عوامل مؤثر جوی در رخداد برخی از مهم ترین مخاطرات پرواز با ارائة یک مطالعة موردی abstract
مطالعات فراوان انجام شده در هواشناسی هوانوردی، نمایانگر تأثیر چشمگیر پدیده های مخرب جوی در سلامت و ایمنی پرواز است . این مقاله به معرفی پارامترهای جوی بارز در رخداد و بعضاً پیش بینی برخی از مهم ترین پدیده های جوی و ت أثیر آن بر عملیات پرواز می پردازد . این پدیده ها شامل یخ زدگی هواپیما، تلاطم و
توفان تندری است . بررسی های انجام شده نشان می دهند که در خصوص وقوع یخ زدگی هواپیما عواملی نظیر دما، رطوبت، LWC ، سرعت قائم و ... نقش م ؤثری دارند . مطالعات نشان می دهند که در دماهای بین -3 تا -7 درج ة سانتی گراد، رطوبت بیش از %90 ، و سرعت های قائم کمتر از -0.2 hPa شرایط م ساعدی برای یخبندان فراهم می شود؛ به ویژه اگر LWC بیش از 0/6 گرم بر سانتی متر مکعب باشد یخبندان با شدت متوسط و یا بیشتر رخ می دهد . همچنین عوامل زیر در وقوع انواع مختلف تلاطم که یکی از اجتناب ناپذیرترین پدیده های جوی حین پرواز و هنگام نشست و برخاست هواپیماست مؤثرند :
- برای تلاطم هوای صاف : موقعیت رودبادها، شکل ناوه و پشتة سطوح فوقانی، حرکت هواپیما در منطقه COL و ...
- برای تلاطم کوهستانی : ارتفاع و شیب کوه،
- برای تلاطم همرفتی : وجود ابرهای همرفتی مانند ابرهایCB
- برای تلاطم مکانیکی : شدت و شیوة باد، پستی و بلندی سطح و پایداری جو
اما توفان های تندری مخرب ترین پدیده های جوی در عملیات پرواز است و می تواند بسیاری از پدیده های مخرب دیگر از جمله موارد فوق را دربر گیرد . شرایط و عوامل جوی لازم برای وقوع این پدیده ، رطوبت و همگرایی در سطوح پایین جو و همچنین ناپایداری جوی است و به کمک الگوریتم ویژه ای قابل پیش بینی است . عواملی مانند تلاطم، چینش باد، آذرخش و ... که با این پدیده همراهی می کنند، کار ایی هواپیما و سلامت پرواز را به شدت تحت تأثیر قرار می دهند .