازی هایی هستند که امکان به دست آوردن منابع را برای آن ها فراهم می آورد. منابعی که مشهود است و احترام دیگر بازیکنان را در پی دارد، مثل بازی هایی که باید برای آن ها رکورد بشکنید.

4. سلطه جو

بازیکنان سلطه جو کسانی هستند که خواهان تسلط بر دیگر بازیکنان هستند. این گروه طرفدار بازی هایی هستند که سطح بالایی از رقابت پذیری را در بر دارند به گونه ای که می توانند روش های شکست و تسلط بر رقیبان را در آن بیابند.


در همین راستا، مبلغین سایبری، منزوی ها، فانتزی بازها، هیجان طلب ها، صلیبیون اخلاقگرا، خودشیفته ها و جستجوگران هویت؛ عناوینی هستند که عمران عوان، استاد دانشگاه بیرمنگام[2]برای سوپر استارهای دنیای مجازی[3]پیشنهاد می دهد.

مبلغین سایبری[4]:از پلتفرم های رسانه های اجتماعی برای خلق یک ذهنیت تبلیغی استفاده می کنند تا دیگران را همسو و مجاب به جنگیدن در راستای اهداف خود کنند. این هدف با انتشار پست های گروهی، ویدیوها و کامنت هایی پیگیری می شود که برای دیگران رجز خوانده و آن ها را دعوت به مبارزه می کنند. معمولا سرنخ ریتوییت ها، کامنت ها و لایک های انبوه به این افراد میرسد.

منزوی ها[5]:بیشتر تمایل به انتشار پست و گذاشتن کامنت به صورت تکنفره دارند. آن ها اگرچه کمپین های اجتماعی سیاسی را دوست دارند با این وجود خیلی تمایلی به برقراری ارتباط با دیگران نداشته و شخصیت هایی تنها و منزوی دارند.

فانتزی بازها[6]:کسانی هستند که رویدادها را فانتزی سازی می کنند. ایشان مرز میان واقعیت و خیال را گم کرده ‎اند و از فتوحات خود یا شکست رقیب برداشتی همچون سناریوهای هالیوود دارند. این افراد از دیگران درخواست مستقیم برای پیوستن به جریان خودشان دارند.

هیجان طلب ها[7]:به صورت برخط[8]یا غیربرخط[9] به دنبال ترشح آدرنالین و درک هیجان مبارزه در دنیای واقعی همچون بازی های رایانه ای یا فعالیت های ماجراجویانه هستند. این افراد تبلیغات را از طریق فیلم ها و پست ها و انجمن ها انجام می دهند. در واقع ، برخی از این اشخاص خود اذعان دارند که به طور مستقیم از اینترنت برای اهداف افراطی استفاده می کنند و با توجیه «هیجان» دیگران «به خصوص جوانان و نوجوانان» را ترغیب به پیوستن به جریان خود می کنند.

صلیبیون اخلاقی[10]: کاتولیک تر از پاپ بوده و در مورد تکلیف انسانی و وظیفه اخلاقی مبارزه صحبت می کنند. بسیاری از این افراد در صدد خلق استدلال هایی بر اساس ایدئولوژی و کلام به عنوان ابزاری برای وعده پاداش های بیرونی به مردم هستند.

خودشیفته ها[11]:از ناراحتی های درونی، دانش اندک سیاسی و سیاست خارجی خود ملغمه ای انتقامجویانه درست می کنند تا علاوه بر به رخ کشیدن خود، دیگران را ترغیب و اقناع نمایند.

هویت طلب ها[12]:بیشتر کاربرانی هستند که به نظر می رسد به دنبال دستیابی به نوعی هویت هستند. این افراد به احتمال زیاد در جامعه نادیده گرفته می شوند. در اصل این افراد با پیوستن به جریانی خاص به دنبال نمایش قدرت و مشروعیت خود هستند.

هومن قاپچی دانشگاه تهران 

[1] Gamification

[2] Birmingham City University

[3] Global Cyber Jihad Rock Stars

[4] Cyber mobs

[5] loners

[6] Fantasists

[7] Thrill Seekers

[8] Online

[9] Offline

[10] Moral Crusaders

[11] Narcissists

[12] Identity Seekers