چگونه یک پلتفرم موفق بسازیم؟

9 تیر 1403 - خواندن 6 دقیقه - 47 بازدید

باسمه تعالی


قسمت اول

مدل کسب وکار پایدار


هر سکویی برای رسیدن به هدف خود نیاز به راهبرد دارد. موضوع اصلی راهبرد مورد نظر این است که چگونه سکو قرار است به بودجه کافی دسترسی پیدا کرده و هزینه لازم برای پشتیبانی از عملیات های خود و حمایت از همکاری های نوآورانه تامین کند. سکوها، اشکال همکاری پیچیده ای هستند که هزینه های مبادله قابل توجهی را به همراه می آورند. ارزش کمی در تخصیص منابع قابل توجه برای ایجاد سکوها در محیطی نامناسب وجود دارد. به همین خاطر، لازم است تحقیقاتی پیرامون محیط های مناسب سرمایه گذاری برای سکوها انجام شود.

متخصصان این حوزه تاکید کرده اند که باید به عواملی مانند بازنگری اولیه در مناسب بودن محیط فعالیت های مشارکتی، تجزیه و تحلیل زیرساخت های محلی، دردسترس بودن منابع و بلوغ بازارها برای کالاها و خدمات توجه بیشتری کرد. یک مدل کسب وکار موثر برای یک سکو باید با هدف آن در تناسب باشد. این مدل باید نشان دهد که هر جریان مالی پیشنهادی در بستر محلی واقع بینانه و پایدار خواهد بود.

یک مدل واحد برای تامین مالی ساخت تمامی سکوها وجود ندارد اما نیاز هست که از تامین مالی اطمینان داشت تا از فعالیت ها برای یک دوره زمانی مشخص در ازای نوآوری سکو حمایت شود. این منبع مالی اولیه ممکن است توسط دولت، نهادهای بین المللی یا ترکیبی از منابع خصوصی و عمومی تامین شود. این دوره زمانی حمایت باید به اندازه کافی طولانی باشد تا سکو بتواند به موفقیت دست یابد و ارزش خود را به مشتریان و شرکای خود نشان دهد.

تامین کنندگان مالی سکوها باید توجه داشته باشند که آیا خود سکوها می توانند از مشارکت هایی که به ایجاد و حمایت از آن کمک می کنند، بودجه ای را کسب کنند یا خیر. نیاز است تمایزی میان بودجه مرکزی ارائه شده برای تامین مالی فرایند مدیریت سکو با هر صندوق کاتالیزور محلی دیگر، تمایز قائل شد.

بیشتر سکوها به عنوان تسهیل کنندگان گفت وگو و مشارکت و نه به عنوان سازوکارهای تامین مالی ایجاد شده اند. بنابراین، نکته مهم این است که مدل راهبردی سکو به صورت واضح نشان دهد که چگونه سکو برای پشتیبانی از فعالیت های اصلی اداری و مدیریتی خود به بودجه دسترسی پیدا کرده و می تواند یک رابطه مالی پایدار با آن موسسات ایجاد کند. این رابطه مالی پایدار می تواند از طریق واسطه گری، پشتیبانی و راهنمایی، آموزش یا خدمات دیگر برقرار شود.

با توجه به این موضوع، الگوهای مختلف تامین مالی بلندمدت بسته به مکان و مخاطبان ایجاد خواهد شد. چنین الگوهایی می تواند شامل کمک های مالی اهداکنندگان، هزینه های عضویت، هزینه های ارائه خدمات، کمک های غیرنقدی و سرمایه گذاری اجتماعی باشد.

هر گونه دریافت هزینه برای عضویت یا خدمات به عوامل مختلفی بستگی دارد، مانند: ساختار قیمت گذاری مشخص، بیانیه ای متقاعدکننده از ارزش پیشنهادی ارائه شده توسط سکو به اهداکنندگان، اعضا یا مشتریان بالقوه. ذی نفعان یک سکو باید به اندازه ای انعطاف پذیر باشند تا با تغییر اولویت ها از راه اندازی به ظرفیت سازی و اجرا، مدل مالی در طول زمان تغییر کند.

با توسعه سکو، باید چالش حرکت به سمت مالکیت محلی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. تحقیقات نشان می دهد که ایجاد یک احساس قوی از مسئولیت محلی و مالکیت برای عملیات سکو (و مشارکت های مرتبط با آن) احتمال پایداری بلندمدت را افزایش می دهد. هر پروژه مشارکتی باید با نیازهای بازیگران محلی هماهنگ باشد و جوامع و سازمان های محلی نقش پیشرو در چنین طرح هایی را بر عهده بگیرند. وابستگی بیش از حد به بودجه خارجی «از بالا به پایین» می تواند اعتبار و دوام سکو را در سطح ملی و محلی به خطر بیندازد.


چالش ها

چگونه منابع را به روشی پایدار بسیج کنیم؟

با توسعه فرایند ساخت یک سکو، شرکت کنندگان باید به این موضوع بپردازند که چگونه فعالیت های آن در بلندمدت پایدار خواهد بود: جمع آوری بودجه راه اندازی ممکن است بسیار ساده تر از ایجاد جریان های درآمد میان مدت و بلندمدت باشد. این سکو همچنین باید هویت و اعتبار خود را مستقل از نهادهایی که در ابتدا آن را ایجاد کرده اند، ایجاد کند. عناصر تشکیل دهنده در این چالش عبارتند از:

1. نحوه حفظ تعهد ذی نفعان پس از مرحله اولیه «ماه عسل»؛

2. نحوه کنار آمدن با دوره های انتقال و تغییر با توسعه سکو؛

3. نحوه ایجاد اعتبار سکو؛

4. نحوه دسترسی ایمن به منابع بلندمدت.


راهکارها

اقدامات عملی مختلفی برای مقابله با این چالش ها می تواند انجام شود، مانند:

* ایجاد یک الگوی عضویت که از اعضا می خواهد تعهد بلندمدت خود را از طریق کمک های نقدی یا غیرنقدی نشان دهند.

* تشویق معتمدین و صاحبین اعتبار که می توانند این سکو را تایید کنند و به عنوان سفیران و حل کنندگان مناقشات عمل کنند.

* تحقیق در مورد روندهای خارجی، تا سکو بتواند خدمات مرتبط و درآمدزا را ارائه دهد.

* ایجاد ظرفیت از طریق انتخاب کارکنان ماهر و از طریق اشتراک گذاری یادگیری با نهادهای منطقه ای و جهانی.

* ایجاد اعتماد عضویت از طریق ارتباط خوب و توجه به نیازهای اعضا.

* حفظ کردن بی طرفی سکو، با ایجاد شرایط مرجع روشن و نشان دادن استقلال سکو از هر بخش یا نهاد خاص.

* پاسخگویی سریع به چالش ها و نشان دادن «پیروزی های سریع» و ارزش افزوده سکو.


کانال یادداشت ها در پیام رسان بله:https://ble.ir/electronicgovernment

مدل کسب و کارسکوسامانهسیستمپلتفرم موفق