ارزیابی کارآیی قارچکش زیستی کانگ می (Bacillus subtilis WP) در مدیریت لکه موجی گوجه فرنگی

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 127

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JBIOCO-10-2_006

تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402

Abstract:

روش رایج مدیریت بیماری لکه موجی گوجه فرنگی در ایران استفاده از قارچ­ کش­ های شیمیایی­ است. در پژوهش حاضر کارایی قارچ­ کش زیستی کانگ ­می با دوزهای مصرفی ۰/۷۵ در هزار، یک در هزار و ۱/۲۵ در هزار با قارچ­کش­ ایمنوکتادین تریس و شاهد بدون استفاده از قارچ­ کش مقایسه شد. آزمایش در استان­ های فارس و خراسان رضوی و در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی با پنج تیمار و هر تیمار مشتمل بر چهار تکرار انجام شد. محلول­ پاشی اول پس از مرحله گلدهی، محلول ­پاشی دوم با مشاهده اولین علائم بیماری و محلول ­پاشی سوم تا پنجم در بازه­ های زمانی هفت روزه انجام شد. ارزیابی تیمارها شش مرتبه و بر اساس گسترش لکه ­های ناشی از بیماری در برگ­ ها با استفاده از مقیاس ارزیابی پیشرفت بیماری و نمره ­دهی به آن­ها انجام و داده های حاصل با استفاده از نرم ­افزار SAS تجزیه و تحلیل آماری شد. نتایج نشان داد قارچ­ کش بلکیوت بیشترین تاثیر را در کاهش شدت بیماری دارد و قارچ­کش زیستی کانگ­می  با دوز ۱/۲۵ در هزار بیشترین کارایی را در میان دوزهای مورد بررسی داشته و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC) را در مقایسه با شاهد در استان­ های فارس و خراسان رضوی به ترتیب ۳۰/۱۶% و ۳۳/۲۱% کاهش می­ دهد. با توجه به اثرات سوء استفاده از قارچ­کش­های شیمیایی برای سلامتی انسان و محیط زیست و کاهش شدت بیماری لکه موجی گوجه فرنگی پس از استفاده از قارچ­کش زیستی کانگ­ می، این فرآورده با دوز ۱/۲۵ در هزار در مزارع گوجه ­فرنگی کشور به منظور تولید محصول سالم قابل استفاده است.

Authors

بنفشه صفایی فراهانی

استادیار، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

مجتبی مرادزاده اسکندری

استادیار، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.

شهرام نعیمی

دانشیار، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

مجید رخشنده رو

محقق، بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

محمدرضا حسینی

محقق، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران.