سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی تاثیر برنامه های جانشین پروری بر فرسودگی شغلی کارکنان(مطالعه موردی:دانشگاه علوم پزشکی همدان و شعب بانک رفاه کارگران همدان)

Publish Year: 1393
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,727

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

TOROUD01_173

Index date: 5 September 2014

بررسی تاثیر برنامه های جانشین پروری بر فرسودگی شغلی کارکنان(مطالعه موردی:دانشگاه علوم پزشکی همدان و شعب بانک رفاه کارگران همدان) abstract

فرسودگی شغل دارای نشانگانی روانشناختی, شامل خستگی عاطفی, مسخ شخصیت و کاهش موقعیت فردی می باشد. جانشین پروری فرآیندی است که کارکنان شایسته را شناسایی و آماده می کند تا هنگامی که کار افراد کلیدی به پایان می رسد جایگزین آنها شده و به حفظ و توسعه سرمایه معنوی کمک کرده و دانشی است برای آینده و تشویق افراد برای گام برداشتن در مسیر توسعه. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر برنامه های جانشین پروری بر فرسودگی شغل کارکنان در دو سازمان دانشگاه علوم پزشکی همدان و شعب بانک رفاه کارگران همدان است. پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی است و به صورت مقطعی و روش نمونه گیری سهمیه ای برروی 70 نفر از کارکنان بانک رفاه و 110 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی و با استفاده از دو پرسشنامه فرسودگی شغل ماسلاچ با 22 سوال و ضریب پایایی آلفای کرونباخ (0.86) و پرسشنامه جانشین پروری با 28 سوال و ضریب پایایی آلفای کرونباخ (0.92) انجام شد. بر اساس یافته ها میانگین نمرات جانشین پروری در بانک (81.36) و دانشگاه (64.32) بود و میانگین آن ها معنی دار بود (p<0.05), میانگین نمرات فرسودگی شغلی در کارکنان دانشگاه (47.77) و در بانک (47.20) بود که تفاوت معنی داری در میانگین آن ها دیده نشد, ضریب همبستگی پیرسون نیز رابطه ی معناداری بین این دو متغیر نشان نداد (p>0.05), اما در زمینه ابعاد فرسودگی شغلی تنها بر خستگی عاطفی کارکنان تاثیر معنی داری داشت (p<0.05). به طور خلاصه فرایندهای جانشین پروری در بانک بیش از دانشگاه بود ولی تاثیری بر فرسودگی شغلی نداشت.

بررسی تاثیر برنامه های جانشین پروری بر فرسودگی شغلی کارکنان(مطالعه موردی:دانشگاه علوم پزشکی همدان و شعب بانک رفاه کارگران همدان) Keywords:

بررسی تاثیر برنامه های جانشین پروری بر فرسودگی شغلی کارکنان(مطالعه موردی:دانشگاه علوم پزشکی همدان و شعب بانک رفاه کارگران همدان) authors

طیبه السادات میرمعینی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی-تحول دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر

عباس صمدی

استادیار دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا همدان

روح اله سهرابی

استادیار دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا همدان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Barner, R. (2006) Bench Strength. San Francisco American Management Association. ...
Haworth, M. (2005) Tips for Better Succession Planning. The Journal ...
Johnson J.E., Costa L.L, Marshall S.B., Moran M.J.(1994), Henderson C.S.; ...
Pattan J.E.(1986) _ "Succession management, management selection"; in Tung-Chun Huang ...
Schaufli W. B, Maslach C., Marek T.(1994) Professional burnout: recent ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی تاثیر برنامه های جانشین پروری بر فرسودگی شغلی کارکنان(مطالعه موردی:دانشگاه علوم پزشکی همدان و شعب بانک رفاه کارگران همدان)" توسط طیبه السادات میرمعینی، دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی-تحول دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر؛ عباس صمدی، استادیار دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا همدان؛ روح اله سهرابی، استادیار دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا همدان نوشته شده و در سال 1393 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس اقتصاد و مدیریت کاربردی با رویکرد ملی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله جانشین پروری, فرسودگی شغل, سازمان, تحلیل عاطفی, مسخ شخصیت, احساس کفایت هستند. این مقاله در تاریخ 14 شهریور 1393 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1727 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که فرسودگی شغل دارای نشانگانی روانشناختی, شامل خستگی عاطفی, مسخ شخصیت و کاهش موقعیت فردی می باشد. جانشین پروری فرآیندی است که کارکنان شایسته را شناسایی و آماده می کند تا هنگامی که کار افراد کلیدی به پایان می رسد جایگزین آنها شده و به حفظ و توسعه سرمایه معنوی کمک کرده و دانشی است برای آینده و تشویق افراد برای ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی بانک رفاه و دانشگاه علوم پزشکی طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی تاثیر برنامه های جانشین پروری بر فرسودگی شغلی کارکنان(مطالعه موردی:دانشگاه علوم پزشکی همدان و شعب بانک رفاه کارگران همدان) با 16 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.