ارزیابی نشانگر های ریزماهواره مرتبط با محتوای آهن دانه و برخی صفات زراعی در ژنوتیپ های گندم دوروم (Triticum turgidum ssp. Durum)

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 291

This Paper With 5 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NABATAT17_034

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1400

Abstract:

کمبود آهن از شایع ترین اختلات غذایی محسوب می شود. بررسی ارقام گندم از نظر ارتباط نشانگرهای مربوط به آهن و یاصفات زراعی موثر بر عملکرد در پیش برد برنامه های اصلاحی مفید است. در این پژوهش ۴۵ رقم گندم دوروم با استفاده از ۸ نشانگر ریزماهواره مطالعه شدند. میانگین میزان غلظت آهن در ارقام گندم ۴۰/۴ میلیگرم در کیلوگرم (mg/kg) بود. رقم ۳۳ بالاترین غلظت آهن (۱۱۲/۳ میلیگرم در کیلوگرم) و رقم ۱۶ کم ترین غلظت آهن (۲۴/۶ میلی گرم در کیلوگرم) را دارا بودند. نتایج به دست آمده نشان داد تعداد آلل های نشانگرهای ریزماهواره با میانگین ۵/۶۳ آلل، بین ۳ تا ۹ آلل متغیر بود. نشانگر Xwmc۴۰۷ با تعداد ۹ آلل در بین سایر نشانگرها دارای بیشترین تعداد آلل بر روی ژنوم بود، در حالی که نشانگر Xgwm۴۹۷ کم ترین تعداد آلل را داشت. با توجه به بالا بودن تعداد آلل ها در نشانگر Xbarc۱۲۴ و وجود پیوستگی معنی دار برای این نشانگر با صفت غلظت آهن در دانه میتوان این نشانگر را به عنوان یکی از نشانگرهای مناسب جهت ارزیابی تنوع ژنتیکی درمیزان آهن دانه معرفی نمود.

Authors

محمداسماعیل عامری بافقی

آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی و دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

محمدحسین فتوکیان

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

مصطفی آقائی سربرزه

استاد پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج