QFD فازی و خانه کیفیت(HOQ)؛ ابزار قابل استفاده در طراحی نقشه راه فناوری

13 فروردین 1402 - خواندن 2 دقیقه - 1171 بازدید
QFD فازی و خانه کیفیت(HOQ)
ابزار قابل استفاده در طراحی نقشه راه فناوری

برای تولید یا بهینه سازی محصول مناسب، باید از دیدگاه مشتریان استفاده کرد و به درستی دانست مشتری به دنبال چه جیزی است و چه انتظاری از محصول دارد. سپس باید ابعاد و الزامات فنی محصول را مشخص کرد. با تعیین رابطه بین نیازمندی های مشتریان و الزامات فنی تولید محصول، می توان محصولاتی سازگار با خواسته مشتریان ارائه کرد. خانه کیفیت(HOQ) ابزاری است که به مدیران و تولیدکنندگان کمک می کند بین صدای مشتریان و الزامات فنی تولید ارتباط برقرار کنند.

خانه کیفیت، نخستین ماتریس در رویکرد گسترش عملکرد کیفیت (QFD) است که رابطه ندای مشتریان (VOCs) و الزامات فنی تولید (ECs) را مشخص می کند. این ماتریس شامل اتاق هایی مانند اتاق رقابت است و سقف آن را همبستگی الزامات فنی تشکیل می دهد.

واژه خانه کیفیت برگردان پارسی House of quality است و تنها ماتریسی است که در همه رویکردهای QFD وجود دارد. بسیاری از تحقیقات دانشجویان مدیریت در خانه کیفیت خلاصه می شود و بسیاری از پژوهشگران تصور می کنند HOQ همان QFD است. با این وجود در رویکرد یک ماتریسی، دو ماتریسی، چهار ماتریسی و شانزده ماتریسی QFD شروع کار با بنای خانه کیفیت است.

برای ساخت خانه کیفیت ابتدا نیاز به تحقیقات بازاریابی است. بر اساس این تحقیقات نیازهای مشتریان شناسایی می شود. نیازهای مشتریان را ندای مشتری یا VOC گویند. در گام بعد باید وزن نیازمندی های مشتریان مشخص شود. یکی از روش های ترکیبی در این زمینه استفاده از مدل کانو است. از سوی دیگر تیم خبرگان QFD الزامات فنی تولید محصول را مشخص می کنند. با شناسایی الزامات فنی و نیازمندی های مشتریان یک ماتریس ارتباطات یا ماتریس تصمیم تشکیل می شود. در نهایت براساس این ماتریس وزن و اهمیت هریک از الزامات فنی مشخص خواهد شد.

انجام تحقیقات علمی با استفاده از این روش، بسیار جذابه و نتایج جالبی به همراه داره:)


مشتریانفازیخانه کیفیتبهینه سازی محصولماتریس