سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

طراحی و ساخت و کسب فناوری پیشرانه های یونی

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 4,990

This Paper With 6 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

IRANAPA01_030

Index date: 30 June 2013

طراحی و ساخت و کسب فناوری پیشرانه های یونی abstract

پارامتر ضربه ویژه (Specific Impulse) که بیانگر بازدهی سیستم پیشرانش از لحاظ سوخت میباشد، در موتورهایی که بر پایه سوختهای شیمیایی هستند محدود به عدد مشخصی میباشد که با استفاده از فناوری یونیزاسیون و طراحی و ساخت موتورهای یونی میتوان به مقادیر بهتری در پارامتر ضربه ویژه و همچنین به سرعتهای بسیار بالا دست یافت. اساس موتورهای یونی به طور کلی بر استفاده از نیروی کلمب (Coulomb) و یا نیروی لورنتس (Lorentz) میباشد، که با تولید جریانی از پلاسما بر یونهای ایجاد شده در جهت مطلوب نیرو وارد کرده و ایجاد نیروی تراست میکند. در این تحقیق 4 نمونه سیستم الکتریکی جهت تولید ولتاژهای بالا درحدود 20000 ولت تا 53000 ولت جهت استفاده در سیستم یونیزاسیون و 5 نمونه موتور یونی (بر اساس نیروی کلمب) ارائه شود که در مدل پروازی نیروی تراست 25/7 گرمی و در نمونه موتور یونی آزمایشگاهی نیروی تراست 32 گرمی تولید می شود و تاثیر فاصله قطب مثبت و منفی در یونیزاسیون و تولید نیروی تراست و تاثیر افزایش ولتاژ بر نیروی تراست مورد بررسی قرار می گیرد. در چند نمونه نیز ترکیب موتور یونی با شکل آیرودینامیکی بال بررسی می شود.

طراحی و ساخت و کسب فناوری پیشرانه های یونی Keywords:

طراحی و ساخت و کسب فناوری پیشرانه های یونی authors

خشایار شطی

کارشناسی ارشد الکترونیک صنایع هواپیمایی ایران، تهران

مهدی مرادی حصاری

کارشناسی ارشد مکانیک صنایع هواپیمایی ایران، تهران

هادی دهقان نیری

کارشناسی ارشد الکترونیک صنایع هواپیمایی ایران، تهران

احمد امیری نژاد

کارشناسی ارشدکنترل صنایع هواپیمایی ایران، تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Goebe] D., Katz I., Fundamentas of Electric Propulsion: Ion and ...
Koppel C., and Estublier D., The SMART- Hall Effect Thruster ...
Glover T., and Chang Diaz F., Principal VASIMR Results and ...
Garrison D., Computer Simulation of the VASIMR Engine, NASA Faculty ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "طراحی و ساخت و کسب فناوری پیشرانه های یونی" توسط خشایار شطی، کارشناسی ارشد الکترونیک صنایع هواپیمایی ایران، تهران؛ مهدی مرادی حصاری، کارشناسی ارشد مکانیک صنایع هواپیمایی ایران، تهران؛ هادی دهقان نیری، کارشناسی ارشد الکترونیک صنایع هواپیمایی ایران، تهران؛ احمد امیری نژاد، کارشناسی ارشدکنترل صنایع هواپیمایی ایران، تهران نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس انجمن پیشرانش هوافضایی ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله موتورهای یونی و پلاسمایی، الکتروهیدرودینامیک، ضربه ویژه، یونیزاسیون، پیشرانش هستند. این مقاله در تاریخ 9 تیر 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 4990 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که پارامتر ضربه ویژه (Specific Impulse) که بیانگر بازدهی سیستم پیشرانش از لحاظ سوخت میباشد، در موتورهایی که بر پایه سوختهای شیمیایی هستند محدود به عدد مشخصی میباشد که با استفاده از فناوری یونیزاسیون و طراحی و ساخت موتورهای یونی میتوان به مقادیر بهتری در پارامتر ضربه ویژه و همچنین به سرعتهای بسیار بالا دست یافت. اساس موتورهای یونی به طور ... . برای دانلود فایل کامل مقاله طراحی و ساخت و کسب فناوری پیشرانه های یونی با 6 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.