طراحی شبکه جاده های جنگلی بر اساس خصوصیات رویشگاه با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی: سری واستون مازندران)

Publish Year: 1393
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 583

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

AGRIDEV01_033

تاریخ نمایه سازی: 14 آذر 1394

Abstract:

طراحی و برنامه ریزی بهینه شبکه جاده جنگلی از عوامل مهم توسعه پایدار برای جنگل هاست که باعث کاهش هزینه و تخریب طبیعت و رویشگاه می شود . عرصه جنگل خواه طبیعی و خواه حفاظتی و یا اقتصادی نمی تواند حفظ و بهره برداری شوند و همچنین بصورت واحدهای اقتصادی با تولید مستمر و دائم اداره شوند مگر اینکه طبق شرایط منطقه، برای آن منطقه شبکه مناسب و کافی طراحی و ساخته گردد. این تحقیق در سری واستون واقع در حوزه آبخیز شماره 74 از جنگلهای تحت نظارت اداره کل منابع طببیعی شهرستان ساری انجام گرفت. در مرحله اول پژوهش، نقشه های مورد استفاده مانند نحوه توزیع سنگ مادری و خاکشناسی منطقه، توپوگرافی، فیزیوگرافی و وضعیت موجودی سرپای درختان از منطقه مورد مطالعه جمع آوری شد. سپس با استفاده از نرم افزار GIS ، براساس مدل مخدوم و طبقه بندی عوامل موجود در نقشه های ذکر شده جهت تعیین خصوصیات و توان رویشگاه اقدام شد. پس از تهیه نقشه تعیین خصوصیات و توان رویشگاه طراحی واریانتهای مختلف شبکه جاده بر روی آن صورت پذیرفت و در نهایت مناسبترین واریانت انتخاب شد. مشخصات شبکه جاده طراحی شده و موجود در عرصه با استفاده از دو روش باکموند و بافر یکسان مورد مقایسه قرار گرفت. در آخر مسیرهای چوبکشی بر مبنای شرایط تئوری بر روی دو شبکه جاده مذکور طراحی و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج چنین نشان داد که منطقه مورد پژوهش دارای پنج درصد توان یک، 55 درصد توان دو، 12 درصد توان سه و مساحت باقیمانده شامل اراضی زراعی و جنگلکاری می باشد. تراکم طولی و میزان پوشش مسیر جاده تعیین شده از مناطق مختلف با شرایط مناسب رویشگاه(توان یک و دو) برای شبکه طراحی شده به ترتیب برابر 9 / 10 متر در هکتار و 4 / 89 درصد، برای شبکه موجود به ترتیب 6 / 14 متر در هکتار و 7 / 77 درصد و با استفاده از روش بافر یکسان برای جاده طراحی شده درصد پوشش با تراکم 9 / 10 متر در هکتار، 71 درصد بدست آمد. میانگین متوسط فاصله چوبکشی در شبکه طراحی شده 21 / 225 متر و شبکه موجود 9 / 200 متر بدست آمد. ارائه روش مورد پژوهش نشان داد که می توان با طول جاده کمتر ( مقایسه کاهش تراکم طولی) و طراحی مسیر در نقاط مورد نیاز، بدون تفاوت معنی دار در متوسط فاصله چوبکشی ضمن رعایت مسایل زیست محیطی و کاهش تخریب سطح عرصه به کاهش هزینه نیز دست یافت.

Authors

سید عطا اله حسینی

عضو هیئت علمی گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشگاه تهران

نغیمه بدراقی

دانش آموخته کارشناسی ارشد جنگلداری دانشکده منابع طبیعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • بی‌نام. 1383. کتابچه طرح جنگلداری سری واستون، اداره کل منابع ...
  • _ حسینی، سید عطا اله 1382. برنامه ریزی شبکه راههای ...
  • عبدی، احسان، 1384 .طراحی شبکه جاده جنگلی با حداقل هزینه ...
  • علیزاده، سید محمد، باریس مجنونیان. 1387، تخمین حجم عملیات خاکبرداری ...
  • مخدوم، مجید. 1383، ارزیابی و برنامه ریزی محیط زیست با ...
  • Acar, H. 1997. Preparation of forest transport plans in mountainous ...
  • Forman, R. T. T., Friedman , D. S., Fitzhenry , ...
  • Sundberg, U.1985. Distribution of the Costs of Joints Forest Roads ...
  • Ti bor, P. P. Dragutin, p, lgor, D, pavol, And ...
  • Feb 19., 2015 _ Conference Center, Teh _ ...
  • نمایش کامل مراجع