جایگاه برنامه مبتنی بر هوش های چندگانه در کتب درسی دوره اول ابتدایی براساس مولفه های هوش های چندگانه

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 255

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-1_023

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: یک برنامه درسی معتبر باید مبتنی بر درک صحیح و دقیق ابعاد روان شناختی انسان باشد. از جمله جنبه های روانی مهم انسان که با فرایند یادگیری و برنامه درسی ارتباط نزدیکی دارد، مفهوم هوش است. مفهوم هوش تاکنون روندی تحولی طی کرده و از مفهومی واحد به مفهومی چند بعدی با شکل­ های مختلف تبدیل شده است. در این بین، نظریه هوش ­های چندگانه گاردنر (۲۰۱۱) شرایط جدیدی برای درک هوش انسان و پدید آمدن دیدگاه ­های قوی در فرایند تعلیم­ و­ تربیت به وجود آورده و کارکردهای مهمی را به دنبال داشته است. هدف پژوهش حاضر تعیین جایگاه هوش ­های چندگانه در برنامه درسی دوره اول ابتدایی است. روش: روش این پژوهش، توصیفی از نوع تحلیل محتوا با به ­کارگیری روش" آنتروپی شانون"(۱۹۸۴) است که نگاه جدیدی به پردازش داده ­ها به صورت کمی دارد. بر اساس این روش که به مدل جبرانی مشهور است، محتوای کتب اول ابتدایی بر اساس ۹ مولفه­ اصلی و ۵۵ مولفه فرعی هوش­های چندگانه مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه­ آماری این پژوهش شامل تمامی کتاب ­های درسی پایه اول ابتدایی بود (۴ کتاب)،که به­ صورت سرشماری، همه­ آنها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل چک­لیست محقق ساخته­ای بود که بر اساس مولفه ­های هوش­ های چندگانه (گاردنر، ۲۰۱۱) و فلیتهم (۲۰۱۴) ساخته شد. یافته ­ها: نتایج تحلیل محتوای آنتروپی شانون نشان داد که از بررسی کل چهار کتاب اول ابتدایی، مولفه هوش ریاضی- منطقی با ۵۷۳ مورد، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده و کم­ ترین مقدار مربوط به هوش موسیقیایی با صفر مورد فراوانی است. در نتیجه ضریب اهمیت هوش ریاضی منطقی (۰/۱۲۷) و هوش موسیقیایی (۰) بوده است. نتیجه­ گیری: در محتوای کتاب­های درسی پایه اول ابتدایی به برخی مولفه ­های هوش ­های چندگانه، کمتر و یا اصلا توجهی نشده است. این در حالی است که هوش ­های چندگانه، عامل پیشرفت فراگیران در هر زمینه­ ای است و طراحی و اجرای صحیح برنامه ­های درسی در قالب هوش­ های چندگانه می­تواند تفاوت­ های فردی فراگیران را به خوبی مورد توجه قرار دهد و مانع افت تحصیلی دانش­ آموزان شود.

Keywords:

Multiple intelligences , curriculum , textbooks of the first grade , هوش های چندگانه , برنامه درسی , کتاب های اول ابتدایی

Authors

اکبر سلطانی

Faculty of Education and Psychology, University of Tabriz, Iran

یوسف ادیب

Department of Educational Sciences, Faculty of Education and Psychology, University of Tabriz, Iran

فیروز محمودی

Department of Educational Sciences, Faculty of Education and Psychology, University of Tabriz, Iran

شهرام واحدی

Department of Educational Sciences, Faculty of Education and Psychology, University of Tabriz, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Gharibi H, Aslani J, Abdolmaleki M. Effectiveness of science education ...
  • Ajam AA, Hemmati Poor O. The relationship of multiple intelligence ...
  • Shannon CE. A mathematical theory of communication. Bell System Technical ...
  • نمایش کامل مراجع