Year: 1391
Publish place: 3rd International Traffic Accident Conference
COI: TAC03_059
Language: PersianView: 1,111
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این Paper را که دارای 10 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
Authors
Abstract:
این طرح بر اساس ساخت یک مدل شبکه عصبی- فازی جهت کنترل بر عدم دقت و قطعیت پارامترهای مختلف سرعت گیر جاده میباشد. سرعتگیرها سازههایی هستند که بر روی جاده ساخته شده و مثل یک مانع عمل نموده و وسایل نقلیه از روی آن عبور مینمایند. از روش شبکه عصبی- فازی جهت بررسی سرعت وسایل نقلیه با استاندارد قابل قبولی استفاده میشود. استفاده از شبکه عصبی- فازی جهت بهینه کردن مدلهای تجاری قبلاً ارائه شده است. نیاز به روشی قابل فهم و قابلاعتماد که راهنمای تصمیم گیرندگان باشد، انگیزه این کار شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد که کاربرد مدل در عمل امکان پذیر است. این مقاله به خاطرآنکه رویکرد نوینی در تعیین کمیتهای طراحی سرعتگیر جاده جهت حصول نتایج ارزشمند و قابل اعتماد ارائه میدهد، میتواند کمک شایانی در این زمینه به مهندسان عمران بکند
Keywords:
سرعتگير جاده، كنترل آمدوشد، شبكه عصبي- فازي، سرعت طرح، مدل رياضي
Paper COI Code
برای لینک دهی به این Paper می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت Paper در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/169572/
How To Citation:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این Paper ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:اکبری مطلق، علی و امین زاده، سعید و نجف زاده، شهرام،1391،استفاده از شبکه Neuro fuzzy در طراحی سرعت گیرها،سومین کنفرانس بین المللی حوادث رانندگی و جاده ای،تهران،،،https://civilica.com/doc/169572
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این Paper اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1391، اکبری مطلق، علی؛ سعید امین زاده و شهرام نجف زاده)
برای بار دوم به بعد: (1391، اکبری مطلق؛ امین زاده و نجف زاده)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مPaperقاله لینک شده اند :Research Info Management
اطلاعات استنادی این Paper را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- پایداری و محیط زیست شهری
- جایگاه آداب معاشرت زن مسلمان درسیره حضرت زهرا(س)
- بررسی اثر کاهش خیز در پل های بتنی پیش تنیده
- مقایسه نتایج روشهای عددی و تحلیلی بر اندازه نیروهای وارده بر لاینینگ با توجه به اندرکنش تونل و خاک پیرامون
- ارزیابی تأثیر پارامترهای هندسی و ضریب پوآسون لاینینگ تونل بر نشست سطح زمین ناشی از تونل سازی (مطالعه موردی بخش شمالی خط 1 متروی اصفهان)
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
New Papers
- مقایسه بازتاب نور خورشید از سطح لایه های آسفالتی رنگی با استفاده ازآزمایش میدانی
- بررسی آزمایشگاهی اثر نفوذ رواناب در عملکرد بستر ماسه ای روسازی آسفالت متخلخل
- ارزیابی اثر بارگذاری دینامیکی بر ضرایب شدت تنش روسازی آسفالتی ترک خورده با استفاده از المان محدود
- مطالعه خصوصیات مخلوطهای آسفالتی دارای قیر معدنی و زایکوترم
- تاثیر نانو لوله های کربنی بر روی قیرهای تولیدی شرکت نفت پاسارگاد
This Papers recently indexed in civilica
Share this page
More information about COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.